Cariera ta are un impact mare asupra viitorului tau. Va poate afecta identitatea, implinirea personala, stilul de viata, venitul, familia si pensionarea.

Inainte de a decide ce cariera urmeaza, ia in considerare cu atentie optiunile si pune-te urmatoarele 10 intrebari:

1. Care sunt interesele mele?

Activitatile pe care le faceti placere in timpul liber va pot oferi o perspectiva asupra carierelor care ar fi satisfacatoare, satisfacatoare si distractive. Pentru a-ti da seama de interesele tale, intreaba-te:

Ce hobby-uri imi plac?

Prefer sa petrec timpul in interior sau in aer liber?

Imi place sa lucrez cu oameni, animale, date sau carti?

Ce activitati mi-ar lipsi cel mai mult daca nu le-as mai putea face?

2. Care sunt abilitatile mele?

In acest moment, aveti abilitati care va pot ajuta sa reusiti in viitor. Ganditi-va la abilitatile dvs. dure si abilitatile usoare.

Abilitati dificile – abilitati pe care le-ati dobandit prin studiu, cum ar fi arte culinare sau programare pe computer.

Abilitati usoare – oamenii si abilitatile de viata pe care le detineti, inclusiv munca in echipa si gestionarea timpului.

3. Care sunt talentele si punctele mele forte?

De cand erai mic, ai demonstrat talente si puncte forte care te fac unic si te pot ajuta sa reusesti in cariera aleasa. De fapt, Sir Ken Robinson, autorul cartii The Element, Out of Our Minds , spune ca:

Iti datorezi pentru tine sa te asiguri ca exista o parte a zilei sau saptamanii tale cand faci ceea ce iti vine cel mai natural si te face sa te simti cel mai centrat si autentic.

Daca nu va cunoasteti talentele si punctele forte, faceti o lista cu tot ceea ce faceti bine. Membrii familiei, prietenii, profesorii, sefii si mentorii va pot ajuta sa scrieti aceasta lista pe care o veti folosi pentru a restrange potentialele cariere.

4. Care este personalitatea mea?

Personalitatea ta este felul in care gandesti, simti si te comporti. Poate fi o parte importanta a carierei tale, deci ia in considerare mai multe aspecte ale personalitatii tale pe masura ce te gandesti la viitorul tau.

Esti un lider sau adepti?

Preferi sa lucrezi singur sau in grup?

Preferati sa cooperati sau sa concurati cu altii?

Iti place sa ii ajuti pe ceilalti sau preferi sa ii imputerniciti sa faca lucrurile singuri?

Esti un ganditor care se concentreaza pe idei sau esti un autor care actioneaza?

Esti o persoana creativa si artistica sau prosperi cu structura si rutina?

5. Care sunt valorile mele?

Toata lumea are valori sau lucruri importante pentru ei, precum securitatea financiara, justitia sociala sau echilibrul dintre viata profesionala si cea privata. Aceste valori va pot ajuta sa decideti ce tip de cariera sa urmati. De exemplu, luati in considerare o cariera care plateste bine daca apreciati securitatea financiara si luati in considerare un loc de munca de la 9 la 5 daca doriti sa realizati un echilibru intre viata profesionala si viata personala.

6. De ce educatie sau pregatire am nevoie?

Anumite cariere necesita educatie avansata si investitii financiare. De exemplu, este posibil sa aveti nevoie de opt pana la 12 ani de educatie si pregatire pentru a fi medic, dar ati putea obtine o licenta in managementul ospitalitatii in patru ani. Ganditi-va la timpul si banii necesari pentru a urma o cariera pe masura ce luati decizia.

7. Exista locuri de munca disponibile in aceasta cariera?

Potrivit Eurostat, 21,4 milioane de persoane lucreaza in servicii si vanzari personale, cele mai populare doua cariere din UE. Desi nu trebuie sa lucrati intr-una dintre aceste ocupatii populare, ar trebui sa luati in considerare potentialul loc de munca disponibil in viitorul dvs. domeniu de cariera. Sectorul turismului si turismului a contribuit cu 7,6 trilioane de dolari SUA la economia globala si a sustinut 292 de milioane de locuri de munca in 2016. Aceasta a fost egala cu 10,2% din PIB-ul mondial si aproximativ 1 din 10 din toate locurile de munca.

8. Cati bani vreau sa castig?

Cariere diferite ofera recompense monetare diferite. Chiar daca salariul nu ar trebui sa fie principalul factor in alegerea unei cariere, salariul dvs. poate juca un rol in calitatea vietii si in locul in care locuiti. Luati in considerare potentialul dvs. de castig in timp ce va restrangeti optiunile de cariera.

9. Unde vreau sa traiesc?

Unele joburi sunt mai usor accesibile, in timp ce altele pot fi efectuate numai in anumite locatii. De exemplu, probabil ca va trebui sa locuiti intr-o locatie rurala daca alegeti sa lucrati ca gardier de parc sau agricultor si poate doriti sa locuiti in apropierea unei zone urbane daca intentionati sa urmati o cariera in domeniul finantelor sau al modei. Planificati cu atentie pentru a va asigura ca puteti lucra acolo unde doriti sa locuiti.

10. De ce vreau sa urmez aceasta cariera?

Intreaba-te intotdeauna de ce vrei sa urmezi o anumita cariera pe masura ce evaluezi alegerea potrivita pentru tine. Nu lasati opiniile sau asteptarile altora sa va influenteze decizia. In cele din urma, alegerea dvs. de cariera este numai a voastra.