Egalitatea de gen este un termen care a fost auzit mult in mass-media in ultimii ani. In ciuda acestui fapt, nu toata lumea stie cu adevarat ce este si importanta acestuia. Principiul egalitatii de gen este recunoasterea institutionala a faptului ca barbatii si femeile, baietii si fetele sunt egali in fata legii. Prin urmare, cu totii avem aceleasi drepturi, aceleasi oportunitati si aceleasi obligatii fata de societate.

De ce este importanta egalitatea de gen?

Atunci cand egalitatea de gen nu este pusa in aplicare sau nu este implementata intr-o tara, integritatea fizica si mentala a multor femei este expusa riscului. Faptul ca nu au acces la educatie, munca, participare si reprezentare politica si chiar sanatate, ii face vulnerabili si slabi, excluzandu-i in acelasi timp.

Pe de alta parte, inegalitatea provoaca o paralizie in societate. Acest lucru se datoreaza faptului ca femeile sunt esentiale pentru ca progresul sa se produca la nivel social. De asemenea, in economia durabila.

Inegalitatea de gen determina, de asemenea, cresterea cazurilor de violenta de gen din cauza neputintei suferite de femei.

Exemple de inegalitate intre barbati si femei

Un exemplu clar de inegalitate de gen este decalajul salarial intre barbati si femei la nivelul muncii. In multe tari, in ultimele luni politicienii au vorbit mult despre aceasta problema cu scopul de a pune capat acestei inegalitati. In prezent, in aceasta tara, femeile primesc 5.793 € mai putin pe an decat barbatii. Prin urmare, pentru a avea acelasi salariu ca si ei, femeile trebuie sa lucreze inca 10 ani.

Lucrarile casnice continua sa fie o problema in care exista o disparitate clara intre barbati si femei. In ciuda faptului ca barbatii ajuta din ce in ce mai mult in casa, femeile continua sa poarte marea povara a acestei activitati.

Concilierea este o alta problema in care este evident ca nu exista inca egalitatea de gen. Femeile reprezinta mai mult de 80% din cazurile in care o persoana alege sa nu mai lucreze pentru a avea grija de copiii lor sau de persoanele in varsta. In ceea ce priveste reducerea zilei de lucru dupa ce au avut un copil, acestia profita de acest lucru in peste 90%. La randul lor, barbatii sunt greu afectati la locul de munca fiind parinti.

Politica sau pozitiile universitare sunt alte domenii in care inegalitatea este palpabila. De exemplu, in raport cu universitatea, mai putin de 20% din functiile importante sunt ocupate de femei.

Cum sa promovam egalitatea de gen

In ciuda faptului ca, in raport cu secolul trecut, s-au facut progrese semnificative in ceea ce priveste inegalitatea de gen, ramane mult de lucru pentru barbati si femei pentru a fi tratati cu acelasi standard. Iata cateva actiuni care pot ajuta la reducerea in continuare a diferentelor.

Educati din copilarie

Poate parea evident, dar multi oameni nu o pun in practica. Educarea celor mai tineri de la egalitate si aratarea lor ca suntem toti egali, indiferent de sexul nostru, ii va ajuta pe copii sa respecte femeile in viitor. La randul lor, fetele vor sti sa-si ia locul si sa fie apreciate cand vor creste.

Evitati asocierea rolurilor in functie de sexul persoanei

O femeie poate fi un mare expert in fotbal si un barbat in cusut. Cand se evita acest tip de rol, persoana nu este supusa unei mari presiuni sociale de parca ar fi gresit ca are anumite gusturi.

Politici de integrare sociala

Guvernele joaca un rol fundamental in aceasta chestiune. Ei au responsabilitatea de a crea politici de integrare sociala care sa includa ambele sexe. In acest fel, avand acelasi acces la educatie si la alte planuri, femeile pot fi constientizate de importanta si puterea lor in societate.

Realizati politici de comunicare non-sexiste

Limbajul poate fi o arma grozava. Prin urmare, ar trebui sa fie bine folosit. Evitarea terminologiei sexiste si promovarea a ceea ce este egalitar este esentiala pentru egalitatea de gen.

Extindeti protocoalele de prevenire in cazurile de violenta

Protocoalele de prevenire in situatii de hartuire sexuala si abuz de gen sunt foarte importante. La fel, actiunile de urmat atunci cand se face o reclamatie. Ambele comportamente pot salva viata unei femei. De aceea, societatea trebuie sa fie constientizata de problema care exista si, de asemenea, de cum sa actionam intr-un caz de violenta sexista.

Recrutarea femeilor

In companii si / sau locuri de munca in care prezenta femeilor este redusa, ar trebui acordata preferinta femeilor atunci cand urmeaza sa fie angajat mai mult personal.

Egalitatea de gen este ceva care ne afecteaza pe toti. Zi de zi trebuie sa luptam pentru a fi tratati la fel. Nu te simti niciodata inferior unui barbat doar pentru ca esti femeie. Suntem cu totii la fel si nimeni nu este mai bun decat oricine! Cu ajutorul tuturor vom realiza egalitatea