Arhitectura Japoniei m-a fascinat tot timpul si mereu am incercat sa  inteleg ingemanarea dintre avantgardism si traditionalism. Aproape oriunde te-ai regasi pe teritoriu nipon, e foarte greu sa nu dai de un zgarie nor sau de o cladire veche, traditionala. E de asemenea interesant faptul ca desi vorbim de o tara care se confrunta aproape zilnic cu cate un cutremur si in mod normal ar trebui sa construiasca pe orizontala, se construieste in continuare pe verticala.

Astazi voi face o lista cu zece cladiri de vizitat in Japonia, luand in calcul, nu doar arhitectura ci si istoria acestora, urmand ca data viitoare sa va fac cunoscute si cele mai apreciate peisaje ale acestei tari.

10. Castelul Nagoya-jo

A fost construit de Tokugawa Ieyasu pentru fiul sau, Yoshinao, in 1612.  In cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost distrus si reconstruit in 1959.

9.Templul Yama-dera

Este cunoscut si pentru cele 1.100 de trepte din piatra ce duc prin padure la sanctuarul interior al templului.

8. Pavilionul de Aur de la Templul Kinkaku-ji

Din pacate, chiar daca este considerat unul dintre cele mai faimoase repere japoneze, cel care va dori sa il viziteze nu va gasi decat o copie.

7. Templu Byodo-in

Cladirea a fost construita de Fujiwara-no-Michinaga, cel mai puternic prim-ministru din perioada Heian pentru a locui in ea, dar in 1502 a fost transformata in templu.

6.Templul Zenko-ji

Este vizitat anual de aproximativ opt milioane de pelegrini. Pentru a ajunge la el trebuie sa parcurgi o strada numita Chuo-dori din Gara Nagano.

5.Castelul Hikone-jo

Este un castel din secolul al XVII-lea situat pe malul estic al lacului Biwa-ko cu o suprafata de 674 km patrati fiind cel mai mare si mai vesit din Japonia.

4. Castelul Matsumoto-jo

Poreclit Karasu-jo (Castelul Ciorii), poate si pentru a veni in contrast cu cel supranumit Castelul Egretei Albe, este unul dintre cele mai frumoase vestigii ce a supravietuit in Japonia.

3.Templul Tosho-gu

Este ridicat in memoria shogunului Tokugawa Iezasu care a murit in 1616. La ridicarea lui au participat aproximativ 15.000 de mesteri. Se estimeaza ca daca s-ar ridica in zilele noastre costul ar fi de cateva sute de milioane de dolari americani.

2.Castelul Kumamoto-jo

Platit si conceput de lordul feudal Kato Kiyomasa, a fost terminat in 1607, iar in prezent este unul dintre cele mai importante doua obiective turistice ale orasului Kumamoto, asezat in inima insulei Kyushu, fiind una dintre cele mai reusite fortificatii de acest fel din Japonia. Zidurile sale formeaza un perimetru de aproximativ 13 km, cuprinzand 49 de turnuri.

1.Castelul Egretei Albe

Numele real al castelului este Himeji-jo dar mai este cunoscut si ca Hakuro-jo (Castelul Egretei Albe) si a fost construit in 1581 de nobilii razboinici locali, fiind restaurat si modernizat prin 1600 de Ikeda Terumasa, ginerele shogunului Tokugawa Ieyasu. Este si cel mai frumos si impunator din galeria castelelor autentice ale samurailor, care s-a pastrat pana in prezent.

Vestigiul este inconjurat de fortificatii din zid si cuprinde mai multe yogura (depozite de sageti) si turnuri de veghe fiind completat cu deschizaturi in ziduri pentru aruncarea sagetilor si folosirea armelor de foc. Nu stiu daca datorita faptului ca e o fortareata remarcabila sau din alt motiv, dar pana astazi nu a fost atacata, astfel ca nu se cunoaste eficienta ei decat din teorie.