International Business Machines Corp. (IBM) a dezvoltat un cip care are la baza structura creierului uman si care poate prezice problemele de pe pietele financiare sau calamitatile naturale. Noua tehnologie, denumita “cognitive computing”, este programata in asa fel incat sa recunoasca modelele, sa faca previziuni si sa invete din greseli, capacitati similare cu cele intalnite la oameni, dar nu si la computerele existente pe piata.

Conform bloomberg.com, sistemele dotate cu noul cip pot sintetiza evenimentele in plina desfasurare si pot lua decizii in timp real. Dupa ce a anuntat noul produs, compania cu sediul central in New York a primit inca 21 de milioane de dolari de la Departamentul Apararii, pentru a putea integra cipul in diverse aplicatii.

“Inventam un sistem complet nou, incercam sa schimbam jocul. Este o generatie noua de computere, care va bloca problemele intampinate de computerele de astazi”, a declarat liderul proiectului, Dharmendra Modha.

In timp ce computerele actuale folosesc un model liniar “if/then” pentru a rezolva problemele, noile masinarii vor fi capabile sa aleaga singure modalitatea de rezolvare a unei probleme, fara a se folosi de regulile de programare. Totul seamana cu o retea realizata din sinapse, neuroni si axoni, asemanatoare cu cea din creierul uman.

Reteaua de senzori creata de IBM este de trei ori mai mare decat orice alta retea realizata pana acum.

Computerele cognitive ar putea raspunde la atingere, mirosuri, sunete si chiar gusturi, in timp ce vor consuma mai putina energie si un volum mai mic de informatii.

Nucleul computerelor va fi compus din 3,8 milioane de tranzistori grupati pe o bucata de silicon de numai 4,2 milimetri patrati.

“De zeci de ani cercetam acest lucru, insa abia acum am reusit sa introducem pe piata ideea de cognitive computing. Vor semana foarte mult cu oamenii si cu primatele”, a declarat Richard Doherty, directorul departamentului de cercetare din cadrul Seaford.

Cipurile actuale au in componenta doua miliarde de tranzistori si nu pot rezolva probleme complexe, ca sa nu mai vorbim de dimensiunile lor care sunt de zece ori mai mari.

Cipurile ar putea fi folosite pentru a ajuta oamenii in activitatile lor, precum prezicerea caderilor burselor sau aparitiei unui tsunami si, de ce nu, in timpul unor operatii complicate efectuate de doctori.