Tot mai multe tinere angajate sunt in pericol de a fi hartuite sexual fie de catre colegi, fie chiar de catre sef. Hartuirea sexuala este practic data de comportamentul inadecvat al unei alte persoane (cuvinte jignitoare, mangaieri sau glume cu tenta sexuala care te au ca tinta pe tine). Si in Romania exista legi impotriva discriminarii si a hartuirii sexuale sau verbale, asa ca nu ar trebui sa iti fie frica sa spui cu voce tare prin ce treci!

Hartuirea sexuala poate fi de mai multe feluri, si iata cum o recunosti:

– Primesti mesaje sau sms-uri indecente de la persoana respectiva;

– Auzi tot felul de comentarii obscene la adresa ta;

– Atingeri, imbratisari sau ciupituri nedorite si cu tenta sexuala;

– Propuneri si avansuri sexuale;

– Amenintare si constrangere pentru a fi de acord sa faci ceva;

– Expunere indecenta in fata ta;

– Promisiunea unor beneficii in schimbul sexului sau a favorurilor sexuale.

Hartuirea sexuala este un factor cat se poate de stresant si iti poate afecta activitatea zilnica in ceea ce priveste job-ul. In scurt timp, vei observa ca nu mai dai acelasi randament la munca, performantele echipei au scazut si ca acumulezi frustrari in tine. Ar trebui sa iei atitudine inca de la primele semne de hartuire!

In mod straniu, foarte multi condamna tot femeile pentru hartuirea acestora, fiind de parere ca felul in care se imbraca, vorbeste, rade, se comporta sau arata este motivul hartuirii. De fapt, femeile nu au nicio vina in aceasta problema, iar multe dintre femeile hartuite nu inteleg de ce sunt chiar ele victimele agresorului.

Pe de alta parte, mai exista si barbatii care au impresia ca o femeie care spune NU, de fapt ar vrea sa zica DA! Si tocmai aceasta logica data peste cap ii face sa devina mai agresivi si mai insistenti cu cat femeia este mai ferma pe pozitie si cu cat refuzurile sunt mai categorice.

In Romania, conceptul de “hartuire sexuala” nu este tocmai inteles de toata lumea. Cei mai multi nu ar sti sa recunoasca o hartuire sexuala, fiind de parere ca este vorba doar de un flirt inofensiv, o gluma sau incercarea de a-i atrage atentia unei persoane. De fapt, hartuirea sexuala este un joc al puterii, in care cel dominant comanda, iar cel supus ar trebui sa execute.

In cazul in care esti hartuita si nu stii cum sa iesi din aceasta situatie, cere ajutorul autoritatilor sau a unui sef (in cazul in care hartuitorul este un coleg). Nu trebuie sa devii victima unui barbat manipulator si egoist, pentru care doar satisfactia personala conteaza.