10. Louie Louie – The Kingsmen (originalul de Richard Berry)

In timp ce nimeni nu-si aminteste de vreo versiune a acestei melodii cantata de Richard Berry, majoritatea oamenilor pot sa fredoneze veriunea realizata de The Kingsmen. Cu versuri ce sunt aproape inteligibile, acest cantec este cunoscut pentru tipetele vocalului din refren si pentru baiguielile din restul melodiei.

9. All Along the Watchtower – Dave Matthews Band (originalul de Bob Dylan)

Bun; asadar originalul acestui cantec nu a fost scris nici de Jimi Hendrix, desi majoritatea ne gandim la Hendrix cand auzim melodia. Cei de la Dave Matthews Band au realizat un cover excelent in timpul concertului din Central Park, in New York. N-ai mai ascultat niciodata aceasta versiune, asa ca fa-o acum.

8. Against All Odds – The Postal Service (originalul de Phil Collins)

Realizat pentru soundtrackul de la “Wicker Park”, acesta este singurul cantec care il prezinta pe Josh Hartnett intr-un videoclip. O noua si valoroasa preluare a unui clasic, The Postal Service a preluat ceea ce a scris Phil Collins, facandu-l ‘la moda’, grozav si interesant … ceva ce fostul tobosar de la Genesis nu ar putea sa faca vreodata de unul singur.

7. Smooth Criminal – Alien Ant Farm (originalul de Michael Jackson)

Este greu sa te gandesti la vreun motiv pentru care aceasta nu ar fi o versiune mai buna, in mare parte pentru ca orice este asociat cu Michael Jackson este asociat cu … lucruri rele. Alien Ant Farm face un lucru uimitor preluand hitul lui Michael Jackson, de pe albumul “Bad“, pe care il transforma in rock, dupa care urmeaza un video care este fie un omagiu, fie o gluma la adresa regelui muzicii pop.

6. One Bourbon, One Scotch, One Beer – George Thorogood (originalul de John Lee Hooker)

Daca cineva, in afara de Internet, stia asta, atunci chiar ca ar trebuie sa se gandeasca la avea mai intai o viata. Cineva ar putea sa comenteze daca acest cantec sau “Bad to the Bone” este mai degraba asociat cu Mr. Thorogood; dar pot sa spun ca am mers intr-un bar si am comandat aceasta melodie si … mi-a adus cateva priviri amuzate si o bautura gratis din partea batranelului de langa mine.

5. Live and Let Die – Guns n’ Roses (originalul de Paul McCartney and Wings)

Mi-e greu sa mi-l imaginez pe Paul McCartney cantand ceva ce ulterior va fi cantat de Axel Rose, dar nu trebuie negat faptul ca aceasta melodie este una care reprezinta chintesenta cantecelor G’n’R. Dupa ce Sir McCartney a lasat in urma zilele glorioase alaturi de Beatles, a reusit sa scoata albume post Beatle, fapt ce nu poate fi spus despre Axel Rose (…)

4. (I Can’t Help) Falling In Love With You – UB40 (originalul de Elvis Presley)

Cu o abordare mai apropiata de reggae, in anii 90 UB40 a scos un hit de proportii, facand un cover dupa melodia lui Elvis. Inlocuind o noua generatie de ascultatori ai muzicii regelui, UB40 a realizat un cover ce era similar cu originalul, dar suficient de diferit incat sa stii exact ce versiune asculti dupa cinci secunde.

3. Hooked on a Feeling – Blue Swede (originalul de BJ Thomas)

Daca stii cine e BJ Thomas atunci ai ceva de spus, dar daca te surprinzi fredonand “Hooked on a Feeling”, probabil ca stii cine este Blue Swede. Cu toate ca este discutabil ca acesta este un cover extraordinar, faptul ca Quentin Tarantino l-a inclus in capodopera Reservoir Dogs inseamna ca pentru mine este un cover suficient de bun (…)

2. Candle in the Wind – Elton John (originalul de Elton John)

Bine, poate am intins putin coarda, dar atunci cand Elton John a re-inregistrat “Candle in the Wind”, dupa moartea printesei Diana, a reusit sa faca un cover dupa el insusi, lucru ce nu multi artisiti ar putea sa-l faca. Acest cantec intra in categoria cover deoarece, desi versurile sunt aceleasi, schimbarile erau facute pentru a fi orientate inspre printesa Diana, in timp ce la versiunea initiala figura centrala era Marilyn Monroe (…)

1. Hurt – Johnny Cash (Originalul de Nine Inch Nails)

Coverul celor de la Man in Black i-a adus o noua generatie de ascultatori si daca adaugam si filmul despre viata sa, inseamna ca Johnny Cash a avut pe o perioada de patru ani mai productiva decat oricare alt artist. Multi au vazut videoul pentru “Hurt” ca un epitaf al lui Cash pentru sine insusi, dupa cum isi arata regretul legat de multe decizii pe care le-a facut de-a lungul vietii. Ca o versiune patrunzatoare a acestui cantec, devine cu usurinta coverul numarul unu.

Mentiuni Rocket Man – Angie Aparo (originalul de Elton John)

(…) cand Angie Aparo a facut un cover dupa “Rocket Man” pentru The One, m-a facut un fan al acestui cantec. Vocea de neuitata a lui Angie si abordarea minimalista a adus o noua dimensiune unui cantec, care era deja un hit. In timp ce intreg albumul este compus din coveruri, “Rocket Man” se ridica deasupra tuturor. Vezi videoul.

Red, Red Wine – UB40 (originalul de Neil Diamond)

S-ar parea ca cei de la UB40 nu au inregistrat un cantec de success vreodata. Aceasta fiind spusa, “Red, Red Wine” a fost un succes imens pentru ei in anii 90 si cu toate ca nu multi isi amintesc ca Neil Diamond l-a cantat prima data, aceast cantec este, de fapt, un cover (…) Vezi videoul.

Dupa George Perry.Preluare din TOPTENZ.