Congresul va lipsi de data limita de marti a presedintelui Joe Biden pentru a trece un proiect de lege privind reforma politiei, in timp ce negociatorii decid cat de departe ar trebui sa ajunga guvernul federal pentru a elimina abaterile si violentele impotriva politiei americane.

Marti se va implini un an de cand barbatul negru, George Floyd, in varsta de 46 de ani, a murit dupa ce fostul ofiter de politie din Minneapolis, Derek Chauvin, si-a apasat genunchiul pe gatul lui Floyd mai mult de noua minute. In timp ce apelurile la nivel mondial pentru justitie si o reimaginare a fortelor de ordine au declansat reforme sau reduceri bugetare in unele orase si state in ultimul an, Congresul nu si-a exercitat inca puterea de a schimba politia americana.

Negociatorii bipartizani au lucrat saptamani intregi pentru a imbunatati George Floyd, adoptat de Parlament, privind justitia in legea politiei, pentru a castiga suficient sprijin republican pentru a-l obtine prin Senat. O prevedere pentru reducerea imunitatii calificate – care protejeaza ofiterii de politie de majoritatea proceselor civile – reprezinta cel mai mare obstacol ramas in calea incheierii unui acord.

Casa a parasit Washingtonul pana luna viitoare, astfel incat parlamentarii probabil ca nu vor indeplini cererea lui Biden de a trece o lege pana la aniversarea de un an de la moartea lui Floyd. Negociatorii, care includ reprezentantul Karen Bass, California si Sens Tim Tim, RS.C.si Cory Booker, DN.J., vor continua discutiile in aceasta saptamana.

”In urma cu un an, uciderea lui George Floyd a trezit milioane de oameni din intreaga lume care nu au asistat niciodata la consecintele mortale ale esecurilor din sistemul nostru de politie”, au declarat luni cei trei parlamentari intr-o declaratie comuna. ,,Aceasta aniversare serveste ca un memento dureros de ce trebuie sa facem schimbari semnificative”.

,,In timp ce inca lucram prin diferentele noastre cu privire la problemele cheie, continuam sa facem progrese catre un compromis si sa ramanem optimisti cu privire la perspectivele de atingere a acestui obiectiv”, au continuat ei.

Biden, care a cerut aprobarea proiectului de lege adoptat de House, se va intalni marti cu familia Floyd. Luni, secretarul de presa de la Casa Alba, Jen Psaki, a declarat ca intalnirea va fi privata si va include fiica, mama si fratii lui Floyd.

Psaki a spus ca Biden este ,,plin de speranta ca va putea sa semneze legea George Floyd Justice in Policing Act”. Ea a adaugat ca Casa Alba este ,,angajata” cu negociatorii congresului in timp ce ,,le lasa loc sa lucreze”. Biden a vorbit vineri cu Booker.

Democratii au cerut sa retraga imunitatea calificata pentru a oferi ofiterii mai raspunzatori pentru incalcarea drepturilor civile sau folosirea fortei excesive, in parte deoarece uciderile comise de politie rareori duc la condamnari penale. Republicanii si-au exprimat ingrijorarea ca slabirea dispozitiei ar putea determina ofiterii sa se confrunte cu procese excesive.

Scott a sustinut perspectiva de a face ca departamentele, mai degraba decat politia individuala, sa fie raspunzatoare in cazurile civile.

Nu este clar acum ce compromis cu privire la imunitatea calificata ar putea castiga suficiente voturi democratice si republicane pentru ca un proiect de lege sa ajunga prin Congres. Un grup de 10 progresisti   ai Camerei a cerut vineri negociatorilor sa ,,nu doar sa mentina, ci sa consolideze dispozitia de eliminare a imunitatii calificate” pe masura ce continua discutiile.

Booker a declarat duminica ca este ,,hotarat la aceasta masa de negocieri sa obtina” o dispozitie care pune capat imunitatii calificate.

Legea privind justitia in politie, adoptata de catre Camera, ar interzice aruncarile, stapanirile carotide si mandatele de perchezitie ,,fara lovituri” la nivel federal. De asemenea, ar lega finantarea federala pentru aplicarea legii de stat si locala de oficialii care interzic aceste practici. Ar face mai usor urmarirea penala a politiei si crearea unei baze de date nationale a comportamentului abuziv al politiei.