Inspectoratul Judetean al Jandarmilor Satu Mare a anuntat ca l-a trecut in rezerva pe capitanul Ioan Sabadus pe motive de indisciplina. Acesta a fost acuzat ca nu si-a respectat atributiile de serviciu si ca a parasit unitatea fara a avea aprobarea conducerii.

Istoria capitanului dateaza cu ceva vreme in urma. In aprilie 2010 acesta l-a incatusat pe viceprimarul orasului Sau Mare, Gabor Kereskenyi, dupa o altercatie a acestuia cu fortele de ordine in cadrul unui meci de baschet. Mai apoi, Ioan Sabadus a tot scos in evidenta neregulile petrecute in cadrul Jandarmeriei judetului, si a incurajat dezbaterea acestora pe un forum destinat jandarmilor din toata tara.

Printre altele, Sabadus il acuza pe seful IJJ Satu mare, col. Gheorghe Avram ca foloseste masina de servici in interes personal sau ca ii sanctioneaza nedrept pe cei care au curajul sa vorbeasca despre neregulile care se comit in cadrul institutiei. Un alt delict de care este acuzata conducerea Jandarmeriei Satu Mare este comercializarea produselor de la popota, in special a apei minerale. Conform discutiilor de pe forumul jandarmilor, apa era cumparata in cantitati mari la un pret extrem de scazut, iar mai apoi era vanduta unor firme private la pretul pietei.

Curajul de a fi scos aceste informatii la iveala l-au costat scump pe capitanul cu pricina. Probabil deranjati de cele enuntate, conducatorii jandarmeriei au hotarat sa il pedepseasca si a fost trecut in rezerva. Totusi, Sabadus nu este decis sa lase lucrurile asa. El a declarat ca aceasta decizie este un abuz si este posibil ca ea sa fi fost luata pentru ca a semnalat prea multe nereguli si abuzuri comise in cadrul Inspectoratului Judetean. Trecut pe linie moarta, omul este decis sa conteste decizia la Curtea de Apel si spera ca i se va face dreptate.

In final redam unele pasaje de pe forumul jandarmilor :

“Sa privim catre cauze? Sa ne intrebam de ce Antonescu n-a avut curajul sa-l ia la bani marunti pe Gheorghe Avram, seful IJJ SM, privind neregulile raportate de acel ofiter? Mai are rost sa dezgropam mortii? Sau mai bine lasa… ca poate se afla de nepotii pt care au intervenit la angajari (post 2005) Antonescu, Silion, smecherii din minister sau chiar unii parlamentari… E prea mare serparia… Iar noi suntem prea mici intr-o tara in care legea este calcata in picioare, culmea… de oameni ce poarta uniforma cu stema Romaniei…

Prin aprilie, daca nu ma insel, tot la IJJ SM, un ofiter a avut tupeul sa incatuseze un viceprimar agresiv, care ar fi adus injurii jandarmilor, iar ulterior l-a sunat pe un apropiat al lui Gheorghe Avram pt a face trafic de influenta, ca deh… vicele nu era om de rand, ci fost senator UDMR, el era mai presus de lege si pt domnia sa legea nu este egala pt toti. Si are dreptate daca ne uitam la Romania zilelor noastre… Ce a facut seful IJJ SM pt a proteja legea in fata viceprimarului ce se credea mai presus de ea (lege)? Ce a facut cel insarcinat cu aplicarea acesteia? Va spun eu ce a facut: a bagat coada intre picioare, mai ales ca cel care il incatusase pe fostul senator UDMR era un ofiter ce-i statea ca un ghimpe in coasta… Sa ne mai intrebam ce a facut juristul unitatii, pt ce este platit, daca nu pt a apara jandarmii care aplica legea chiar si asupra unui fost senator?”