Cine e fraierul? Cine s-a facut de ras?

La ora asta, e clar ca guvernul Ponta a ratat privatizarea Oltchim. A recunoscut-o acum o ora, insuși Victor Ponta. Deși prost erai, sa nu-ti dai seama chiar de la inceput: ca o companie cu 4000 de angajați nu se vinde in doua saptamani, pe nepregatite, ca la targul de mașini. Toata povestea cu Oltchimul n-a fost o vanzare – ci o bataie de joc.

Cine e de vina? Pai, mai mulți:

In primul rand, organizatorii: ministrul Economiei, Daniel Chițoiu si seful lui, Victor Ponta. Care au fost culmea incompetentei. Cum adica, sa-ti dai tu cu presupusul dupa licitație, daca cumparatorul are sau nu bani pentru prețul pe care il ofera? Pai, micuților, voi trebuia sa știți asta deja! N-ați auzit de scrisoare de garanție bancara? N-ați auzit de verificarea bonitații? Macar un extras de cont puteați sa cereți la depunerea dosarului cu oferte! Ca sunteți hoți, am ințeles – toți politrucii romani sunt. Dar voi, aștia din USL, sunteți si prosti gramada pe deasupra!

In al doilea rand, Dan Diaconescu insuși. Care s-a umflat pana n-a mai putut si s-a spart ca un balon de sapun. A aberat ca investește el sute de miliarde de euro, ca cumpara si Arpechim-ul de la OMV, ca face un superlanț de companii integrate – si aiurea! Omul era varza! (Dar si mai varza sunt aia care l-au crezut. Cat de dobitoc trebuie sa fii, sa nu-ti dai seama ca un combinat cu 4000 de angajați, nu poate fi cumparat de un realizator TV, din banii lui de buzunar?).
In al treilea rand, sindicatele. Care au aratat ca le doare fix in pix de angajații pe care ii reprezinta si ca nu le intereseaza decat sa-si pastreze firmele capușa si contractele cu Oltchimul.

Dar cel mai amuzant e ca in timp ce mascaricii aștia – Ponta, Chițoiu, Diaconescu – se intreceau in replici la televizor, combinatul a dat faliment. Ați auzit corect: Oltchim-ul e terminat. Activitatea acolo s-a oprit complet si urmeaza insolventa.

Oltchim trebuia privatizat din primavara!

Degeaba face gura acum Victor Ponta, ca e privatizarea prost organizata, ca e facuta pe genunchi si ca n-a avut timp. E adevarat: daca n-o face pana la sfarșitul lui septembrie, FMI blocheaza orice imprumut pentru Romania. Si odata cu FMI, si bancile private. Iar fara imprumuturi – adio pensii, adio salarii pentru bugetari, adio ajutoare sociale, adio tot! Romania se oprește brusc. Practic, in clipa cand statul nu mai are bani, incepe razboiul civil. Iar Ponta știe asta foarte bine și se teme.

Dar cine l-a oprit sa o privatizeze din timp? USL a venit la putere pe 8 mai 2012: acum suntem pe 24 septembrie. Ce-a facut Ponta atatea luni, s-a uitat pe pereți la Palatul Victoria?

A, uitasem: a fost ocupat cu referendumul! Pentru USL, toata vara n-a mai existat nici seceta, nici Oltchim, nici salarii, nici FMI: au existat doar Basescu si referendumul. Pai daca ați cantat toata vara, mai greierașilor…acuma dansați! Hahahaha….

Ce rost are sa ne mai zbatem cu economia, cu impozitele, cu privatizarile, cu scaderea leului si alte ciudațenii? Mai bine sa ne relaxam cu toții! Ca cu asemenea imbecili la conducere, sfarșitul Romaniei e oricum inevitabil.

Si oricum, nu trebuie sa mai platiți impozite. Faceți greva fiscala! Puneți banii deoparte, ca vin vremuri foarte grele. Cum adica, Romania se prabușește, iar voi mai dați bani guvernului? Lui Victoraș Ponta, ca sa aiba ce toca in ultimele clipe? Pai atunci va meritați soarta!

Ce se va intampla cu Oltchim?

Exact ce s-a intamplat si cu Semanatoarea si cu multe alte “valori” naționale, pe care nu le-a cumparat nici o firma straina: praful se va alege de el! Oltchimul nu mai poate fi salvat de faliment de nimeni si de nimic. De aia nici n-au venit firme serioase la privatizare.

Pentru cine mananca rahat, ca Oltchimul valoreaza un ditamai munte de bani, raspunsul meu e simplu: pai ia da tu banii aia, din buzunarul tau! Ia imprumuta-te la vreo banca si da-i tu statului! A, nu-ti convine? Atunci, ciocul mic: ca e ușor sa vorbești de munții de bani pe care ar trebui sa-i plateasca…alții!

Eram in fata uzinei Semanatoarea, cand muncitorii i-au dat afara in suturi pe investitorii de la Fiat New Holland, care cumparasera uzina. Si la presiunea “maselor”, contractul a fost anulat. Dupa numai doi ani, eram de asemenea de fața, cand Semanatoarea punea lacatul la ușa. Acum, exista acolo doar cladiri de birouri si depozite.

La fel au facut si muncitorii de la Oltchim. Timp de 20 de ani, au blocat orice incercare de privatizare: cum adica, sa munceasca ei la…patron? La un nemernic de capitalist? Ei, las’ ca acum n-or sa mai munceasca nicaieri. Si din exact aceleași motive ca la Semanatoarea: ce produc ei, nu se vinde. Si nu se vinde, pentru ca e prea scump. E mai ieftin sa cumperi din China si sa aduci marfa cu vaporul la Constanța, decat sa cumperi marfa romaneasca de peste drum.

Si cum la Ramnicu Valcea șomajul e maxim, iar agricultura in zona, ioc – sunt morți cu toții: morți de foame. Un oraș de cadavre ambulante. (Cadavre de comuniști, sa nu uitam asta!). Singura lor șansa este sa-si ascuta topoarele si sa vina la București.

Poate or gasi ceva de mancare in camara socialistului Victor Ponta!