Cu siguranta nu este nici prima si nici ultima data cand auzi de Botox, acea substanta magica care iti permite sa imbunatatesti si sa ”stergi” complexele. Dar ce este adevarat sau nu in tratamentele lor?

„Multi oameni vorbesc despre Botox, dar putini stiu ce este. Este o substanta chimica, o proteina purificata care se aplica prin microinjectii pentru a atenua si elimina atat ridurile cat si liniile de expresie. Zone precum fruntea, sprancenele, picioarele de ghiara, pliul nazolabial, coltul buzelor sau conturul fetei sunt favoritele pentru acest tip de neurotoxina, deoarece paralizeaza muschii doriti pentru a preveni si nu aprofunda semnele. de imbatranire”.

Dar, daca vorbim despre Botox, vorbim despre toxicitate si pierderea sensibilitatii? ”Aceasta este o intrebare care genereaza multe temeri. Bineinteles ca nu, toxina botulinica trebuie aplicata intotdeauna de catre medicii profesionisti din sector, dupa ce a facut un diagnostic personalizat pacientului, atat a nevoilor cat si a obiectivelor acestuia. Atata timp cat se folosesc masurile si dozele adecvate, nu exista niciun pericol”.

Este o substanta chimica, o proteina purificata care se aplica prin microinjectii pentru a atenua si elimina atat ridurile cat si liniile de expresie.

Se adauga, la randul sau, anumite date de natura mai putin frivola. ”Nu se limiteaza doar la obiective estetice, cu toxina botulina putem trata patologii de sanatate precum transpiratia excesiva (axile, palme sau talpi ale picioarelor) specialitati neurologice, oftalmologice, prevenirea caderii parului daca este injectata in scalp, imbunatateste calitatea vietii femeilor cu incontinenta si chiar patologii ale TMJ (articulatia temporo-mandibulara) precum bruxismul”.

In ceea ce priveste durerea si efectele imediate si permanente, dr. Licitra spune ca pacientii abia resimt durerea (depinde de fiecare persoana), dar majoritatea o descriu pur si simplu ca pe o minora suparare. Pentru cei cu prag de durere foarte scazut exista posibilitatea de a folosi anestezic local sau pachete reci pentru a ameliora disconfortul.

In ceea ce priveste efectele, acestea se vad progresiv, dupa 48 de ore de la aplicare, atingand efectul maxim intre zilele 11-14. Rezultatele sunt temporare. Durata sa variaza in functie de fiecare persoana dar in general ne putem bucura de efecte intre 4 si 6 luni.

In ceea ce priveste efectele secundare, ”in unele cazuri si nu este foarte frecventa, aplicarea de Botox poate produce roseata si chiar mici vanatai. Pana in prezent nu exista dovezi ca ar fi produs vreun tip de alergie”, clarifica medicul.

Pacientii cu greu simt durere (depinde de fiecare persoana), dar majoritatea o descriu doar ca fiind un mic disconfort

Pe de alta parte, o intrebare pe care o pun multi oameni este daca exista o varsta ideala pentru a incepe Botox. Avand in vedere acest lucru, dr. Carmen Martin relateaza ca astazi o mare parte a societatii nu intelege utilizarea Botox-ului preventiv, atunci cand aud ca un tanar a urmat acest tip de tratament, continua sa se alarmeze.

”Fiecare pacient care incepe tratamentul ca prevenire a aparitiei ridurilor va avea nevoie de mai putine injectii in timp si, prin urmare, va obtine un rezultat mai natural, intarziind aparitia ridurilor. Botoxul nu da dependenta ca atare, cert este ca cei care il incearca de obicei il repeta pentru ca arata mai bine. Prin urmare, a crede ca este doar un tratament exclusiv pentru tenul matur este o greseala”, adauga medicul.

La randul sau, dr. Licitra afirma ca „un alt dintre marile mituri false este ca umple, dar Botox-ul este un modulator al actiunii musculare, care nu umple, ci incetineste progresia ridurilor dinamice prin relaxarea muschilor. Botox-ul are scopul de a imbunatati versiunea de sine si de a nu pierde naturaletea. Daca este aplicat intr-o maniera consecventa, controlata si de catre profesionisti, nu exista modificari ale expresiei faciale”.