Cel mai bun anime fantasy profita cu adevarat la maximum de posibilitatile creative nelimitate gasite in gen pentru a spune unele dintre cele mai emblematice povesti din unele dintre cele mai memorabile lumi fictionale vreodata. De la sabie si vrajitorie traditionale, la isekai, la seriale care sfideaza clasificarea, anime-ul si fantezia merg mana in mana.
Animeul fanteziei demonstreaza in mod clar diversitatea conceptuala care exista in cadrul genului. Unele anime fantezie sunt plasate in versiuni stilizate, magice ale lumii reale. Altele sunt plasate in lumi fictive unice construite de la zero de autor. Indiferent de forma exacta a lumii in care sunt plasate aceste anime si indiferent de aventurile pe care le intreprind personajele, ele sunt considerate clasice ale genului.
10 Berserk (1997) – Studio OLM
Bazat pe manga creat de Kentaro Miura
Berserk este un candidat serios pentru cele mai populare si emblematice manga de fantezie intunecata din toate timpurile. Diverse arcuri ale manga originale au fost adaptate in seria anime in anii 90 si 2010, dar majoritatea manga Berserk nu a fost inca adaptata. Ajutat de o coloana sonora fenomenala a artistului electronic japonez Susumu Hirasawa, anime-ul Berserk din 1997 este considerat pe scara larga ca un clasic. In ciuda acestui statut clasic, ceea ce il retine pe Berserk este lipsa unui final real. Fie ca a fost infiintat un al doilea sezon care nu a fost realizat niciodata sau ca a incercat doar sa sporeasca vanzarile de manga, este greu de spus, dar indiferent de rezultatul final este nesatisfacator. Cu toate acestea, fanii fanteziei ar rata daca nu vizioneaza anime-ul Berserk din 1997 .
Manga originala este probabil modalitatea ideala de a experimenta povestea lui Berserk , desi tonul sau neclintit si subiectul frecvent intunecat si tulburator inseamna ca poate fi un serial greu de trecut.
9 Record of Lodoss War – Studio Madhouse
Bazat pe seria de romane creata de Ryo Mizuno
Record of Lodoss War este unul dintre cele mai bune anime fantasy in stil Dungeons & Dragons vreodata, iar un motiv important pentru aceasta este faptul ca povestea a inceput de fapt ca transcriptii ale sesiunilor de joc de masa ale autorului Ryo Mizuno cu prietenii sai. In cele din urma, le-a reproiectat intr-o serie de romane usoare care au primit o adaptare anime cu 13 episoade la inceputul anilor 90, urmata de o continuare, nu tocmai repornita, Chronicles of the Heroic Knight in 1998.
Tinand cont de faptul ca Lodoss War are 30 de ani si genul fantastic s-a schimbat mult de la inceputul anilor 90, seria poate sa para destul de generica, deoarece se bazeaza pe interpretarea multor personaje arhetipale si pe dispozitive de complot complet direct. Chiar si asa, este foarte bine facut si pare o poveste de inalta fantezie revigoranta de sincera si directa, avand in vedere cat de multe anime fantasy moderne se bazeaza acum pe satira si pe asteptari subversive.
8 The Rising of the Shield Hero – Studio Kinema Citrus
Bazat pe seria de romane usoare creata de Aneko Yusagi si Minami Seira
Genul isekai a devenit suficient de raspandit incat cel mai bun anime isekai sa faca ceva unic cu conceptul sa iasa in evidenta ca fiind cu adevarat memorabil. Rising of the Shield Hero este remarcabil pentru ca este mult mai intunecat decat povestea tipica isekai. Desi nu este niciodata la fel de intens ca ceva de genul Berserk sau alte serii anime marcat de intunecate , Shield Hero este inca solid o poveste fantezie intunecata care prezinta o abordare destul de cinica atat asupra lumilor fantastice in general, cat si a genului isekai in mod specific. Tonul poate fi suficient pentru a inchide unii spectatori serialul, dar este, fara indoiala, o intorsatura diferita a anime-ului isekai.
7 Fairy Tail – A-1 Imagini
Bazat pe manga creat de Hiro Mashima
Cel mai remarcabil lucru la Fairy Tail este cat de divers este sistemul sau magic . Decorul lui Fiore este dominat de bresle magice si fiecare personaj major este considerat tehnic un vrajitor. Desi exista cu siguranta un arhetip stabilit pentru vrajitori in acest gen, Fairy Tail isi prezinta in mare parte vrajitorii ca fiind totul, cu exceptia arhetipului. Natsu si Gray sunt practic artisti martiali ale caror stiluri de lupta folosesc focul si respectiv gheata, Erza are o aprovizionare aparent nelimitata de armuri magice. In mod similar, membrii minori ai breslei Fairy Tail, precum si diferitii antagonisti, beneficiaza de design vizual unic si abilitati magice. Este o demonstratie clara a mintii creative a autorului Hiro Mashima.
6 KonoSuba – Studio Deen
Bazat pe seria de romane usoare creata de Natsume Akatsuki
Prelucrare pentru Kono Subarashii: Binecuvantarea lui Dumnezeu pe aceasta lume minunata , KonoSuba este un clasic al comediei isekai. La fel ca multe serii isekai, KonoSuba este plasat intr-o lume fantastica care functioneaza sub logica unui joc video sau a unui RPG de masa. KonoSuba se angajeaza pe deplin fata de radacinile sale RPG pentru a evidentia absurditatea inerenta a decorului . Personajele minore nu isi dau niciodata seama cat de ridicola este lumea lor. In schimb, protagonistii principali sunt toti suficient de priceputi pentru a recunoaste multe dintre particularitatile lumii bazate pe joc, suficient de inepti in exterior pentru a esua in mod repetat si hilar sa profite de ei, dar suficient de buni la gandirea laterala pentru a predomina in cele din urma in moduri neasteptate.
5 Slayers – E&G Films
Slayers este unul dintre cele mai bune exemple din anime despre cum sa imbine cu succes umorul si actiunea . Lumea fictiva a lui Slayers este destul de generica, dar decorul este perfect pentru tonul ireverent al serialului. Cadrul fantasy generic permite personalitatilor bombastice si satirice ale personajelor sa explodeze multe dintre aspectele indragite ale genului fantastic in moduri hilare. In acelasi timp, personajele sunt implicate in actiuni si aventuri legitim convingatoare, fiind in jocsoarta intregii lumi Slayers . Atat umorul satiric constient de sine, cat si actiunea fantastica unironica sunt executate remarcabil de bine.
4 One Piece – Toei Animation
Bazat pe manga creata de Eiichiro Oda
One Piece este cel mai bine vandut serial din toate timpurile si unul dintre cele mai longevive anime . In mod implicit, aceasta o face una dintre cele mai populare lucrari fantasy vreodata. Desi One Piece nu impartaseste foarte mult cu lucrarile fantastice influentate de Stapanul Inelelor sau Dungeons & Dragons , este totusi in esenta o poveste fantastica. Aventurile Piratilor Straw Haw ii poarta pe toti intr-o lume fictiva care functioneaza cu propriile sale roluri si logica, culturi si guverne unice. One Piece poate sa nu fie de obicei in stil fantastic, dar Eiichiro Oda a creat una dintre cele mai unice, creative si memorabile lumi fictionale din toata cultura pop.
3 Printesa Mononoke – Studio Ghibli
Anime original creat de Hayao Miyazaki si Studio Ghibli
Desi exista multa nostalgie fata de Printesa Mononoke din partea publicului milenar care l-a vazut in copilarie cand a fost lansat pentru prima data, Printesa Mononoke este inca un clasic, chiar si atunci cand este detasata de acel sentiment de nostalgie . Scenariul in limba engleza pentru Printesa Mononoke a fost scris de indragitul autor Neil Gaiman, care a facut o treaba fantastica adaptand povestea pentru un public de limba engleza, in timp ce inca lucreaza in cadrul politicii stricte de interzicere a taieturilor a lui Hayao Miyazaki, pusa in aplicare dupa lansarea originala in limba engleza a lui Nausicaa of Valea Vantului .
Printesa Mononoke este un film frumos, atat artistic cat si tematic. Desenele animalelor si monstrilor sunt atat maiestuoase, cat si infioratoare, adesea in acelasi timp. Intriga filmului este condusa de o tema puternica ecologista si pacifista.
Fullmetal Alchemist: Brotherhood este vazut de multi fani ca fiind unul dintre cele mai bune anime din toate timpurile, daca nu chiar si cel mai bun anime din toate timpurile. Desi decorul din seria Amestris seamana cu Germania post-industriala cu elemente de fantezie destul de subestimate, cel putin superficial, alchimia joaca evident un rol major in intriga. Creatorul seriei, Hiromu Arakawa, s-a gandit in mod clar la sistemul din spatele modului in care functioneaza exact sistemul magic din spatele alchimiei serialului. Sistemul de alchimie este complex, dar consecvent intern, inspirandu-se din multe principii istorice oculte, alchimice si stiintifice din lumea reala.
Exista doua serii Fullmetal Alchemist . Seria din 2003, numita simplu Fullmetal Alchemist, se observa ca difera de manga originala, dar este inca foarte apreciata de public. In general, Fullmetal Alchemist: Brotherhood din 2009 urmareste manga mai indeaproape si, in general, este considerata cea mai buna dintre cele doua.
1 Inuyasha – Rasarit
Bazat pe manga creat de Rumiko Takahashi
Una dintre numeroasele serii manga prolifice ale mangaka Rumiko Takahashi, Inuyasha este o serie istorica isekai care precede in mare parte explozia de popularitate a genului in anii 2010. Desi serialul spune povestea unei cautari epice pentru controlul unei puternice bijuterii magice care ii vede pe protagonisti lupta cu monstri si demoni, Inuyasha este o poveste de dragoste in fila celorlalte lucrari binecunoscute ale lui Takahashi. Inuyasha este o combinatie magistrala de aventura epica, actiune stralucitoare si design genial de personaj si monstru bazat pe miezul unei romante legitime frumoase. Inuyasha a devenit pe buna dreptate una dintre cele mai importante serii anime de la inceputul secolului al XXI-lea. Toate acestea fac din Inuyasha cel mai bun anime fantasy al tuturor timpurilor.
Serialul de continuare a lui Inuyasha , Yashahime: Princess Half-Demon este difuzat in prezent pe o mare varietate de servicii, inclusiv Crunchyroll, Funimation, Prime Video si Hulu.
Desi exista un anumit arhetip de lucrari fantastice, cei mai buni creatori nu sunt neaparat datori de arhetipurile consacrate. In timp ce unele seriale anime imbratiseaza pe deplin traditiile fanteziei arhetipale, altele satirizeaza genul pentru comedie. Alti creatori au decis sa duca fantezia in directii complet noi si diferite. Nu exista o singura modalitate de a spune o poveste fantastica, iar cei mai emblematici creatori de anime recunosc acest fapt. Potentialul nelimitat pentru noi lumi si povesti creative este demonstrat cu maiestrie de cel mai bun anime fantastic din toate timpurile.