Renault: jos taxele, sau plecam din țara voastra, putorilor!

Carlos Tavanes este director operațional al Renault (numarul 2, dupa președintele Carlos Ghosn). El a facut cea mai dura declarație din istoria de 100 de ani a companiei:

“Situatia industriala din Romania este una de care suntem foarte mandri. Avem parte de calitate atat pe partea de inginerie, cat si de fabricatie. Insa, trebuie sa stiti ca lucrurile nu se opresc aici. Exista oricand posibilitatea sa mutam situri fie catre Maroc, fie catre alte tari din Africa, sa mutam partea de industrial, cat si de inginerie si design.

Ce vrea Renault, ca sa ramana in Romania? Simplu, ce dorea si Nokia, si Coca Cola, si Colgate, si Kraft Foods, si Nestle si multe alte firme care au plecat. Ce vrem cu toții: taxe mai mici.

In primul rand, taierea drastica a CAS, CASS si alte idioțenii sociale, din care traiește statul roman.

De ce prefera Renault Marocul?

“De ce? Pentru ca pe termen scurt Europa si-a pierdut competitivitatea, iar pe termen lung apar probleme. Avand in vedere ca lumea se schimba si ca Romania nu face exceptie, Romania trebuie sa aiba grija sa-si pastreze competitivitatea” (Carlos Tavanes).

Exact ce spune si Angela Merkel in Germania, sau George Osborne in Marea Britanie: te adaptezi sau mori. Iata ce avantaje ofera Marocul:

Salarii de 250 de euro (fata de 500 de euro la Pitești). Cheltuieli de transport minime: din Tanger in Spania nu trebuie decat sa treci Gibraltarul (fata de minimum 3 zile, cat e necesar din Romania). Cheltuieli sociale benevole: doar 26% din marocani primesc pensie! ( vezi raportul GSS). Daca nu vrei sa le dai pensie angajaților, nu te obliga nimeni! (fata de 50% cheltuieli sociale pe salariat, in Romania). Nu exista greve. Incitatorii la greva sunt arestați pe loc. Sindicate exista doar cu voia patronului (in timp ce in Romania, “Sindicatele de la Dacia canta Internaționala in strada“).

Adica exact aceleași avantaje ca in China, Thailanda, India, Singapore, Taiwan etc. Marocul e un paradis fiscal pentru investitori, la doar o zi distanta de Europa Occidentala.

Vanzarile de mașini s-au prabușit in Romania!

In 2007, s-au vandut 316.000 de mașini noi. In 2012, maxim 65.000. O scadere de 80%! E cea mai mare scadere din Uniunea Europeana. Aici se vede cu adevarat dezastrul economiei romanești si prabușirea nivelului de trai. Nu in cifrele optimiste ale politrucilor!

Mai grav este ca milionul de mașini vandute in perioada de boom economic…nici macar n-a fost platit! Mașinile au fost luate pe credit, ratele nu s-au mai achitat, iar dealerii le-au luat inapoi: sunt pline depozitele, de mașini recuperate. Adica in Romania exista un milion si ceva de imbecili, care s-au umflat in pene, cand de fapt ei n-aveau un chior in buzunar.

Guvernul, intre ciocan si nicovala.

Daca guvernul refuza sa scada taxele si Renault pleaca:

13.652 de romani sunt concediați pe loc. Alți 24.000 din industria orizontala (furnizori direcți si indirecți) si vor pierde jobul in lunile urmatoare. Dacia contribuie anual cu 3.6 miliarde de euro la PIB-ul Romaniei. Contribuția furnizorilor e mai greu de estimat, dar probabil ca tripleaza aceasta cifra. Bugetul statului (ala din care traiesc bugetarii, pensionarii si politrucii) se sprijina doar pe trei companii: Petrom, ALRO si Dacia. Deci daca Renault pleaca, Romania sociala cade. Adio pensii, adio salarii bugetare, adio ajutoare sociale, adio spagi si contracte cu statul!

Daca guvernul accepta sa scada taxele: o scadere de cateva procente amarate nu va fi suficienta pentru investitori. Romania concureaza cu tari unde taxele sociale sunt…ZERO! Dar o scadere serioasa inseamna:

Peste 1 milion de bugetari concediați Dispar subvențiile la CFR, Compania Huilei, Compania Lignitului, TVR, TAROM, Metrou, OLTCHIM. Fara subvenții, toate se inchid pe loc. Falimentului Casei Naționale de Pensii, care are 4 miliarde de euro deficit. Adica tot adio pensii, adio salarii bugetare, adio ajutoare sociale, adio spagi.

Acum cateva zile, Victor Ponta anunța ca din 15 noiembrie, in buget nu mai sunt bani pentru pensii, salarii, spitale, Politie. A incercat el s-o dreaga dupa aia, dar romanii știu realitatea: ca in spitale deja nu mai sunt medicamente, iar manifestațiile de strada pentru neplata salariilor, deja au inceput.

Deci Romania nu mai are bani nici macar acum, cand Renault inca este in tara si cand taxele inca sunt imense. Ce sa mai vorbim de viitor?

Viitorul romanilor? Care viitor?

Ați vazut vreodata cum sunt inecați puii de pisica? Daca se apropie de mal, sunt izbiți in cap cu bata si bagați la fund, pana mor. Dar daca incearca sa scape si se indeparteaza, tot se ineaca, fiindca habar n-au sa inoate.

Exact asta se intampla acum cu Romania socialista. Fara banii firmelor private, se ineaca. Dar firmele refuza sa ii mai plateasca impozite si o izbesc in cap una dupa alta. Iar situația e la fel peste tot.

In SUA: Microsoft, Google, Apple au trimis in paradisuri fiscale peste 1300 de miliarde de dolari. Președintele Obama i-a amenințat cu fiscul, iar ei i-au ras in nas! In Franța: proprietarul imperiului Louis Vuitton a renunțat la cetațenia franceza si i-a ras in nas președintelui socialist Francois Hollande, care spera sa-l taxeze cu 75%.

Ce buna e criza asta!

Asta e secolul 21! Secolul patronilor, al profitului si al indraznelii. Guvernele votate de masele de asistați social nu mai au autoritate: chiar si firmele mici le dau cu flit si fac evaziune fiscala. Putorile care visau dreptate sociala, egalitate, solidaritate, se uita acum buimaci si nici nu ințeleg ce i-a lovit.

Noi va lovim, javre comuniste: stapanii voștri! La noi sunt banii, la noi sunt batele! Noi va impingem in faliment! A, nu va convine? Nu vreți sa traiți intr-o asemenea lume? Refuzați sa fiți exploatați? Pai, sunteți liberi sa muriți de foame! Ne doare-n cot de moartea voastra: nu sunteți oameni, sunteți piese de schimb.

Iar noi avem miliarde de chinezi, marocani, indieni, care sunt disperați sa va ia locul!