Chiriile pentru apartamentele cu doua si trei camere din Bucuresti s-au redus deja in acest an cu 4-10%, in medie. In conditiile in care numarul de oferte e similar cu cel de anul trecut, putem corela reducerea pretentiilor banesti ale proprietarilor cu o scadere a cererii, indica un raport al portalului specializat Anunturiparticulari.ro.

In acelasi timp, preturile cerute de proprietari au scazut mai putin in cazul garsonierelor si apartamentelor cu doua camere, unde cererea este mai mare.

In luna iunie, cea mai accentuata scadere a chiriei s-a inregistrat pe segmentul apartamentelor de trei camere, diferenta de pret fiind de 10% de la inceputul acestui an pana la sfarsitul lui iunie. Astfel, chiria a ajuns in medie acum la 423 euro, fata de 469 euro, nivel la care se situa in ianuarie 2012.

Un trend descendent observam si in cazul apartamentelor de patru camere. In intervalul celor sase luni parcurse de la inceputul anului, statistica inregistreaza o scadere de 4%, de la 655 euro in ianuarie pana la 627 euro in iunie 2012.

Chiria medie solicitata de proprietari pentru o garsoniera a scazut la 223 euro, cu 2% mai putin fata de luna ianuarie a acestui an si in scadere cu 3% comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand proprietarii cereau o chirie medie de 229 euro.

O scadere insesizabila de pret observam si in cazul apartamentelor de doua camere. Daca, la inceputul anului, raportul inregistra o chirie medie de 323 euro pe acest tip de unitate, chiria a ajuns la sfarsitul lunii iunie la 318 euro, in scadere cu putin peste 1%. O diferenta similara de pret observam si pe interval de 12 luni, in iunie 2011 chiria pentru un apartament de doua camere fiind de 324 euro pe luna.

Numar de oferte

Raportandu-ne la oferta imobiliara nou aparuta pe piata atat in intervalul celor sase luni, cat si proportional in luna recent incheiata, ne aflam intr-un context similar aceleiasi perioade a anului trecut. In luna iunie 2012, 2392 de noi unitati au fost scoase spre inchiriere, cu doar doua mai putine fata de luna iunie a anului trecut.

Cei interesati au avut la dispozitie 927 de noi oferte de apartamente de doua camere in luna iunie, in scadere cu aproximativ 5% fata de luna mai a acestui an, cand pe piata aparusera 973 de astfel de unitati de inchiriat. Oferta disponibila pe piata este insa cu 12% mai slaba in comparatie cu luna iunie a anului trecut, 1043 de apartamente fiind scoase atunci la inchiriere.

In cazul garsonierelor insa, raportul Anunturiparticulari.ro a inregistrat o crestere a numarului de oferte atat pe interval de 6 luni, cat si pe cel de 12 luni. In luna iunie, proprietarii au scos la inchiriere peste 890 de unitati, cu 3% mai multe fata de luna anterioara si in crestere cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 842 unitati cate apareau pe piata la momentul respectiv.

Un numar ridicat de oferte s-a inregistrat in luna iunie si pe segmentul apartamentelor de trei camere. 472 de unitati au fost scoase la inchiriere, in crestere de la 457 apartamente in luna mai 2012 si cu 57 mai multe fata de luna iunie 2011. Apartamentele de 4 camere raman la pragul de 100 de unitati in luna iunie in ceea ce priveste numarul de oferte, cu doar 3 mai putine fata de luna mai 2012.

Raportul monitorizeaza ofertele nou aparute pe piata din Bucuresti si se refera la pretul cerut de proprietari si nu la pretul de tranzactionare. Acest raport contine mai ales oferte de apartamente vechi si foarte rar oferte ale dezvoltatorilor imobiliari.