Bitcoin nu a fost doar o tendință, introducând un val de criptomonede construit pe o rețea descentralizată peer-to-peer, a devenit standardul de facto pentru criptomonede, inspirând o legiune în continuă creștere de adepți și spinoff-uri.
Ce sunt criptomonedele?
Înainte de a arunca o privire mai atentă asupra unora dintre aceste alternative la Bitcoin, să facem un pas înapoi și să examinăm pe scurt ce înțelegem prin termeni precum criptocurrency și altcoin. O criptomonedă, în linii mari, sunt banii virtuali sau digitali care iau formă de jetoane sau „monede”. În timp ce unele criptomonede s-au aventurat în lumea fizică cu carduri de credit sau alte proiecte, marea majoritate rămân în întregime intangibile.
„Cripto” în criptomonede se referă la criptografie complicată, care permite crearea și prelucrarea monedelor digitale și a tranzacțiilor acestora pe sisteme descentralizate. Alături de această importantă caracteristică „criptografică” a acestor monede este și un angajament comun față de descentralizare; criptomonedele sunt de obicei dezvoltate ca cod de către echipe care construiesc mecanisme de emitere (adesea, deși nu întotdeauna, printr-un proces numit „minerit”) și alte controale.
Criptomonedele sunt aproape întotdeauna concepute pentru a fi libere de manipularea și controlul guvernului, deși pe măsură ce au devenit mai populare, acest aspect fundamental al industriei a intrat în foc. Monedele modelate după Bitcoin sunt numite în mod colectiv altcoins și, în unele cazuri, „ shitcoins ” și au încercat adesea să se prezinte ca versiuni modificate sau îmbunătățite ale Bitcoin. Deși unele dintre aceste valute pot avea unele caracteristici impresionante pe care Bitcoin nu le are, potrivirea cu nivelul de securitate pe care rețelele Bitcoin o atinge nu a fost în mare parte văzută de un altcoin.
Mai jos, vom examina unele dintre cele mai importante monede digitale, altele decât Bitcoin. În primul rând, însă, o avertisment: este imposibil ca o listă ca aceasta să fie complet cuprinzătoare. Un motiv pentru aceasta este faptul că există mai mult de 4.000 de criptomonede existente din ianuarie 2021. În timp ce multe dintre aceste criptomonede au un volum de urmărire sau tranzacționare redus sau deloc, unele se bucură de o popularitate imensă în rândul comunităților dedicate de susținători și investitori.
Dincolo de asta, câmpul criptomonedelor se extinde mereu, iar următorul mare simbol digital ar putea fi lansat mâine. În timp ce Bitcoin este văzut pe scară largă ca un pionier în lumea criptomonedelor, analiștii adoptă multe abordări pentru evaluarea jetoanelor altele decât BTC. De obicei, analiștii acordă o mare importanță clasamentului monedelor unul față de celălalt în ceea ce privește capitalizarea pieței. Am luat în considerare acest lucru, dar există și alte motive pentru care un token digital poate fi inclus și în listă.
1. Ethereum (ETH)
Prima alternativă Bitcoin pe lista noastră, Ethereum , este o platformă software descentralizată care permite contracte inteligente și aplicații descentralizate (DApps) să fie construite și rulate fără nicio perioadă de nefuncționare, fraudă, control sau interferență de la o terță parte. Scopul din spatele Ethereum este de a crea o suită descentralizată de produse financiare la care oricine din lume să poată avea acces gratuit, indiferent de naționalitate, etnie sau credință. Acest aspect face implicațiile pentru cei din unele țări mai convingătoare, deoarece cei fără infrastructură de stat și identificări de stat pot avea acces la conturi bancare, împrumuturi, asigurări sau o varietate de alte produse financiare.
Aplicațiile de pe Ethereum sunt rulate pe simbolul său criptografic specific platformei, eter. Ether este ca un vehicul pentru deplasarea pe platforma Ethereum și este căutat de majoritatea dezvoltatorilor care doresc să dezvolte și să ruleze aplicații în Ethereum, sau acum, de către investitorii care doresc să cumpere alte monede digitale folosind eter. Ether, lansat în 2015, este în prezent a doua cea mai mare monedă digitală după capitalizare de piață după Bitcoin, deși rămâne în urmă cu criptomoneda dominantă cu o marjă semnificativă. Începând cu ianuarie 2021, capacitatea de piață a eterului este de aproximativ 19% din mărimea Bitcoin.
În 2014, Ethereum a lansat o pre-vânzare pentru eter care a primit un răspuns copleșitor; acest lucru a ajutat la deschiderea epocii ofertei inițiale de monede (ICO) . Potrivit Ethereum, acesta poate fi folosit pentru a „codifica, descentraliza, securiza și tranzacționa aproape orice”. În urma atacului asupra DAO din 2016, Ethereum a fost împărțit în Ethereum (ETH) și Ethereum Classic (ETC). Începând cu ianuarie 2021, Ethereum (ETH) avea o plafon de piață de 138,3 miliarde de dolari și o valoare per simbol de 1.218,59 dolari.
În 2021 Ethereum intenționează să își schimbe algoritmul de consens de la dovada muncii la dovada mizei. Această mișcare va permite rețelei Ethereum să ruleze singură cu mult mai puțină energie, precum și o viteză de tranzacție îmbunătățită. Dovada mizei permite participanților la rețea să-și „pună” eterul în rețea. Acest proces ajută la securizarea rețelei și procesarea tranzacțiilor care apar. Cei care fac acest lucru sunt recompensați cu eter similar unui cont de dobândă. Aceasta este o alternativă la mecanismul de probă a muncii Bitcoin, în cazul în care minerii sunt recompensați mai mult Bitcoin pentru procesarea tranzacțiilor.
2. Litecoin (LTC)
Litecoin , lansat în 2011, a fost printre primele criptomonede care au urmat urmele Bitcoin și a fost adesea denumit „argint până la aurul Bitcoin”. A fost creat de Charlie Lee, absolvent al MIT și fost inginer Google. Litecoin se bazează pe o rețea globală de plăți open-source care nu este controlată de nicio autoritate centrală și folosește „scrypt” ca dovadă a muncii, care poate fi decodată cu ajutorul procesorelor de nivel consumator. Deși Litecoin este ca Bitcoin în multe privințe, are o rată mai mare de generare a blocurilor și, prin urmare, oferă un timp mai rapid de confirmare a tranzacției. În afară de dezvoltatori, există un număr tot mai mare de comercianți care acceptă Litecoin. Începând cu ianuarie 2021, Litecoin avea o plafon de piață de 10,1 miliarde de dolari și o valoare per simbol de 153,88 dolari, ceea ce îl face a șasea cea mai mare criptomonedă din lume.
3. Cardano (ADA)
Cardano este o criptomonedă „Ouroboros dovadă de miză” care a fost creată printr-o abordare bazată pe cercetare de către ingineri, matematicieni și experți în criptografie. Proiectul a fost cofondat de Charles Hoskinson, unul dintre cei cinci membri fondatori inițiali ai Ethereum. După ce a avut unele neînțelegeri cu direcția pe care a luat-o Ethereum, a plecat și ulterior a ajutat la crearea lui Cardano.
Echipa din spatele Cardano și-a creat blockchain-ul printr-o experimentare extinsă și cercetări peer-review. Cercetătorii din spatele proiectului au scris peste 90 de lucrări despre tehnologia blockchain într-o serie de subiecte. Această cercetare este coloana vertebrală a Cardano.
Datorită acestui proces riguros, Cardano pare să iasă în evidență printre colegii săi cu dovadă de miză, precum și cu alte mari criptomonede. Cardano a fost, de asemenea, supranumit „ucigașul Ethereum”, deoarece se spune că blockchain-ul său este capabil de mai mult. Acestea fiind spuse, Cardano este încă în stadiile incipiente. Deși a învins Ethereum la modelul de consens dovadă miză, mai are încă un drum lung de parcurs în ceea ce privește aplicațiile financiare descentralizate.
Cardano își propune să fie sistemul de operare financiar al lumii prin stabilirea de produse financiare descentralizate similar cu Ethereum, precum și prin oferirea de soluții pentru interoperabilitatea lanțului, frauda electorală și urmărirea contractelor legale, printre altele. Începând din ianuarie 2021, Cardano are o capitalizare de piață de 9,8 miliarde de dolari și o tranzacție ADA pentru 0,31 USD.
4. Polkadot (DOT)
Polkadot este o criptomonedă unică de dovadă a mizei, care vizează furnizarea de interoperabilitate între alte blockchains. Protocolul său este conceput pentru a conecta lanțuri de blocuri permise și fără permisiuni, precum și oracole pentru a permite sistemelor să funcționeze împreună sub un singur acoperiș.
Componenta de bază a Polkadot este lanțul său de relee care permite interoperabilitatea rețelelor diferite. De asemenea, permite „parachains” sau blockchain-uri paralele cu propriile jetoane native pentru cazuri de utilizare specifice.
Unde acest sistem diferă de Ethereum este că, mai degrabă decât să creeze doar aplicații descentralizate pe Polkadot, dezvoltatorii își pot crea propriul blockchain, folosind în același timp securitatea pe care o are deja lanțul Polkadot. Cu Ethereum, dezvoltatorii pot crea noi blockchains, dar trebuie să își creeze propriile măsuri de securitate care pot lăsa proiectele noi și mai mici deschise atacului, cu cât un blockchain este mai mare, cu atât are mai multă securitate. Acest concept din Polkadot este cunoscut sub numele de securitate partajată.
Polkadot a fost creat de Gavin Wood, un alt membru al fondatorilor de bază ai proiectului Ethereum, care aveau opinii diferite asupra viitorului proiectului. Începând cu ianuarie 2021, Polkadot are o capitalizare de piață de 11,2 miliarde de dolari și un DOT tranzacționează cu 12,54 dolari.
5. Bitcoin Cash (BCH)
Bitcoin Cash (BCH) deține un loc important în istoria altcoins-urilor, deoarece este una dintre cele mai vechi și mai reușite furci din Bitcoin original. În lumea criptomonedelor, are loc o forță ca urmare a dezbaterilor și argumentelor dintre dezvoltatori și mineri. Datorită naturii descentralizate a monedelor digitale, modificările angro ale codului care stă la baza simbolului sau monedei la îndemână trebuie făcute datorită consensului general; mecanismul acestui proces variază în funcție de criptocurrency special.
Atunci când diferite facțiuni nu pot ajunge la un acord, uneori moneda digitală este împărțită, lanțul original rămânând fidel codului său original și noul lanț începe viața ca o nouă versiune a monedei anterioare, completată cu modificări ale codului său.
BCH și-a început viața în august 2017 ca urmare a uneia dintre aceste scindări. Dezbaterea care a dus la crearea BCH a avut legătură cu problema scalabilității; rețeaua Bitcoin are o limită a dimensiunii blocurilor: un megabyte (MB). BCH crește dimensiunea blocului de la un MB la opt MB, cu ideea că blocurile mai mari pot deține mai multe tranzacții în interiorul acestora și, prin urmare, viteza tranzacției ar fi crescută. De asemenea, face alte modificări, inclusiv eliminarea protocolului Martor separat care afectează spațiul blocat. Începând cu ianuarie 2021, BCH avea o plafon de piață de 8,9 miliarde de dolari și o valoare per simbol de 513,45 dolari.
6. Stelar (XLM)
Stellar este o rețea blockchain deschisă concepută pentru a oferi soluții de întreprindere prin conectarea instituțiilor financiare în scopul tranzacțiilor mari. Tranzacțiile uriașe între bănci și firme de investiții care, de obicei, ar dura câteva zile, un număr de intermediari și ar costa o sumă mare de bani, pot fi acum făcute aproape instantaneu fără intermediari și nu costă puțin sau nimic pentru cei care fac tranzacția.
În timp ce Stellar s-a poziționat ca un blockchain de întreprindere pentru tranzacții instituționale, este încă un blockchain deschis care poate fi folosit de oricine. Sistemul permite tranzacții transfrontaliere între orice monedă. Moneda nativă a lui Stellar este Lumens (XLM). Rețeaua impune utilizatorilor să dețină Lumens pentru a putea tranzacționa în rețea.
Stellar a fost fondată de Jed McCaleb, membru fondator al Ripple Labs și dezvoltator al protocolului Ripple. În cele din urmă și-a părăsit rolul cu Ripple și a continuat să cofondeze Fundația pentru Dezvoltare Stelară Stellar Lumens au o capitalizare de piață de 6,1 miliarde USD și sunt evaluate la 0,27 USD începând cu ianuarie 2021.
7. Chainlink
Chainlink este o rețea oracle descentralizată care acoperă decalajul dintre contractele inteligente, precum cele de pe Ethereum, și datele din afara acestuia. Blockchain-urile în sine nu au capacitatea de a se conecta la aplicații externe într-o manieră de încredere. Oracolele descentralizate ale Chainlink permit contractelor inteligente să comunice cu date externe, astfel încât contractele să poată fi executate pe baza datelor la care Ethereum nu se poate conecta.
Chainlink lui pe blog -ul cuprinde o serie de cazuri de utilizare pentru sistemul său. Unul dintre numeroasele cazuri de utilizare explicate ar fi monitorizarea aprovizionării cu apă pentru poluare sau sifonare ilegală care se întâmplă în anumite orașe. S-ar putea configura senzori pentru a monitoriza consumul corporativ, pânzele freatice și nivelurile corpurilor locale de apă. Un oracol Chainlink ar putea urmări aceste date și le poate alimenta direct într-un contract inteligent. Contractul inteligent ar putea fi stabilit pentru a executa amenzi, pentru a elibera avertismente de inundații către orașe sau pentru a factura companiile care utilizează prea multă apă din oraș cu datele primite de la oracol.
Chainlink a fost dezvoltat de Sergey Nazarov împreună cu Steve Ellis. Începând cu ianuarie 2021, capitalizarea de piață a Chainlink este de 8,6 miliarde USD, iar un LINK este evaluat la 21,53 USD.
8. Binance Coin (BNB)
Binance Coin este o criptomonedă de utilități care funcționează ca metodă de plată a taxelor asociate tranzacționării pe bursa Binance. Cei care folosesc jetonul ca mijloc de plată pentru schimb pot tranzacționa la reducere. Blockchain-ul Binance Coin este, de asemenea, platforma pe care operează schimbul descentralizat al Binance. Bursa Binance a fost fondată de Changpeng Zhao, iar bursa este una dintre cele mai utilizate burse din lume pe baza volumelor de tranzacționare.
Binance Coin a fost inițial un jeton ERC-20 care opera pe blockchain-ul Ethereum. În cele din urmă a avut propria lansare mainnet. Rețeaua utilizează un model de consens dovadă miză. Începând din ianuarie 2021, Binance are o capitalizare de piață de 6,8 miliarde de dolari, un BNB având o valoare de 44,26 dolari.
9. Tether (USDT)
Tether a fost unul dintre primele și cele mai populare dintr-un grup de așa-numitele stablecoins , criptomonede care își propun să își lege valoarea de piață cu o monedă sau alt punct de referință extern, pentru a reduce volatilitatea. Deoarece majoritatea monedelor digitale, chiar și cele majore precum Bitcoin, au cunoscut perioade frecvente de volatilitate dramatică, Tether și alte stablecoins încearcă să netezească fluctuațiile de preț pentru a atrage utilizatori care altfel ar putea fi prudenți. Prețul lui Tether este legat direct de prețul dolarului SUA. Sistemul permite utilizatorilor să efectueze mai ușor transferuri din alte criptomonede înapoi în dolari SUA într-un mod mai oportun decât conversia efectivă în moneda normală.
Lansat în 2014, Tether se descrie ca „o platformă cu blockchain, concepută pentru a facilita utilizarea monedelor fiat într-un mod digital”. Efectiv, această criptomonedă permite persoanelor să utilizeze o rețea blockchain și tehnologii conexe pentru a tranzacționa în monede tradiționale, reducând în același timp volatilitatea și complexitatea adesea asociate cu monedele digitale. În ianuarie 2021, Tether a fost a treia cea mai mare criptomonedă după capitalizare de piață, cu o capitalizare totală de piață de 24,4 miliarde de dolari și o valoare per-token de 1,00 USD.
10. Monero (XMR)
Monero este o monedă sigură, privată și de urmărit. Această criptomonedă open source a fost lansată în aprilie 2014 și a câștigat în curând un mare interes în rândul comunității criptografice și al entuziaștilor. Dezvoltarea acestei criptomonede se bazează pe donații și este bazată pe comunitate. Monero a fost lansat cu un accent puternic pe descentralizare și scalabilitate și permite confidențialitate completă utilizând o tehnică specială numită „semnături inelare”.
Cu această tehnică, apare un grup de semnături criptografice care includ cel puțin un participant real, dar din moment ce toate par valabile, cea reală nu poate fi izolată. Din cauza unor mecanisme de securitate excepționale, Monero a dezvoltat o reputație neplăcută – a fost legată de operațiuni criminale din întreaga lume. Deși acesta este un candidat principal pentru efectuarea de tranzacții criminale în mod anonim, confidențialitatea inerentă Monero este, de asemenea, de ajutor disidenților regimurilor opresive din întreaga lume. Începând din ianuarie 2021, Monero avea o plafon de piață de 2,8 miliarde de dolari și o valoare per-token de 158,37 dolari.