Cianura este o substanta chimica foarte reactiva si toxica utilizata in prelucrarea aurului, bijuterii, laboratoare chimice, industria materialelor plastice, vopsele, cleiuri, solventi, emailuri, hartie de inalta rezistenta, erbicide, pesticide si ingrasaminte. In incendii, in timpul arderii lanii, matasea, poliuretanul sau cianura de vinil pot fi eliberate si pot provoca toxicitate fatala prin inhalare.

Cai de absorbtie:

Tract gastrointestinal, inhalator, dermal, conjunctival si parenteral.

Mecanism de actiune:

Cianura este un inhibitor enzimatic nespecific (succinat dehidrogenaza, superoxid dismutaza, anhidraza carbonica, citocrom oxidaza etc.) inhibandu-i actiunea si blocand astfel productia de ATP si inducerea hipoxiei celulare.

Doza letala:

Ingestia a 200 mg de cianura de potasiu sau de sodiu poate fi fatala. Inhalarea de acid cianhidric (HCN) la o concentratie de pana la 150 ppm poate fi fatala.

Manifestari clinice:

Semnele si simptomele apar foarte rapid dupa expunere si includ dureri de cap, greata, miros de migdale amare (60%), dispnee, confuzie, sincopa, convulsii, coma, depresie respiratorie si colaps cardiac. In caz de supravietuire, pacientul poate prezenta sechele neurologice cronice.

Laborator:

Hemoleucograma completa, ionograma cu calciu si magneziu, glicemie, gaze arteriale. Constatari posibile: leucocitoza cu neutrofilie, hiponatremie, hiperkaliemie, hiperglicemie, acidoza metabolica cu hipoxemie. Nivelurile sanguine de cianura toxica 0,5-1 mg/L, la fumatori pot fi gasite pana la 0,1 mg/L.

Tratament:

1. Administrati 100% oxigen.

2. Daca pacientul este in stop respirator, intubati-l. Scoateti victima de la locul de expunere daca otravirea este prin inhalare.

3. Canulare venoasa imediata.

4. Efectuati lavaj gastric exhaustiv cu solutie salina si aruncati rapid continutul din cauza riscului de intoxicatie prin inhalare a personalului sanitar.

5. Se administreaza carbune activat 1 g/Kg greutate corporala intr-o solutie 25% prin sonda nazogastrica.

6. Antidoturi:

Cianura are o afinitate mai mare pentru nitriti, apoi pentru tiosulfatul de sodiu si pentru hidroxocobalamina.

A. Producerea methemoglobinemiei:

• Nitrit de amil: nu este disponibil in Columbia. Daca pacientul respira, spargeti 2-3 perle si puneti sub nas fara a da drumul perlei (pentru a evita aspiratia bronsica), timp de aproximativ treizeci de secunde si repetati la fiecare 5 minute.

• Nitrit de sodiu: nu este disponibil in Columbia. 3% fiole, Dozare: Adulti: 300 mg (10 ml) IV timp de 5 minute. Copii: 0,15 pana la 0,33 ml/Kg), monitorizarea tensiunii arteriale.

B. Productia de tiocianati:

• Fiole de tiosulfat de sodiu (hiposulfit de sodiu) la 20% la 5 cc si 25% la 10 cc.

Dozare: Adulti: 10-12,5 g (50 ml solutie 20 sau 25%, respectiv) diluate in 200 ml SSN sau DAD 5%, picurare la 10cc/min in 25 minute.

Copii: 400 mg/kg (1,65 ml/kg solutie 25%) IV diluat.

C. Productia de cianocobalamina:

• Hidroxicobalamina (vitamina B12): Ampolla con 1 mg/ml en 5 ml.

Dozare: Adulti: 5 g IV diluate in 500 cc de SSN perfuzat timp de 30 de minute. Copii: 70 mg/kg perfuzie IV timp de 30 minute. 5 g de hidroxocobalamina neutralizeaza 40 μmol/L de cianura de sange.

7. Aprovizionati Manitol 1 gr/kg greutate (5 cc/kg PO), sau alternativ catartic salin: Sulfat de magneziu 30 grame (copii: 250 mg per kg greutate), intr-o solutie de 20-25% in apa.

8. Solicitati tiocianati in urina, teste functionale hepatice si renale, electrocardiograma.

9. Controlul saturatiei in oxigen, al semnelor vitale, al tiparului respirator si al fisei neurologice stricte la fiecare ora.

Unii pacienti pot ramane cu sechele neuropsihologice (modificari de personalitate, deficite cognitive, sindroame extrapiramidale), pentru care ar trebui evaluati de un neurolog si un psihiatru.

Intoxicatii cronice:

Expunerea cronica la doze mici de cianura, cum se intampla in mediile de lucru ale minerilor si bijutierilor, poate provoca dureri de cap, vertij, tremor, slabiciune, oboseala, ameteli, confuzie, convulsii, neuropatie optica, afazie motorie, pareza, mielopatie si permanenta. daune psihice. Tratamentul de baza consta in scoaterea pacientului din mediul contaminat si supunerea lui la evaluare neurologica si psihiatrica.