Maestrul Johnny Raducanu, cel mai cunoscut si indragit muzician de jazz din Romania, s-a stins din viata, azi, la varsta de 79 ani, acesta fiind acasa cand s-a intamplat tragedia.

Ion Caramitru, directorul Teatrului National Bucuresti, a declarat pentru Mediafax ca Johnny Raducanu “era foarte bolnav“, insa se afla acasa cand a survenit decesul.

“A murit muzicianul Johnny Raducanu! Dumnezeu sa il odihneasca! La Teatrul National ii incanta pe spectatori cu muzica sa in spectacolul ‘Dialoguri si fantezii in jazz’ avandu-l ca partener pe Ion Caramitru!“, este mesajul postat pe site-ul Teatrului National Bucuresti.

“In jurul orelor 10.00, s-a primit un apel de urgenta in dispecerat. S-au deplasat doua echipaje la fata locului, primul echipaj a gasit pacientul cu stop cardiorespirator, s-au efectuat manevre de resuscitare. Dupa aproximativ 60 de minute, din pacate a trebuit sa fie constatat decesul pacientului. Acesta nu a raspuns la manevre. Exista o patologie cardio-vasculara care sa duca la acest deznodamant“, a declarat doctorul Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD Bucuresti.

“Familia lui Johnny Raducanu doreste discretie in privinta ceremoniilor de inmormantare a muzicianului, intrucat artistul a cerut acest lucru pe patul de moarte“, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Iorgulescu, presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR).

Johnny Raducanu s-a nascut pe 1 decembrie 1931, la Braila. Pe numele sau real Raducanu Cretu, Johnny Raducanu facea parte dintr-o familie de rromi cu o traditie muzicala de peste trei sute de ani, de pe timpul lautarului Petre Cretu Solcanu.

Cu o cariera muzicala ce se intinde pe mai bine de jumatate de secol, Johnny Raducanu – “Mr. Jazz of Romania“, dupa cum l-a numit jurnalistul si muzicianul Leonard Feather – a fost un veteran al muzicii romanesti.

Johnny Raducanu s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, inca de la 19 ani. A facut studii muzicale la Iasi si Cluj-Napoca, apoi la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucuresti (clasa contrabas, 1953-1956). Indrumator activ al tinerei generatii, Johnny Raducanu este considerat un veteran al muzicii romanesti de jazz.

Johnny Raducanu a cantat cu nume importante ale muzicii si a lansat albume precum “Jazz trio – Seria jazz nr. 4” (1966), “Jazz in tara mea (Jazz in my country)” (1967), “Confesiuni” (1979), “Confesiuni II” (1982), “Confesiuni III – Seria jazz nr. 21” (1986) si “Jazz Made in Romania” (1987).

Artistul si-a petrecut ultimii ani de viata retras de ochii lumii, dar cu muzica  in suflet. Dupa o cariera muzicala de 60 de ani, legendarul Johnny Raducanu s-a retras in garsoniera sa. Prietenii nu l-au vizitat, pentru ca, dupa cum spunea maestrul, au mai ramas doar oamenii rai si lichelele, dintre cei pe care i-a cunoscut. Nici copii nu a regretat ca nu a facut. Sotia sa a murit cu cinci ani inaintea muzicianului.

“Este o grea pierdere pentru jazz-ul romanesc si pentru intreaga breasla din care, cu modestie fac si eu parte.(…)Era un geniu muzical, avea un talent deosebit pentru improvizatie si talentul cu care isi trata temele muzicale. Este o mare pierdere“, a spus Corina Chiriac.

“Nu stiu daca-mi aduc acum exact aminte prima intalnire, dar stiu ca de fiecare data cand ne intalneam aveam ce discuta, desi veneam din lumi diferite. In ultima vreme, trebuie sa recunosc, nu ne-am mai vazut. Romania are un fel aparte de a-si aprecia artistii, mi-e greu sa evaluez cat de apreciat era. De fiecare data, ramanem cu regrete doar fata de cei pe care nu-i mai avem. In lumea noastra, el a fost mereu apreciat si si-a gasit mereu un raspuns la valoarea pe care a avut-o. In lumea noastra, el a fost ca un fel de tatic“, a zis cu durere-n suflet Dan Bittman.