Se vorbeste mereu despre relatia dintre copil si mama, despre acea legatura unica dintre cei doi. Cu toate acestea, rolul tatalui in viata celui mic nu trebuie tratat cu mai putina consideratie. Din fericire, lucrurile sunt mult schimbate acum, iar tatii nu mai lasa totul in seama mamelor, ci se implica mai activ in viata celor mici. Mai mult chiar, din dorinta de a fi mai buni, acestia citesc chiar si carti de parenting, care le vin in ajutor atunci cand vine vorba de ”construirea” unei relatii cu propriul copil.

Pe OrasulCiteste.ro se gasesc numeroase volume pe care taticii le pot folosi pentru a gasi unele solutii la multele probleme cu care se pot confrunta in exercitarea ”meseriei” de parinte.

”Tatal gravid. Observatii, sfaturi si recomandari pentru viitorii tatici”, de Armin A. Brott, Jennifer Ash

Dupa ce euforia emotiilor produse de cele doua liniute de pe testul de sarcina a trecut, cei mai multi dintre barbati intra in panica: oare ce fel de tata voi fi, voi sti cum sa fiu alaturi de el/ea, cum voi putea gestiona anumite situatii? Sunt doar cateva dintre intrebarile ale viitorului proaspat tata. In paginile cartii autorii incearca sa-i linisteasca pe acestia, sa le prezinte schimbarile care urmeaza sa aiba loc in viata profesionala si personala, si cam tot ce inseamna sa fii tata in zilele noastre. Da, intr-adevar, o carte de mare ajutor, mai ales daca esti la primul copil!

”Cum sa fii un tata mai bun pentru fiica ta”, de Alain Braconnier

Dintotdeauna, relatia dintre un tata si fiica lui a fost una speciala. De aceea, in cartea sa, Alain Braconnier a decis sa analizeze cu atentie aceasta relatie, de ce este ea atat de deosebita. Sunt prezentate in paginile cartii cam toate felurile in care tatii sunt descrisi de fiice, de felul in care acestia isi manifesta iubirea, conflictele care pot sa apara, si cum evolueaza relatia pe masura ce mica printesa creste si devine, la randul ei, adult.

”Parenting neconditionat. De la recompense si pedepse, la iubire si intelegere”, de Alfie Kohn

Aici nu avem neaparat o carte rezervata strict tatilor, dar nu strica deloc sa o citeasca si ei. In paginile cartii ne sunt prezentate idei care schimba complet modul clasic de a creste un copil, metode moderne, dar care au drept scop dezvoltarea unei relatii frumoase intre parinti si copii, din care sa nu lipseasca respectul si iubirea, de ambele parti.

”Zen si arta repararii motocicletei”, de Robert M. Pirsig

Tatii de baieti vor fi cuceriti de aceasta carte, scrisa la persoana I si care face astfel experienta citirii ei sa devina una aproape personala. O excursie de 17 zile, din Minnesota in California, a unui tata si a fiului sau poate parea ceva banal, dart e asiguram ca nu este deloc asa, pentru ca vor exista multe amintiri, discutii, introspectii.

”Poveste despre dragoste si intuneric”, de Amos Oz

Cam in toate romanele scriitorului israelian Amos Oz, viata de familie este cea mai importanta, in jurul ei se invart majoritatea intamplarilor din carte. Nici acest volum nu putea face exceptie, si ceea ce place mult este faptul ca nu exista, sau este foarte subtire, granita dintre realitate si imaginative. Vei gasi aici multe prilejuri de a medita asupra relatiei dintre copii si parinti, atat din perspectiva celor mici, cat si a adultilor. O carte care te va face sa te gandesti mai mult la ceea ce inseamna, cu adevarat, sa fii parinte, si cum sa reusesti sa iti creezi o relatie corecta si frumoasa cu copilul tau. Merita!