Le-ai vazut, iti plac, insa nu ai banuit niciodata ca in spatele acestor videoclipuri se afla unul dintre cei mai talentati si in voga regizori de la Hollywood. Iata care sunt cele mai bune 10 regizate de David Fincher:

Freedom, George Michael (1990)

George Michael a refuzat sa apara in acest videoclip, satul de expunerea de care avea parte la momentul respectiv. Astfel, David Fincher a adunat cele mai in voga top modele ale momentului (Naomi, Cindy & Christine) si a transformat clipul intr-un imn al libertatii.

Vogue, Madonna (1990)

Filmat in alb si negru, cu o estetica ce aminteste de Hollywood-ul anilor ‘40, videoclipul este considerat cel mai bun din portofoliul Madonnei. A fost filmat intr-un bar “de domni” (eufemismul epocii pentru barurile gay), iar Madonna e intruchiparea senzualitatii in costum negru si cu parul platinat.

Who is it? Michel Jackson (1992)

Din cauza continutului de sexualitate implicita, videoclipul, care a beneficiat de un buget impresionant, a fost lansat in doua versiuni: una pentru televiziune si alta regizorala, versiune care poate fi vazuta astazi pe Youtube.

Express Yourself, Madonna (1989)

Inspirat de filmul “Metropolis” din 1927, abunda in baieti frumosi si sexualitate. In 1989, cand a rulat pe canalul de muzica MTV, a fost considerat cel mai scump videoclip produs vreodata. Castigator a mai multor premii Video Music Awards.

“Janie’s Got a Gun,” Aerosmith (1989)

Unul dintre primele videoclipuri mai altfel. Intens si plin de culoare, David Fincher a abordat problema abuzului asupra copiilor, construind povestea unei crime.

“Englishman in New York,” Sting (1987)

In videoclip, apare una dintre cele mai impactante personalitatile britanice ale secolului trecut, Quentin Crisp. In fundal, New York-ul si figura delicata a lui Sting.

Craddle of Love – Billy Idol (1990)

Billy Idol, zeul rock al anilor ’80, era cu un picior in ghips la momentul filmarii acestui videoclip, motiv pentru care el poate fi vazut doar la prim plan. Totusi, videoclipul ramane in memoria colectiva pentru dansul fetei, dar si pentru elementele inspirate de opera lui Andy Warhol.

Suit and Ties – Justin Timberlake (2013)

Ultimul videoclip regizat. David Fincher si Justin Timberlake lucrasera impreuna la “Reteaua Sociala”, astfel incat colaborarea lor n-a mai fost o surpriza pentru nimeni.

“The End of the Innocence,” Don Henley (1989)

Nominalizat la premiile Video Muzic Awards din acel an, alaturi de Express Yourself, Janie’s Got a Gun si Vogue. Un videoclip sentimental cu o unda de nostalgie, filmat in alb negru.

“Oh Father,” Madonna (1989)

Dupa spusele Madonnei, unul dintre preferatele ei. Bazat pe experienta personala a cantaretei, videoclipul detaliaza povestea unei fetite care si-a pierdut mama. Perle, zapada, sange. Tipic David Fincher.