Serialele inspirate din fapte reale au un farmec aparte și au stârnit tot timpul interesul oamenilor, care au dorit să vadă diverse evenimente celebre dintr-o perspectivă nouă.

Iată care sunt cele mai bune seriale inspirate din fapte reale:

1. Mindhunter – Acest serial creat de Joe Penhall este bazat pe cartea Mindhunter: În Interiorul FBI-ului Elite Serial Crime Unite, scrisă de John E. Douglas și Mark Olshaker. Acțiunea din serial se întâmplă la finalul anilor ’70, când agenții FBI Holden Ford și Bil Lin, împreună cu psihologul Wendy Carr, au înființat Unitatea de Științe Comportamentale în Divizia de Formare a Academiei FBI de la Quantico. Ei discută cu criminali în serie deja închiși, pentru a afla cum gândesc ei. Acest lucru speră să-i ajute să rezolve cazuri în curs de desfășurare. Pe Netflix au fost publicate deja două sezoane din acest serial, în timp ce al treilea a rămas suspendat momentan deoarece unul dintre oamenii de bază, David Fincher, are alte proiecte în desfășurare.

2. Narcos – Serialul prezintă viața narcotraficanților din Columbia. Primele două sezoane sunt despre cursa de urmărire a agenților DEA pentru capturarea lui Pablo Escobar. Apoi, sezonul cu numărul trei a fost despre acțiunile Cartelului Cali. În prezent este difuzat un spin-off, denumit Narcos: Mexico. Narcos este, totodată, și unul dintre cele mai de succes seriale din istoria Netflix. Succesul a fost atât de mare încât melodiile de pe coloana sonoră au devenit hituri, au apărut colecții de haine inspirate din acest serial și chiar și jocuri. Spre exemplu, pe NetBet jocuri de noroc este disponibil slotul Narcos. Acesta conține elemente din serial, iar printre simboluri se regăsesc agenții DEA, Pablo Escobar, alături de muniție și bombe.

3. Band of Brothers – Producătorii executivi ai acestui serial sunt Tom Hanks și Steven Spielberg, care au colaborat cu succes și la Saving Private Ryan. Band of Brothers a fost lansat în 2001 și are 10 episoade. Filmul se axează pe Compania “Easy” de parașutiști a SUA în timpul celui De-Al Doilea Război Mondial. Serialul descrie experiențele terifiante prin care au trecut soldații, iar la baza scenariului au stat jurnalelele și scrisorile trimise de aceștia. Tocmai din acest motiv, acuratețea este destul de ridicată. Această companie de parașutiști a capturat steagul lui Hitler în bătălia de la Berchtesgaden și povestea soldaților este cu adevărat impresionantă. Întreg serialul a avut un buget de 125 de milioane de dolari.

4. American Crime Story – Prezintă diverse evenimente care au marcat istoria SUA. Primul sezon, denumit The People vs. O.J. Simpson, se axează pe procesul de crimă al fostului sportiv, având la bază o carte scrisă de Jeffrey Toobin. Apoi, al doilea sezon urmărește asasinarea fostului creator de modă Gianni Versace. Al treilea sezon trebuia să fie despre efectele urganului Katrina, dar în cele din urmă s-a mers pe procesul lui Bill Clinton și urmează să apară în perioada următoare. În primul sezon, Cuba Gooding Jr. interpretează rolul lui O.J. Simpson, în timp ce John Travolta este avocatul Robert Shapiro. În sezonul doi, Edgar Ramirez este Gianni Versace, iar Ricky Martin și Penelope Cruz joacă și ei.

5. Genius – Acest serial difuzat de National Geographic urmărește povestea a unor personalități care au marcat istoria și cultura. Primul sezon este axat pe viața lui Einstein și este realizat având la bază cartea Einstein: His Life and Universe, scrisă de Walter Isaacson. Al doilea sezon este despre viața lui Pablo Picasso. Apoi, al treilea sezon, lansat în martie 2021, prezintă viața Aretheei Franklin, fostă cântăreață și activistă din SUA. Anul următor este așteptat al patrulea sezon, despre viața lui Martin Luther King Jr.. Printre actorii din Genius se află Geoffrey Rush, Antonio Banderas și Cynthia Erivo.