Pe cine vrea el!

E clar ca pe Traian Basescu il cam doare-n cot de amenințarile USL, cu o noua tentativa de suspendare.

Acum se gandește intens la mutarea urmatoare, iar suspendarea nici nu-i intra in calcule. Dar ce conteaza in calculele lui Traian Basescu? Un singur lucru: viitorul partidului sau. Care nu e deloc roz. PDL-ul e intr-un mare rahat (deși ei zic ca nu e chiar așa), Basescu insuși are doar 13% popularitate, așa ca principalul lui scop este sa creasca iar in sondaje.

Daca nu va reuși (si inca rapid), PDL va ajunge o fantoma. La fel ca PNTCD.

Variantele lui Traian Basescu.

Așa cum am spus in noiembrie (vezi Nici vorba sa dea puterea USL-ului!):

Soluția “razboi total”: poate sa-l numeasca intr-adevar pe Victor Ponta si imediat sa inceapa organizarea de revolte de strada (ca in ianuarie), cu sprijin american si german. Violenta sociala e in creștere, saracia la fel, așa ca Romania e ca in 1989. Soluția “dezbina si stapanește”. Sa numeasca alt PSD-ist: de pilda Ioan Rus, care e simpatizat de SUA si Germania, dupa ce a refuzat sa falsifice datele de la referendum. Iar cine e premier, are si puterea. Practic, durii din USL (adica Adrian Nastase, Dan Voiculescu si compania) raman brusc fara painea si cuțitul. Soluția “pohta ce-am pohtit”. Indiferent ce voteaza poporul, prin Constituție (facuta de Iliescu si de Adrian Nastase), președintele poate sa numeasca pe cine vrea mușchii lui. Trebuie doar sa se “consulte” cu formațiunea caștigatoare: iar consultarea poate sa insemne doar “buna ziua, ieșiți afara”. Numai ca noul premier va trebui sa spuna oamenilor ca nu mai are bani de pensii si salarii: iar daca e pus cu forța, n-o sa-i accepte nimeni scuzele.

Ce va alege Traian Basescu? Pai, dupa ultimele declarații, se cam pregatește de varianta 3: adica se gandește sa numeasca un premier tehnocrat si sa sfideze USL-ul.

E un moment prost sa-ti arați mușchii, nea Traiane!

Orice guvern vine acum, va avea o viața foarte grea din cauza crizei. Iar daca premierul este impus cu forța de Traian Basescu, toata vina pentru dezastrul care urmeaza, va cadea pe el. Si e normal: daca faci ce vrea mușchii tai, atunci e clar ca-ti asumi responsabilitatea.

De ce a fost Traian Basescu atat de popular, ani de zile? Pentru ca, in permanenta, a spus oamenilor: eu n-am facut nimic nici la Primarie, nici in primul mandat, pentru ca nu m-a lasat Nastase, Tariceanu si PSD-ul. Cum a pus mana pe toata puterea, popularitatea lui a inceput sa scada: pentru ca n-a mai avut nici o scuza.

Iar sa numești acum un premier dupa capul tau, exact asta inseamna: sa oferi USL-ului o scuza. Vor spune si ei, așa cum a spus Traian Basescu mereu: pai, sigur ca e dezastru in Romania…pentru ca Basescu a respins premierul ales de noi! Daca il numea, ar fi curs lapte si miere…

De ce ar face Basescu așa ceva?

Pentru ca nu crede cu adevarat in gravitatea crizei. Inca mai crede ca Germania, Franța, SUA, or sa faca vreo magie si or sa puna capat crizei. A si spus-o in 2010: ia sa mai taca presa din gura, cu apocalipsele economice! Si nu e singurul: si Victor Ponta a zis fix același lucru, acum cateva saptamani.

Așa sunt politrucii: nu le vine sa creada ca le cade statul in cap si ca au ramas fara bani. Si nu sunt singurii. O mulțime de bugetari (care nici n-au simțit criza cu adevarat) spun la fel: are statul bani domne…cum adica, sa intre Romania in faliment? Imposibil!

Din pacate pentru ei, e foarte posibil.

Nu-i impiedica: sprijina-i!

Crin Antonescu zicea prin ianuarie: prabușirea trebuie accelerata, nu franata. Ei, acum o sa vada pe pielea lui cum e cu accelerarea prabușirii (deși sunt convins ca acum si-a schimbat parerea, pentru ca e la putere).

Traian Basescu ar trebui chiar sa asigure public USL-ul de tot sprijinul sau. Dupa care, cand incep greutațile, salariile neplatite, grevele, demonstrațiile de strada (si or sa inceapa!), sa faca ce știe el mai bine: propaganda. Sa injure si sa critice guvernul: pai eu am avut incredere in voi, v-am sprijinit, iar voi va bateți joc de popor? Tradatorilor!

La Oltchim, am vazut deja cu toții cum se descurca Victor Ponta in situații grele: prost! S-a impușcat singur in picior. Iar Oltchim-uri, vor mai fi de acum incolo, pe saturate: urmeaza CFR, mineritul, TAROM, TVR (cam toate companiile de stat sunt in faliment). Urmeaza un cutremur social.

Statul roman e ca o mașina care alearga spre prapastie. Acum, la volan a ajuns USL-ul: pai n-ar fi o prostie sa-i oprești?

Nu-i mai bine sa-i impingi din spate, ca sa mearga cat mai repede?