Dacă asculți trendurile și spusele specialiștilor, gătitul cu uleiul de floarea soarelui este toxic, dăunător, gras și nu este deloc benefic pentru sănătate. Dar dacă punem în balanță cu uleiul de măsline, îl vedem peste tot pe internet fiind promovat ca fiind un aliment sănătos și care se potrivește foarte bine cu gusturile a foarte multe alimente ce pot fi gătite la temperaturi crescute. Uleiul de măsline este foarte bun și pentru salate, dar acest lucru va fi decis în paragrafele următoare.

Ulei de măsline extravirgin

Cel mai bun ulei pentru gătit rămâne în continuare cel de măsline extravirgin. Fiind unul dintre uleiurile care sunt foarte puțin procesate și cu proprietăți uimitoare atunci când nu atinge temperaturi foarte mari, uleiul de măsline este în continuare unul dintre cele mai bune uleiul pentru gătit. Deși este un ulei, iar numărul de calorii per gram este foarte mare, proprietățile calitative ale acestui ulei îl fac să scadă colesterolul de proastă calitate din organism, înlocuindu-l cu un colesterol bun HDL.Asemănător cu ulei de cocos pentru gătit, uleiul de măsline este un foarte bun antioxidant fiind benefic pentru persoanele care suferă de boli cardiace. Dar acestea proprietăți pot fi obținute doar de la uleiul extravirgin, așa că mare atenție la ce cumpărăm din rafturi.

Ulei de cocos

Pentru că încă foarte puține persoane vorbesc despre eficiența uleiului de cocos, trebuie să tragem și noi un semnal de alarmă care vizează exclusiv acest produs deoarece un ulei de cocos presat la rece are o capacitate de a-ți oferi mult mai multe beneficii decât majoritatea produselor din această categorie, vândute în prezent în magazinele din românia. Uleiul de cocos presat la rece îți oferă un pachet complet de efecte benefice pentru organism, chiar dacă este folosit în alimentația de zi cu zi, dar și dacă este folosit în scop medical pentru afecțiunile de piele, păr sau ten. 

Ulei de rapiță

Uleiul de rapiță are un punct foarte înalt de ardere, ceea ce îl face un produs excelent pentru gătit, cu extrem de multe proprietăți benefice pentru organism chiar dacă vorbim despre sotarea în tigaie sau coacerea directă în cuptor. Vorbim despre acest punct de ardere deoarece este un etalon important care dictează cât de calitativ este un ulei de gătit din punct de vedere al nutrienților și pericolului pentru organism. Dacă un ulei a ajuns în punctul de ardere, acesta își pierde din proprietăți, dar generează și anumiți compuși chimic care devin dăunători pentru sănătate.

Concluzie

Cele trei variante pe care ți le-am recomandat sunt variante mai sănătoase decât clasicul ulei de floarea soarelui cu care suntem obișnuiți, dar asta nu înseamnă că trebuie să abuzăm de consumul acestora, având în vedere că uleiul de toate tipurile este un produs foarte gras ce trebuie consumat cu moderație.