Stim ca sunteti fascinati de arhitectura futurista, asa ca va vom prezenta in continuare unele din cele mai uimitoare designuri din zilele noastre. Am ales 10 exemple care sa va cladeasca ochii. Unele dintre ele fie sunt deja construite, fie sunt in curs de construire, iar altele se afla la stadiul de proiect. Asadar, va invitam sa descoperiti 10 din cele mai fantastice cladiri futuriste din intreaga lume.

10. Khan Shatyr

Khan Shatyr este deja realitate! Reprezinta un cort imens, transparent in centrul orasului Astana, noua capitala a Kazahstanului. Joaca atat rol de centru cultural, cat si de loc de socializare pentru locuitorii orasului. Este de mentionat ca climatul Astanei este unul aspru, iarna temperaturile ajungand si pana la -35 de grade, asa ca kazacii prefera sa-si petreaca o dupa-amiaza calduroasa in Khan Shatyr.

9. Muzeul de Arta Contemporana din Cagliari

Directorii acestui muzeu au lansat o competitie pentru designeri in care le cereau acestora sa creeze concepte pentru o cladire noua. Echipa de arhitecti a lui Zaha Hadid a castigat „intrcerea” cu acest design incredibil care acopera 12.000 de metri patrati!

8. Valurile Hangzhou

Valurile Hangzhou (Hangzhou Waves) reprezinta un concept pentru un hotel de 5 stele  si o cladire de birouri din Hangzhou, China. Designul cuprinde doua cladiri care se completeaza una pe alta. Proiectul a fost dezvaluit la finalul anului trecut.

7. Turnul Semilunii

Bineinteles ca Dubaiul nu putea rata aceasta lista. Turnul Semilunii (The Crescent Moon Tower) este conceptul unei stucturi din parcul Za’abeel, menita sa reprezinte fata moderna a Dubaiului. Va gazdui o biblioteca, sali de conferinte, restaurante si un birou de observatie in aer liber. Sa speram doar ca vor fi atenti la furtunile de nisip!

6. Hotelul Songjiang

Acest hotel uimitor va fi construit intr-o groapa cu apa de la poalele muntelui Tianmashan din Songjiang, Shangai. Designul sau este gandit in asa fel incat sa „incapa” la fix in groapa, mentinand structura originala a acesteia.

5. Nexus Media Center

Nexus Media Center este un alt concept destinat Emiratelor Arabe Unite, menit sa se afle in fruntea arhitecturii futuriste avansate. Va fi o cladire in care vor fi stocate date, dar va gazdui si un centru media, spatii de demonstratii, birouri, apartamente si… gradini!

4. Aeroportul International din Beijing

Aeroportul International din Beijing gazduieste faimosul terminal 3. Constructia acestuia a kuat sfarsit in 2009, desi trebuia sa fie terminat cu un an mai devreme pentru Jocurile Olimpice. Terminalul 3 din Beijing este cel mai intins terminal de aeroport din intreaga lume, acoperind o suprafata de 960.000 de metri patrati!

3. Gradinile Golfului

Gradinile Golfului (Gardens of the Bay) reprezinta un parc urban din Singapore. Cu alte cuvinte, nu sunt altceva decat niste gradini botanice duse la extrem. Gradinile Golfului au fost votate in numeroase randuri cele mai fascinante cladiri futuriste din lume.

2. Lilypad

In incercarea de a se pregati pentru un viitor marcat de o schimbare extrema a climatului, un artist belgian a creat designul lui Lilypad, un oras ecologic plutitor, care se vrea a fi casa „refugiatilor”. Lilypad contine  3 munti si este capabil sa gazduiasca pana la 50.000 de persoane. Capacitatea sa de a pluti il va ajuta sa faca fata alunecarilor de teren datorate toprii ghetii de la poli.

1. Dragonfly

Acelasi arhitect pe care l-am mentionat mai sus, Vincent Cellebaut, a facut acest design pentru o ferma verticala din New York. Structura va avea 132 de etaje si va contine 2 nuclee in care se vor afla spatii pentru birouri si pentru alte activitati sociale. Partea esentiala a cladirii va fi reprezentata de nivelele de legatura care vor fi folosite drept ferme. Vom vedea daca acest concept va „prinde viata” sau nu, dar cert e ca este un concept al naibii de fascinant.