Ai indoieli cu privire la ce sunt companiile transnationale ? Atunci ar trebui sa cititi acest articol, in care va vom explica totul despre acest tip de companie, functionarea acesteia si altele. 

Ce sunt companiile transnationale?

Pe scurt, o companie transnationala, multinationala, internationala sau transnationala este o companie care are o sucursala principala intr-o tara si care este inregistrata ca companie a acelei tari, dar care, datorita popularitatii sau capacitatii sale de resurse, si-a transferat bariere si are filiale in mai mult de 1 tara.

Ele sunt o parte foarte fundamentala a economiei globale, deoarece sunt o putere comerciala puternica in diferite regiuni ale globului, precum si pot oferi nu numai produse sau servicii, ci si capital bun pentru economia de stat.

Caracteristicile corporatiilor transnationale

Sunt multe caracteristici pe care le poseda acest tip de companie, totusi vom aminti cateva, pe care le consideram cele mai importante: 

  • S-au raspandit la nivel international, au filiale in diverse locuri din lume. Antreprenorii sai isi duc produsele sau serviciile pe aproape orice teritoriu, deschizand noi filiale si chiar pe mai multe continente.
  • De cele mai multe ori, companiile care folosesc produse ca marfa, au de obicei un trafic economic foarte considerabil al acestora, vinzand cantitati mari pe tot globul.
  • Datorita succesului lor mare, acestea sunt de obicei companii cu un capital suficient de mare pentru a-si permite sa aiba masini sau produse de ultima generatie sau chiar personal. Folosesc tehnologii noi, organizare industriala, marketing si publicitate considerabila pentru ca au nevoie de aceasta pentru a se face cunoscuti in afara locului de origine.
  • Sunt investitori puternici in cercetare si dezvoltare pentru comunitati, datorita intregii interactiuni pe care o au cu diferite tipuri de tari si culturi.
  • De regula, au o cunoastere suficient de buna a structurilor si functionarii mecanismelor politice ale tarilor in care sunt stabiliti, deoarece daca nu ar indeplini aceasta cerinta, practic nu ar fi capabili sa-si infiinteze o piata in locuri aflate in afara accesului lor, cunostinte. si obiceiuri..
  • De obicei cresc prin fuziuni si achizitii. Desi ceva ce nu trebuie trecut cu vederea este publicitatea lor si numarul de oameni pe care ii trateaza ca clienti.

Tipuri de companii transnationale

Exista doua moduri principale de clasificare a companiilor multinationale:

Dupa structura sa

  • Corporatii integrate orizontal: Ideea acestui tip de companie este o companie care are un standard de produse sau servicii. Si acest lucru este guvernat numai si exclusiv de acest principiu, indiferent unde va aflati.
  • Corporatii integrate pe verticala: Ideea acestui tip de companie este o companie care are un stil de ramura principala, unde exista de obicei standardul si unde se lucreaza produsele sale si din care, apoi, acestea sunt distribuite celorlalte ramuri. Ei produc in principal bunuri intermediare in anumite tari, care servesc drept provizii pentru productia finala in alte tari.
  • Corporatii diversificate: Sunt combinatia celor doua tipuri mentionate mai sus, functionalitatea este similara cu ambele.

Exemple de acest tip de companie

  • McDonald’s, Coca-Cola, Company, BHP Billiton si Mercadona.
  • Timex, General Motors, Adidas si Nutella.
  • Alstom; Grupul Altria; Novartis si Samsung.

Dupa gradul sau de descentralizare

Aceste companii sunt clasificate astfel:

  • Etnocentric: isi concentreaza operatiunile in tara de origine si apoi functioneaza doar in mod elementar in sucursale din alte tari.
  • Policentric: Putin diferit de precedentul, incercati sa nu aveti un singur mod strict de a face lucrurile. Totusi, isi mentine intotdeauna radacinile, transferand un grad mai mare de libertate filialelor, oferindu-i suficienta libertate pentru a se considera diferit, dar nu este un produs sau serviciu complet diferit.
  • Geocentric: In sfarsit, acest tip de companie ia libertatea la maxim, astfel incat fiecare sucursala are propria sa politica de afaceri, in care fiecare filiala este responsabila pentru fiecare decizie pe care o ia, desi cea care apare mereu este firma principala.
Importanta companiilor transnationale

Stim cu totii ce sunt companiile transnationale , sunt exemple incredibile ale cat de mare poate ajunge ambitia unei companii de a putea comercializa in diferite parti ale lumii si de a fi un monstru de piata.

Cu totii stim ca Mc Donald’s, Nutella, Samsung, iPhone, Toyota, Niisan si fiecare antreprenor, fara indoiala, intentioneaza sa mearga pana la ei.

Datorita acestui tip de companie este posibila extinderea marketingului, livrarea unui produs care se afla in tara „X” si livrarea lui catre alta, astfel incat mai multi utilizatori sa beneficieze de el. Forma de globalizare, astfel incat sa putem accesa diferite produse fara a fi nevoie sa ne deplasam in alt loc.