Stiati ca menopauza si sarcina sunt in prezent perfect compatibile? Diferitele tehnici de reproducere asistata au facut ca visul a mii de femei de a concepe in acel moment delicat al vietii lor sa devina realitate.

Continuati sa cititi si va vom spune in detaliu.

Menopauza, perimenopauza si menopauza precoce

Dupa cum stiti, numim menopauza acea perioada a vietii in care dispare ovulatia si, prin urmare, menstruatia si capacitatea de reproducere a femeilor. In aceasta perioada, productia de hormoni scade si ea drastic. Nu exista o varsta stabilita pentru menopauza, desi aceasta apare de obicei intre 40 si 50 de ani .

Inainte de menopauza pura si simpla, majoritatea femeilor incep sa sufere de bufeuri usoare sau atacuri bruste de caldura si transpiratie, cicluri menstruale prea scurte sau neregulate etc. Acestea sunt primele simptome care avertizeaza femeile ca au intrat intr-o perioada de tranzitie intre varsta fertila si menopauza numita perimenopauza .

Un alt termen despre care poate ati auzit este menopauza precoce , un avans al menopauzei care apare la 6 din 100 de femei care nu au implinit inca 40 de ani.

In cele mai multe cazuri, factorii care pot provoca menopauza precoce sunt necunoscuti, desi au fost demonstrate unele cauze, cum ar fi:

  • Predispozitie genetica (o femeie din familie a suferit de ea).
  • Prezenta bolilor autoimune sau a diabetului zaharat .
  • Tratamente de chimioterapie sau radioterapie .

Vestea buna este ca in oricare dintre cele trei cazuri – menopauza, perimenopauza sau menopauza precoce – o femeie poate ramane insarcinata datorita reproducerii asistate . Chiar si femeile care trebuie sa treaca prin cicluri de „chimioterapie” sau „radiatii” isi pot folosi propriile oua crioconservate inainte de a incepe tratamentul.

Menopauza si sarcina nu sunt incompatibile

Daca ai ajuns la menopauza si vrei sa ramai insarcinata, primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca este posibil . Cum? Datorita tehnicilor de fertilizare in vitro care folosesc ovule donatoare . Sa vedem intr-un mod simplu explicatia medicala.

Primul lucru de care trebuie sa tinem cont atunci cand vorbim despre menopauza si sarcina este ca factorul cheie determinant pentru fertilitate si posibilitatea de a concepe nu este uterul, ci cantitatea si calitatea ovulelor de care dispune o femeie intr-un anumit moment. a vietii lor, asa-numita rezerva ovariana. Varsta medie la care rezervele ovariene se sting de obicei este de 44 de ani , desi utilizarea ovulelor donate este de obicei recomandata dupa 38 de ani, deoarece la acea varsta creste semnificativ posibilitatile de alterare a materialului genetic al ovulelor.

Desi functia ovariana este intrerupta in timpul menopauzei, uterul nu imbatraneste, asa ca poate retine embrioni si poate duce la termen o sarcina atata timp cat femeia primeste hormonii necesari . Acesta este motivul simplu pentru care astazi, si datorita tehnicilor de reproducere asistata, atat varsta, cat si rezerva ovariana a femeii care doreste sa conceapa nu mai sunt o limita pentru a concepe.

Menopauza si sarcina, care sunt limitele?

Care sunt limitele de varsta pentru o femeie pentru a ramane insarcinata? Problema este delicata si a dat nastere la multe dezbateri, dar poate am putea spune ca limitele conceptiei ar fi marcate de starea de sanatate a viitoarei mame .

Vorbim in termeni generali si fiecare caz este diferit, dar realitatea medicala este ca oricat de bine se simte o femeie fizic si psihic, corpul uman nu se adapteaza bine sarcinii dupa varsta de 50 de ani . Acesta este motivul pentru care majoritatea centrelor de reproducere asistata stabilesc 50 de ani ca limita de varsta pentru a-si urma tratamentele.