Ritmul campaniei europene de vaccinare Covid-19 a crescut si in multe tari ratele de infectie au scazut. Blocajele sunt treptat usurate inainte de vara si sezonul turistic, iar cele 27 de state membre ale UE isi propun sa aiba un certificat digital de vaccinare pentru calatoriile care lucreaza pana la sfarsitul lunii iunie.
Franta
Franta a redus restrictiile pe 3 mai. A fost ridicata interdictia de calatorie interna, permitand oamenilor sa calatoreasca din nou mai mult de 10 km (sase mile) de acasa, fara a fi nevoie sa poarte un formular care sa justifice calatoria. Elevii de gimnaziu s-au intors la cursuri; gradinitele si scolile primare au fost redeschise mai devreme.
Incepand cu 19 mai, serviciul in aer liber va fi reluat la baruri, cafenele si restaurante, iar spectatorii vor fi lasati inapoi in locuri de sport, desi cu un numar limitat. Muzeele, cinematografele si magazinele neesentiale vor fi redeschise si ele, din nou cu un numar limitat si o igiena stricta.
Si de la acea data, starea de timp pe timp de noapte trebuie sa inceapa doua ore mai tarziu la 21:00 si, in cele din urma, sa fie ridicata la sfarsitul lunii iunie.
Germania
O noua lege controversata de blocare permite guvernului federal al Germaniei sa impuna o coada de timp peste noapte si sa inchida scolile oriunde rata infectiilor creste prea mult. Orasele sau zonele care depasesc o rata de 100 de noi infectii la 100.000 de locuitori timp de trei zile consecutive trebuie sa impuna masurile. Legea va ramane in vigoare pana la 30 iunie.
Vestea buna este ca in mare parte din Germania ratele de infectie au scazut. Deci, mai multe state germane intentioneaza sa inceapa reducerea restrictiilor, dupa mai mult de sase luni de blocare.
Berlinul intentioneaza sa ridice un toc de noapte si sa usureze restrictiile de cumparaturi incepand cu 19 mai si sa permita mese in aer liber incepand cu 21 mai, daca rata de infectie ramane sub 100.
Italia
Cea mai mare parte a Italiei se afla acum intr-o ,,zona galbena”, ceea ce inseamna ca barurile si restaurantele sunt deschise. Exista libertate de a calatori intre regiunile ,,galbene”.
Majoritatea elevilor s-au intors la scoala, iar unele evenimente culturale in aer liber sunt permise.
O stingere intre 22:00 si 05:00 ramane in vigoare la nivel national si mastile sunt obligatorii in toate spatiile publice, in interior si in exterior.
Danemarca
Danemarca a ridicat multe restrictii – magazinele si locurile de luat masa s-au redeschis. Guvernul a introdus, de asemenea, o ,,corona pass” pentru toti cei peste 15 ani.
Acest permis, disponibil pe telefonul mobil sau pe hartie, arata daca persoanele au fost vaccinate, infectate anterior sau au avut un test negativ in ultimele 72 de ore.
Oamenii trebuie sa-l arate pentru intrarea in baruri, restaurante, muzee sau coafori sau pentru a participa la meciuri de fotbal.
Grecia
Incepand cu 15 mai, guvernul a permis oricarui turist sa viziteze tara, daca a fost vaccinat sau poate oferi un test de coronavirus negativ. Turismul este un sector vital, reprezentand aproximativ o cincime din economia greaca si unul din cinci lucratori. Dar Covid a facut din 2020 cel mai prost an inregistrat in Grecia in turism.
Care sunt tarile de vacanta din lista ,,verde”?
Grecia nu se afla pe lista ,,verde” a Regatului Unit pentru calatorii, asa ca orice turisti britanici vor trebui in continuare sa puna in carantina dupa calatorie.
La inceputul lunii mai, Grecia si-a redeschis plajele, barurile si restaurantele, desi numarul acestora este inca limitat. Stingerea de noapte a fost impinsa inapoi cu o ora pentru a gazdui mesele de seara.
Polonia
Incepand cu 15 mai, oamenii din Polonia nu mai trebuie sa poarte masti de fata in aer liber, cu conditia sa poata mentine distanta sociala de cel putin 1,5 m (5 ft). Dar mastile raman obligatorii in spatiile publice interioare si in transportul public.
Muzeele si galeriile de arta s-au redeschis, cu igiena stricta si distantare sociala.
Alte restrictii au fost, de asemenea, usurate pe 15 mai, desi cu aceeasi igiena stricta si cu limite ale numarului. S-au redeschis teatre si cinematografe in aer liber, impreuna cu centre culturale si cluburi dupa scoala. Intrunirile in aer liber, inclusiv nunti si inmormantari, pot participa pana la 25 de persoane.
Activitatile interioare si afacerile – inclusiv nuntile, restaurantele si cinematografele – sunt asteptate sa se redeschida din nou pe 29 mai, desi limitele numarului si distantelor stabilite vor ramane in vigoare.
Republica Ceha
Rata infectiei a scazut la cel mai scazut nivel de la sfarsitul verii trecute, astfel incat magazinele mici s-au redeschis, impreuna cu unele locuri culturale, desi cu limite de numar.
Mastile faciale nu mai trebuie purtate in aer liber in zonele urbane, cu conditia sa se poata mentine distanta sociala de 2 m. Serviciul de masa in afara barurilor si restaurantelor a fost reluat pe 17 mai.
Spania
Guvernul spune ca Spania va intampina turistii din iunie, in urma unui test pilot al certificatelor digitale de sanatate pe aeroporturile sale in luna mai.
Ministrul turismului, Fernando Valdes, a declarat ca Spania ,,va fi pregatita” sa foloseasca pasaportul Covid pana in iunie.
Unele regiuni din Spania au inceput sa ridice restrictiile. Catalonia permite acum circulatia intre zone si, in Valencia, restrictiile privind numarul de persoane permise in baruri si restaurante sunt in continuare usurate.
Incepand cu 16 mai, unele cluburi de fotbal de top au permis spectatorilor sa revina pe stadioanele lor pentru meciurile din Liga, in special Valencia si Villareal. Dar stadioanele nu pot fi mai mult de o treime.
Belgia
Scolile s-au redeschis si interdictia de calatorie neesentiala a fost ridicata in aprilie. Saloane de coafura si diverse alte afaceri sunt, de asemenea, deschise.
Pe 8 mai, serviciul in aer liber a fost reluat la cafenele si restaurante, dupa aproape sapte luni de blocare. Dar teatrele si cinematografele raman inchise.
Guvernul isi propune sa usureze restrictiile in continuare pe 9 iunie, cu conditia ca numarul pacientilor cu Covid in terapie intensiva sa ramana sub 500.
Asadar, incepand cu 9 iunie, spatiile interioare pentru baut, luat masa si divertisment vor fi redeschise, precum si cinematografele si teatrele, cu maximum 200 de invitati.
Portugalia
O stare de urgenta s-a incheiat pe 3 mai. Blocarea in Portugalia a fost treptat usurata , elevii revenind acum la scoli. Frontiera terestra cu Spania s-a redeschis. S-au redeschis muzee, saloane de coafura si terase pentru restaurante si cafenele.
Restrictiile privind numarul in activitatile sportive au fost eliminate si au fost introduse limite mai mari de capacitate pentru nunti si botezuri si evenimente mari in aer liber.
Portugalia este printre putinele tari de pe lista verde a Regatului Unit pentru turism, asa ca asteapta multi turisti britanici in aceasta vara. Orasul Porto va gazdui finala Ligii Campionilor Europeni pe 29 mai, cand se asteapta ca 12.000 de fani sa calatoreasca din Marea Britanie.
Olanda
O contracarare de trei luni controversata, care a starnit proteste si provocari legale, s-a incheiat pe 28 aprilie.
Alte masuri de blocare sunt, de asemenea, ridicate. Dar urmatoarea runda de relaxare a fost amanata pana la 18 mai, deoarece rata infectiei nu a scazut atat de mult cat se spera. Sali de sport, gradini zoologice si alte facilitati de agrement raman inchise.
Zonele in aer liber din cafenele s-au redeschis – limitele raman pentru numarul de clienti si sunt necesare rezervari.
Concursul Eurovision, programat pentru Rotterdam intre 18 si 22 mai, va continua cu un public live – desi mai multe acte au fost fortate sa rateze ceremonia de deschidere dupa focare la hotelul lor sau in delegatia lor.
Guvernul olandez a confirmat ca 3.500 de persoane vor avea voie sa urmareasca sase repetitii generale si trei spectacole live in interiorul Ahoy Arena al orasului.
Republica Irlanda
Guvernul irlandez a declarat 10 mai ,,zi de libertate”, intrucat multe restrictii au fost usurate. Irlanda se afla la cel mai inalt nivel de restrictie – nivelul cinci – de la Craciun.
Saloane de coafura, muzee, biblioteci si galerii au fost redeschise. Cetatenii irlandezi au fost liberi sa calatoreasca din nou in afara judetului lor natal, iar pregatirea sportiva a fost reluata.
Toate magazinele ramase s-au deschis pe 17 mai, iar hotelurile si pensiunile vor functiona din nou din 2 iunie. Incepand cu 7 iunie, restaurantele si barurile se pot deschide afara pentru grupuri de pana la sase clienti, iar meciurile sportive in aer liber pot fi disputate din nou – dar fara spectatori.
Suedia
Suedia a incercat sa evite impunerea de reguli atunci cand alte tari erau blocate, dar noile legi de urgenta confera acum guvernului puterea de a impune borduri legate de coronavirus. Limitele de vizitatori sunt in vigoare in magazine si locuri publice si in cafenele si restaurante.
De asemenea, cetatenii sunt rugati sa poarte o masca de fata pe transportul public si in spatiile publice interioare, cum ar fi magazinele.
O miscare pentru cresterea numarului de participanti la evenimente sportive si culturale a fost amanata pana la 1 iunie, deoarece guvernul a spus ca Covid inca pune prea multa presiune pe serviciile de sanatate.