Aveti nevoie de o sursa de nutrienti suplimentari in dieta pentru a imbunatati sanatatea? Acordati atentie acestor alimente.

Ati vrea sa stiti care sunt cele mai hranitoare alimente care exista? Acestea pot fi introduse in alimentatie atunci cand dorim ca aceasta sa castige in calitate cu putine modificari.

Acum, trebuie sa avem in vedere ca una dintre cheile unei alimentatii sanatoase este varietatea. Ghidul nu trebuie sa fie alcatuit doar dintr-o singura clasa de produse, ci trebuie sa ofere alimente care sa acopere toate nevoile noastre nutritionale.

Alimente mai hranitoare

In continuare, va vom arata care sunt cele mai hranitoare alimente. In orice caz, faptul ca au calitate nutritionala nu inseamna ca sunt deosebit de calorice, motiv pentru care multe dintre ele isi au locul in contextul unei diete care urmareste tocmai reducerea aportului caloric.

Ficat de vitel

Ficatul este unul dintre alimentele recomandate atunci cand exista slabiciune sau oboseala . Acest lucru se datoreaza continutului sau de fier hem. Acest mineral este cheia pentru prevenirea episoadelor de anemie, asa cum a confirmat un studiu publicat in revista The Medical Clinics of North America . Trebuie avut in vedere ca fierul are de obicei o rata de absorbtie scazuta, iar un deficit provoaca modificari ale starii de bine.

De asemenea, ficatul are in interior proteine ​​de mare valoare biologica, pe langa alti micronutrienti esentiali. Dintre acestea din urma se pot evidentia vitamina A, zincul si seleniul. Din acest motiv, este un aliment potrivit pentru cei care se confrunta cu deficite.

Cu toate acestea, toata carnea rosie in general poate fi considerata un aliment nutritiv .

Nuci

Nucile sunt capabile sa furnizeze o cantitate mare de acizi grasi nesaturati. Acestea s-au dovedit a fi benefice pentru sanatatea cardiovasculara, potrivit cercetarilor publicate in Annual Review of Nutrition . Au efect antiinflamator, care reduce incidenta formarii placilor aterosclerotice.

Pe de alta parte, nucile sunt, de asemenea, o sursa de micronutrienti, cum ar fi fier, calciu, fosfor, magneziu si zinc . Toate contribuie la imbunatatirea starii de sanatate si trebuie consumate prin alimentatie, intrucat organismul nu are capacitatea de a le produce.

Desigur, acest tip de alimente ofera suficiente calorii. Prin urmare, nu este indicat sa-i depasiti aportul. In caz contrar, bilantul energetic ar putea fi dezechilibrat in favoarea consumului, ceea ce determina o situatie de crestere in greutate a grasimilor.

Iaurt

Iaurturile sunt o sursa de proteine ​​cu valoare biologica ridicata, acizi grasi de tip cis si minerale precum calciul. Dar ele concentreaza si bacterii probiotice in interior. Acestea colonizeaza selectiv tubul digestiv , generand un beneficiu pentru gazda.

Daca microbiota este alterata negativ, este posibil sa existe o incidenta mai mare a patologiilor inflamatorii sau cronice. Din acest motiv, este recomandabil sa ne asiguram ca atat densitatea bacteriana, cat si diversitatea sunt la valori optime.

O alta optiune benefica de inclus in dieta este chefirul . Acest aliment de tip lactate este, de asemenea, considerat foarte hranitor. Se poate prepara cu usurinta si acasa. Trebuie doar sa obtineti boabele de chefir si sa adaugati lapte pentru fermentare ulterioara.

Desigur,  cel mai bine este sa consumati iaurt si chefir fara zahar . In caz contrar, valoarea sa nutritiva ar putea fi modificata. Contributia carbohidratilor simpli in majoritatea dietelor pe care le purtam ar trebui sa scada.

Introduceti cele mai hranitoare alimente in dieta

Se recomanda ca cele mai hranitoare alimente sa apara cu o oarecare frecventa in dieta. In acest fel, se reduce riscul de a dezvolta deficite nutritionale care pot conditiona negativ starea de sanatate. Optim este ca valorile micronutrientilor sa se incadreze in limitele recomandate.

Totusi, tine cont de valoarea pe care o aduce varietatea. Este recomandat sa prioritizati consumul de alimente proaspete fata de alimentele ultraprocesate industriale. Acestea din urma au in interior zaharuri simple si acizi grasi de tip trans nocivi pe termen mediu pentru organism.