La nivelul Bucurestiului, piata inchirierilor a parut sa dea in februarie primele semne de crestere timida pe toata linia, astfel ca, intr-o luna, chiriile au crescut cu pana la 2%, situatie care nu s-a mai repetat din 2008 si pana in prezent, potrivit datelor portalului anunturiparticulari.ro. Astfel, pentru o garsoniera, proprietarii au solicitat in februarie o chirie medie de 227 euro pentru Bucuresti, in crestere cu 1% fata de ianuarie 2013. Raportat la un interval de 12 luni, chiria medie s-a depreciat usor insa, de la 230 euro, precizeaza anunturiparticulari.ro, intr-un comunicat.
Pe segmentul apartamentelor de doua camere, statisticile au inregistrat in februarie a doua luna consecutiva de crestere a chiriei. Chiria medie a ajuns in prezent la 325 euro, cu 1% mai mare comparativ cu luna ianuarie 2013. In cazul apartamentelor de doua camere, observam cresteri in aceleasi marje inclusiv pe un interval de 12 luni, chiria medie solicitata in februarie 2012 fiind de 322 euro.
Unitatile de trei camere au inregistrat cea mai mare crestere de la o luna la alta. Daca in ianuarie 2013, proprietarii solicitau o chirie medie de 439 euro, in februarie, nivelul a crescut cu 2%, pana aproape de 450 euro. In comparatie cu luna februarie a anului trecut, chiriile au scazut usor, cu aproximativ 1%.
Singurele tipuri de apartamente care au suportat scaderi ale chiriei au fost cele de patru camere. Proprietarii au solicitat in februarie o chirie medie de 642 euro, in scadere cu 5% pe un interval de 30 de zile. Raportat la aceeasi perioada a anului trecut, deprecierea nu mai este atat de accentuata, in februarie 2012, chiria medie ceruta de proprietari fiind de aproximativ 655 euro.
In ceea ce priveste extremele, chiria in zona Dorobanti, cel mai scump cartier bucurestean, ajunge sa fie si cu peste 60% mai mare decat chiria din Ferentari, cea mai ieftina zona pe segmentul apartamentelor de doua camere, potrivit calculelor efectuate de portalul anunturiparticulari.ro.
”Raportand chiria medie din Ferentari la media intregii Capitale insa, observam ca persoanele interesate de inchirierea unui apartament in aceasta zona pot plati o chirie cu 30% mai mica la garsoniere si apartamente de 3 camere si pana la 48% sub nivelul mediu al orasului pe segmentul unitatilor de doua camere. Proprietarii de garsoniere din aceasta zona solicita in prezent o chirie medie de 161 euro pe luna. Pentru doar 8 euro in plus, cei interesati pot inchiria un apartament cu doua camere, in timp ce pretul de strigare la chiria pentru o unitate de trei camere ajunge la 328 euro”, se arata intr-un comunicat al portalului.
Dorobantiul, pe de alta parte, se situeaza in ceea ce priveste chiriile cu 30-35% peste media Bucurestiului pe segmentul garsonierelor si al apartamentelor de doua camere. Chiria medie solicitata de proprietari pentru o garsoniera in Dorobanti atinge 294 euro, ajungand in cazul apartamentelor de doua camere pana la 440 euro. Pentru o unitate de trei camere aflata intr-un bloc din aceasta zona, chiriile se invart in jurul sumei de 765 euro.
Pe de alta parte, proprietarii de apartamente au scos in februarie la inchiriat 2.090 de unitati, o oferta apropiata de nivelul lunii ianuarie a acestui an, cand pe piata erau propuse spre inchiriere putin peste 2.130 de unitati. Portofoliul de locuinte de inchiriat este insa net superior raportat la un interval de 12 luni, in februarie 2012 fiind scoase la inchiriere 1620 de unitati, cu 30% mai putine decat in prezent.
Conform raportului lunar de monitorizare imobiliara Anunturiparticulari.ro, apartamentele de doua camere nou intrate pe piata inchirierilor in februarie au trecut de 910 de unitati, in crestere cu 35% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Oferta se apropie totodata de nivelul lunii ianuarie a acestui an, proprietarii scotand atunci la inchiriere 919 unitati.
Garsonierele ocupa locul secund in topul numarului de oferte. Cei interesati de inchirierea unui apartament de trei camere au avut la dispozitie in februarie 342 de unitati scoase pe piata de proprietari. Oferta se plaseaza usor sub nivelul inregistrat in ianuarie 2013, moment la care in Bucuresti apareau 396 de unitati de inchiriat.
In privinta viitoarelor tendinte, singurele elemente care pot anima acest segment rezidential raman sezonalitatea cererii si, posibil, variatii considerabile ale cursului valutar. ”Chiar si in aceste conditii, majorarile de pret se pot inscrie in marja catorva euro, putin sesizabil in buzunarul chiriasului”, precizeaza portalul citat.