Ce sa faci cand decizi serios sa iti schimbi cariera? Pentru inceput, poti face un test de cariera.

Acesta in set cu un test de aptitudini profesionale iti va spune multe despre abilitatile tale si in ce directie sa o apuci.

Oamenii care sunt nemultumiti de locurile lor de munca regreta adesea alegerea initiala a educatiei si profesiei. Dar daca tu, deja la o varsta constienta, te-ai hotarat sa-ti schimbi complet cariera si sa incepi de la zero, te afli, de fapt, in locul unui student-aspirant, in fata caruia toate (bine, sau aproape toate) drumurile sunt deschise. In acelasi timp, ai resurse financiare mult mai mari, mult mai multa experienta de viata si conexiuni. Si sansa de a lua decizia corecta de data aceasta este mai mare. La acest moment poti face teste de inteligenta ca sa fii sigur in fortele proprii, si pe urma poti urma cei 10 pasi pentru schimbarea carierei.

  1. Atunci cand alegeti o noua cale, ia in considerare nu numai ceea ce iti place, ci si ceea la ce te pricepi. Este putin probabil ca vei putea deveni muzician daca nu ai deloc ureche si o anumita pregatire.
  2. Daca totusi iti doresti cu adevarat sa-ti conectezi viata cu un domeniu complet nou, gandeste-te la specialitatile care iti sunt mai apropiate si care sunt solicitate in aceasta afacere. Daca nu esti pianist, dar organizezi bine evenimentele, poti incepe cu managementul evenimentelor in industria muzicala.
  3. Daca specialitatile conexe nu ti se potrivesc si vrei schimbari drastice, fa-ti timp. Creaza cel mai optim algoritm: ar trebui sa tina cont atat de componenta financiara, cat si de planul tau de dezvoltare individuala (de exemplu, obtinerea de educatie suplimentara intr-o noua specialitate, dobandirea de abilitati practice etc.).
  4. Calculeaza cat costa sa te pregatesti pentru o schimbare de activitate: acesta include costul diferitelor cursuri, studii superioare secundare, literatura profesionala etc. Evalueaza-ti capacitatile: cat timp iti va lua sa studiezi si apoi sa cauti un nou loc de munca, poti combina acest lucru cu actualul loc de munca? Si daca nu poti, ai economii sau alte surse de venit pentru toata aceasta schimbare?
  5. Nu iti fie teama sa zabovesti. Chiar daca te simti epuizat din punct de vedere profesional, a avea un nou obiectiv te va mentine motivat pentru o perioada mai lunga.
  6. Invatand dinainte o noua specialitate, vei putea sa evaluezi cum ti se potriveste. Poate ca slujba si echipa ta actuala iti vor parea mult mai potrivite din nou inainte sa ai timp sa-ti iei ramas bun de la ei. Ia in considerare studiul ca pe o repetitie pentru munca viitoare.
  7. In sfarsit, ai planificat totul si te-ai pregatit sa pornesti de la pozitiile de baza intr-o companie internationala mare pentru a deveni profesionist. Si acum pregateste-te pentru faptul ca multe dintre aceste companii iti vor refuza candidatura. Din nefericire, gigantii din industrie prefera sa angajeze oameni al caror profil psihologic il pot schimba in continuare in posturi de nivel entry-level si se tem ca angajatii mai in varsta vor fi mai greu de influentat.
  8. Pot aparea anumite dificultati in comunicare daca echipa si liderii ei sunt mult mai tineri decat tine. Ia in considerare acest lucru in prealabil, evalueaza daca esti pregatit sa te subordonezi unei persoane care este cu 10-20 de ani mai tanara decat tine.
  9. Castiga putere si rabdare, pregateste-te sa-ti dedici tot timpul unei noi specialitati – la urma urmei, intr-un loc nou va trebui sa lucrezi pentru doi. Daca chiar iti doresti atat de mult o noua cariera si ai reusit sa-l convingi pe noul angajator ca ar trebui sa aiba incredere in tine, atunci asteptarile lui de la tine vor fi pe masura.
  10. Experienta negativa este si ea o experienta. Daca petreci cateva luni sau chiar ani intr-o noua directie si realizezi ca ai gresit, macar nu vei regreta pentru tot restul vietii ca nu ai incercat. Si va fi mult mai usor sa revii la specialitatea anterioara.

Acestea fiind spuse, nu enunta la visul tau! Daca o persoana se straduieste cu adevarat pentru obiectivul sau si calculeaza totul in avans, atunci cei din jur ii vor veni in intampinare,  conducerea va avea incredere in sarcini mai complexe si iti va oferi mai multe oportunitati de crestere rapida.