Daca doriti sa supravietuiti vremii tipic imprevizibile, atunci sistemul de incalzire si climatizare trebuie sa fie in cea mai buna forma operationala posibila. Vara poate fi insuportabil de cald, iar iarna este intotdeauna ger. In astfel de conditii nefavorabile, daca sistemele de incalzire si de curent alternativ nu sunt functionale la nivelul scontat, s-ar putea ca lucrurile sa nu functioneze bine. 

Pentru a optimiza eficienta sistemului de incalzire si racire, specialisti recomanda urmarirea catorva pasi specifici care va ajuta sa aveti parte de o eficienta optima a apartelor de incalzire si racire care se regasesc in categoriile electronice si electrocasnice pe filebox.ro.

Sigilati si izolati-va casa

Daca aerul exterior patrunde in casa ta, indiferent daca este in timpul iernii sau al verii, eficienta sistemului de incalzire si climatizare este redusa semnificativ. Aerul exterior va afecta aerul deja conditionat din casa ta. Pentru a mentine temperaturile corespunzatoare, sistemele de incalzire si climatizare sunt obligate sa lucreze de doua ori mai mult. Prin urmare, costurile la incalzire si racire sunt obligate sa creasca.

Pentru a pastra aerul exterior care ar putea compromite eficienta sistemului de incalzire si de climatizare, asigurati-va ca usile si ferestrele sunt inchise atunci cand sistemul este pornit. Mai mult, verificati daca functioneaza izolatia peretilor si a mansardei.

Verificati si remediati economizatorul

Economizatorii ajuta la imbunatatirea eficientei sistemului dumneavoastra de incalzire si climatizare. Cu toate acestea, la fel ca si alte aparate, acestea se pot deteriora in timp. De obicei, legaturile lor se pot deteriora in timp ce controalele lor pot ajunge sa nu mai functioneze. Ca atare, este indicat sa va inspectati cu atentie economizatorii si, in caz de probleme, rezolvati-le in consecinta. Un economizor complet operational va imbunatati automat eficienta sistemului de incalzire si de alimentare cu curent alternativ, in timp ce unul defect va compromite eficienta si va creste facturile la energie.

Instalarea termostatelor programabile

Termostatele va ghideaza incalzirea si alimentarea cu curent alternativ. Detecteaza schimbarile de temperatura si determina ca sistemele de incalzire si climatizare sa actioneze in consecinta. Daca temperaturile cresc, aparatul de aer conditionat raceste camera, iar atunci cand acestea cald, sistemul de incalzire se opreste. Termostatele traditionale vor rula chiar si atunci cand sunteti departe de casa sau in timpul noptii. Acest lucru va ajuta sa economisiti din cheltuielile de consum, dar nu in totalitate. Pentru a evita acest lucru, este recomandat sa instalati modele mai noi programabile care pot fi setate pentru a se opri cand sunteti plecat de acasa. 

Inlocuirea sistemului de incalzire vechi 

Este o investitie excelenta achizitionarea unui nou sistem de incalzire, daca cel actual are mai mult de zece ani. Modelele mai noi sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic si va vor ajuta sa evitati facturile ridicate de energie. In plus, acestea sunt dotate cu caracteristici si componente superioare care fac intregul sistem mai eficient. Sistemele vechi trebuie sa functioneze mai lent si, din cauza uzurii, este posibil ca piesele lor sa nu fie foarte eficiente din cauza unei perioade indelungate de functionare.

Maximizati fluxul de aer al sistemului de climatizare

In mare parte, eficienta sistemului de incalzire depinde de cat de bine circula aerul prin sistem. Asigurati-va ca elementele sistemului sunt curatate in mod regulat pentru a elimina murdaria si resturile prinse, care pot limita functionarea eficienta a sistemului. Astfel de parti blocate ale sistemului incordeaza intregul sistem, ceea ce reduce eficienta. Componentele interioare si exterioare trebuie curatate in consecinta, in timp ce orificiile de evacuare trebuie sa fie aspirate. 

Inlocuiti-va regulat filtrele

Filtrele murdare limiteaza fluxul de aer in condensatoarele de aer, ceea ce reduce semnificativ eficienta acestuia. Filtrele blocate fac ca sistemul de aer conditionat sa se suprasolicite. In sistemul de climatizare pot aparea diverse obstacole, in mare parte din cauza prafului. Ca atare, se recomanda inlocuirea filtrelor pentru aparate de aer conditionat cu altele noi, in mod regulat. Curatarea este, de asemenea, o optiune buna pentru tipurile mai durabile de filtre.