Odiseea unei bijuterii:marea Camee a Frantei
In anul 19 d.Hr., poporul roman era stupefiat la aflarea vestii ca marele general Germanicus a murit subit in Aantiohia (D.toate informatiile, decesul a fost cauzat de o otrava administrata de insusi sfetnicului sau Lucillius).
La Roma au fost organizate funeralii grandioase la care a participat suita imperiala si intreaga aristocratie senatoriala.Imparatul Tiberius a dorit sa orneze urna din aur ce continea cenusa generalului cu o bijuterie singulara;astfel a fost creata Marea Camee.
In Roma au fost organizate funeralii somptuoase.Imparatul Tiberius a dorit sa orneze urna din aur care continea cenusa generalului cu o bijuterie deosebita;astfel a fost creata Marea Camee.Grecul Dioscoride a fost artistul care a realizat acest giuvaer.
El a sculptat intr-un imens sardonix(piatra avea o inaltime de 30 de centimetri si o latime de 26 de cenntimetri) de forma trapezoidala cu colturi rotunjite, in cinci straturi de culori diferite, nici mai mult nici mai putin decat 27 de figuri.Intreaga compozitie infatiseaza glorificarea lui Germanicus.Au fost reprezentate in trei tablouri supraetajate, toate personajele din anturajul generalului ;ele erau invesmantate si impodobite dupa moda veacului I dHr.Scena centrala prezinta aspecte din timpul vietii luiGermanicus ,scenainferioara cuprinde imagini glorificatoare ale faptelor sale de arme, in vreme ce scena superioara contine triumful generalului si primirea sa in apoteoza, in Olimp, in randul zeilor atotpacificatori.
Bijuteria a supravietuit tuturor nefericirilor care s-au abatut asupra Imperiului Roman.Ea a ramas la Roma pana cand imparatul Constantin cel Mare a dus-o la Constantinopol.Cameea a fost montata intr-un cadru de aur ornat cu figurile celor patru evanghelisti si a facut parte din tezaurul bizantin pana in veacul al xii-lea cand regele Baudouin al II-lea a vandut-o regelui Frantei, Ludovic cel Sfant (1245)
Considerata una dintre cele mai prestigioase marturii ale lumii antice, Cameea era folosita la ceremoniile regale , drept simbol al absolutismului monarhic. In secolul al XVII-lea arheologul german Winckelmann a studiat originea acesteia stabilindu-i radacinile in epoca romanitatii tarzii, de influenta precrestina (v. Vietile Cezarilor de Suetonius , capitolul rezervat dinastiei Antoninilor ).
In epoca barocului flamand ,pictorul si diplomatul P. P. Rubens a realizat un desen dupa original , la rugamintea cardinalului d Amboise , intrat mai tarziu, in colectiile particulare ale Mariei de Medicis, sotia lui Henric al IV- lea, protectoare a artelor si inspiratoare a constructiei vestitului Palais de Luxembourg).
Dupa debutul Marii Terori si a persecutiilor politice orchestrate din umbra de Comitetul Salvarii Publice si a clanului lui Robespierre Marea Camee a disparut impreuna cu alte obiecte apartinand coroanei Frantei, descoperita ulterior, in Olanda , urmand a face obiectul unei tranzactii extrem de profitabile ( aprox. 300.000 de franci-aur ).
In epoca napoleoniana a fost realizata o noua montura ornata cu motive antice , reflectare fidela a influentei culturii elenistice si romane asupra spiritului galic profund cartezian. Asa cum releva unul din directorii de constiinta ai revistei si miscarii politice L Action francaise , Charles Peguy , o natiune nu se poate desparti de propriile sale simboluri existentiale, dovada peremptorie a acelor inexorabile radacini ale imaginarului colectiv de sorginte latina .