Campania „Comandamentul Litoral 2011”, inceputa la data de 15 iulie 2011, a avut, pana in momentul de fata, rezultate infioratoare. Constantin Cerbulescu, care s-a deplasat la CJPC Constanta pentru a verifica rezultatele campaniei, a anuntat ca, pana in momentul de fata, au fost intreprinse 114 actiuni de control, care au dus la aplicarea de 88 de amenzi, in valoare de 128.100 de lei.

De asemenea, firmele care functioneaza la malul marii au primit si 7 avertismente, ceea ce inseamna ca, din totalul societatilor comerciale verificate, la 83,3% dintre acestea au fost gasite nereguli. De asemenea, cel mai recent comunicat de presa al celor de la ANPJ ne anunta ca au fost verificate si solutionate 25 dintre cele 34 de reclamatii facute de turisti.

Pe litoral au fost gasite produse in valoare de 15.469 de lei care nu erau conforme cu regulile de informare prin etichetare si care au fost, astfel, oprite temporar de la comercializare. Au fost depistate si numeroase produse a caror data de valabilitate era trecuta, motiv pentru care acestea au fost distruse. Produsele retrase de la comercializare au insumat un total valoric de 321 de lei.

ANPC ne anunta ca abaterile depistate la fata locului au de-au face atat cu incalcarea normelor de informare prin etichetare (neindicarea gramajelor diverselor preparate, materii prime cu elemente de identificare incomplete, preturi neafisate pentru preparate din carne sau bauturi, neindicarea tarii de provenienta a respectivelor alimente, adesea in cazul fructelor si legumelor), cat si cu nerespectarea conditiilor de depozitare pentru alimentele perisabile microbiologic si a termenelor de valabilitate pentru produse de genul carnatilor, creamwurstilor, esentelor, pesmetului, condimentelor etc.

Nereguli au fost constatate si la nivelul produselor nealimentare, caci multe camere de hotel nu afiseaza instructiunile de utilizare a aparatelor din dotarea camerei, au baterii uzate, chiuvete crapate, bucati de lemnarie si sezlonguri nevopsite. De asemenea, multe unitati comerciale nu au covorase antiderapante, nu afiseaza terifele pentru serviciile cu taxa, nu anunta preturile pentru inchirierea de sezlonguri si instructiunile de utilizare a plajei si nu afiseaza elementele de identificare si caracterizare ale produselor textile.

ANPC anunta ca a primit si numeroase reclamatii din partea consumatorilor referitoare la comercializarea de produse improprii consumului, care pot afecta sanatatea consumatorilor (ciorba fermentata, salata de fructe cu viermi, paste cu insecte), la vanzarea de produse din carne a carei data de valabilitate este depasita, la vanzarea unor preparate la gratar insuficient prelucrate termic, la servirea micului-dejun afara, in vant si curent, la lipsa aparatelor de aer conditionat in 30% dintre camerele unui hotel, la perceperea taxei de utilizare a piscinei turistilor cazati la respectivul hotel, la interzicerea amplasarii cearsafurilor in zona amenajata cu sezlonguri, la comportamentul necorespunzator al angajatilor si la transportarea alimentelor perisabile microbiologic fara asigurarea temperaturii recomandate de producatori.

CJPC Constanta a verificat, de asemenea, societatile comerciale din raza sa de actiune, aplicand 17 sanctiuni contraventionale in valoare de 49.500 de lei.

Telegraf Constanta anunta ca, in urma vizitei Presedintelui ANPC, Constantin Cerbulescu, la terasa „Miracol” au fost descoperite multiple deficiente. Proprietarii afacerii au lasat toata treaba in grija angajatilor, neimputernicind responsabilitatea nimanui. Aici s-au gasit nereguli pe linia de productie si de comercializare a produselor alimentare, dintre care mentionam semiprepararea unor perisoare si a unor aripi de pui cu 2-3 zile inainte, care urmau sa fie comercializate in acel moment. Respectivele alimente au fost distruse. Tot aici, margarina era depozitata la temperaturi necorespunzatoare, care o faceau necomestibila. In privinta masurilor care urmeaza sa fie luate in acest caz, Constantin Cerbulescu a declarat: „In afara sanctiunilor contraventionale cuprinse intre 3.000 si 30.000 de lei, unitatea va fi oprita temporar, pana la remedierea deficientelor.” La terasa S.C. Cemcom S.R.L., comisarii au gasit nereguli in privinta ingredientelor folosite pentru prepararea alimentelor. Astfel, in locul a doua dintre ciorbele afisate in meniu, clientii primeau alte produse. Preturile mai mici ale produselor ii atrageau pe clienti, insa acestea se justificau prin lipsa anumitor alimente din respectivele retete.

In cazul in care constatati nereguli la societatile comerciale activand pe litoral, va rugam sa sesizati organele responsabile cu verificarea si pedepsirea acestora la urmatoarele numere de telefon:

– Constanta  – Sediul CJPC Constanta – tel: 0241-550.550;- Mamaia – Hotel Ovidiu – tel: 0241-831.933;- Neptun – Hotel Miorita – tel: 0241-731.900;- Costinesti  – Sediul BTT – tel: 0241-734.900.

Programul de lucru al institutiilor responsabile de protectia consumatorilor este cuprins intre orele 10:00 si 20:00 de luni pana sambata si intre orele 10:00 si 16:00 duminica. Mai multe informatii despre modul in care puteti adresa o sesizare sau o reclamatie in atentia CJPC puteti afla apeland Info Consumator la numarul 0800 080 999, apel cu tarif gratuit in reteaua Romtelecom.