Utilajele de manipulare a mărfii se referă la echipamentele, uneltele sau instrumentele utilizate în vederea transportării și manevrării produselor, în depozite și alte spații industriale. Aceste utilaje pot fi de mai multe tipuri, fiecare fiind folosit în vederea realizării unor sarcini de lucru specifice. În utilizarea lor este important să se țină cont de detaliile tehnice privind greutățile care pot fi transportate sau raza de acțiune pe care o are, precum și aspectele pe care trebuie să le respecte operatorul, în vederea unei manipulări sigure și eficiente.

Ce utilaje pot fi utilizate pentru manipularea mărfii 

Pentru a manipula mărfuri în depozite sau în alte spații industriale, pot fi utilizate stivuitoare manuale sau electrice, mesele hidraulice, cărucioarele de marfă sau macaralele girafă, dispozitivele pentru transportul unor sarcini mari sau dispozitivele cu furci pentru macara, precum și transpaleții manuali, cu cântar sau electrici. 

Cu ajutorul unui stivuitor manual standard, pot fi manevrate greutăți de până la 1000 kg, însă există și modele cu ajutorul cărora pot fi manevrate sarcini de până la 1500 de kilograme. De asemenea, poți alege un stivuitor pentru butoaie, care poate fi utilizat în manipularea butoaielor cu o capacitate maximă de până la 350 de kilograme. 

Un transpalet manual standard poate fi folosit pentru a manevra greutăți de până la 2500 de kilograme. În cazul în care se dorește ridicarea unor mărfuri la o înălțime mai mare, poate fi utilizat un transpalet cu ridicare înaltă sau un transpalet manual cu furci de 1500 mm, sau chiar 2000 mm. În același timp, un transpalet cu garda joasă poate fi utilizat în vederea manevrării unor paleți speciali.

Cum poți alege utilajele de manipulare a mărfii 

Manipularea eficientă a produselor dintr-un depozit impune folosirea echipamentelor și utilajelor adecvate. Astfel, specialiștii recomandă să ții cont de: natura materialelor din care acestea sunt fabricate, spațiul pe care îl ai la dispoziție pentru manevră, funcționalitatea care se dorește a fi îndeplinită, capacitatea de marfă manipulată în mod recurent și costurile de întreținere pe care le presupun. Nu uita că este important ca atunci când aceste utilaje sunt folosite pentru a manipula diverse mărfuri, trebuie să se țină cont de toate măsurile de siguranță necesare, astfel încât să fie prevenite accidentele de muncă ale operatorilor, dar și deteriorarea mărfurilor care sunt manevrate.