Muzica este, inafara de crearea omului de catre Dumnezeu, cea mai fantastica aventura terestra a vietii, a existentei, si cea mai minunata-spune maestrul Gheorghe Zamfir, la 50 de ani de cariera in care naiul sau fermecat a inconjurat lumea si a uimit-o cu frumusetea unei muzici abia banuite candva.

Un instrument de taraf, ridicat de un mare artist la rangul de instrument de concert. Solist si interpret au fost aplaudati de un miliard si jumatate de spectatori din toate colturile lumii. Cel care la 14 ani a fost binecuvantat precum odinioara fiii de regi cu semnul crucii facut pe frunte de Fanica Luca, avea sa sfinteasca prin prezenta sa scenele cele mai mari de pe mapamond. Se intampla asa cum a visat odata, de mult, ca naiul si orga capatasera valente cosmice.

Dupa ce in 1988 , in timpul unor inregistrari in Florida cu casa de discuri Philips Polygram i s-a propus sa incerce, dupa Bach, Vivaldi si maestrul se gandea ca este imposibila transpunerea pentru nai a partiturii pentru vioara, iata ca anul trecut, in toamna, un eminent muzician, Lucian Moraru ii propune acelasi lucru.

Asa imposibilul a devenit posibil. Impreuna cu un grup de muzicieni de exceptie, membrii quintetului de coarde Athenaeum, inegalabilul Gheorghe Zamfir a facut Anotimpurile de Vivaldi. Si au plecat in lume , si nu oriunde, ci in Canada. Au cantat Anotimpurile cu solo nai in locul viorii la Toronto, Montreal, Otawa, Winnipeg, Calgary, Edmonton si Vancouver.

Aplauze dupa fiecare parte, iar la sfarsit, pe langa Vivaldi-spune maestrul- dupa un program extrem de variat, ales dupa gustul publicului, standing ovation, de trei ori, de patru ori, de sapte ori, pe toata durata concertului. Sosise momentul inregistrarii unui CD la Bucuresti.

Joi, 25 mai, in Sala Mica a Ateneului Roman, in prezenta unui public select, a avut loc lansarea acestei bijuterii muzicale. Au fost prezenti acolo toti protagonistii acestei fantastice aventuri: Lucian Moraru, cel care a reorchestrat Anotimpurile intr-o versiune originala, realizata special pentru naiul lui Gheorghe Zamfir si interpret la viola in quintet, Gabriel Gheorghe, prima vioara, Viorel Bustean, a doua vioara, Dan Joitu, violoncel si Silviu Prodan, contrabas. A mai fost prezent compozitorul Andrei Kerestely care a realizat sunetul, si muzicologul Mihai Cosma.

Invitat de onoare a fost chiar maestrul Gheorghe Zamfir care a incantat publicul cu minunatul sau talent de povestitor. Gazda acestui eveniment special, a fost Son Art Records, companie infiintata in 1988 de acelasi Lucian Moraru, cea care a realizat acest CD.

E o premiera absolut mondiala-spune Gheorghe Zamfir-, in sensul ca nici un alt naist nu a avut curajul sa atace aceasta partitura. Cu emotii, cu trairi ce cuprind toata gama in creatie-continua maestrul-cu zvacniri, inclestari, cu stari de transmutare pe plan sonor la cea mai mare inaltime, aceasta realizare demonstreaza ca in muzica nu exista bariere si nici limite. Bariere si limite.

Cand este vorba despre naiul lui Gheorghe Zamfir, starea pe care o simte ascultatorul este una in care simti relatia OM-DUMNEZEU, cum spunea joi maestrul. Ascultand Anotimpurile interpretate la nai, fascinatia sunetelor este atat de profunda incat simti, asa cum tot Gheorghe Zamfir spunea ca gloria, uneori, doare, ca o astfel de frumusete o simti dincolo de spirit, dureros de placut, fizic.

Dupa 186 de discuri realizate pana acum, aceasta inregistrare incununeaza o cariera stralucita a celui care pe drept cuvant este supranumit Regele Naiului, unicul Gheorghe Zamfir. Si mai demonstreaza, ca naiul este un instrument absolut, complet, care merita primul loc pe marele podium al muzicii instrumentale universale, castigand in 50 de ani de stradanii si munca neobosita, cele mai mari glorii si onoruri.