Multi oameni s-au intrebat, de mai multe ori, in ce consta tehnica decoupage. Este o procedura din lumea artei pentru a decora orice tip de suprafata.

Metoda consta in lipirea unei imagini pe hartie pe o anumita zona si apoi alaturarea ei si protejarea ei cu diferite tipuri de lacuri. In continuare vom extinde materialele necesare pentru decupaj.

Materiale de baza pentru decoupage

Trucul aplicarii corecte a tehnicii decoupage este ca imaginea aleasa pe hartie este corect lipita de suprafata in cauza. Ar trebui sa para ca a fost vopsita direct peste zona aleasa.

Pentru aceasta este important sa nu existe riduri si ca imaginea sa fie protejata cu lacuri si integrata cu diferitele elemente pe care le mentionam in paragrafele urmatoare.

Imagini pe hartie

Orice imagine tiparita poate fi utilizata pentru a aplica tehnica decupajului. La fel se intampla si cu tipurile de hartie, cu exceptia faptului ca, cu cat este mai subtire, cu atat mai putine straturi de protectie vor fi necesare si vor fi mai bine asamblate.

Unele dintre cele mai utilizate hartii pentru a efectua aceasta procedura sunt de obicei urmatoarele:

Servetele.
Hartie de orez.
Ambalaj pentru cadouri.
Hartie fotografica.
Ceara sau lac

Aceste elemente vor servi pentru a integra si proteja imaginea de pe hartie pe suprafata aleasa. Cu cat se aplica mai multe straturi de protectie, cu atat efectul va fi mai splendid. Desi cu doua sau trei straturi, de obicei arata destul de bine si este suficient.

Daca se foloseste ceara, este recomandabil sa protejati hartia cu lipici inainte de a o aplica. Odata aplicat, se lasa sa se usuce cateva minute si apoi lustruit cu o carpa.

Daca este lac, poate fi mat, satinat sau lucios. Se aplica cu spray sau pensula. Se pot folosi atat lacuri pe baza de solvent, cat si pe baza de apa, desi acestea din urma sunt mai recomandate.

Pereche de foarfece

Se recomanda utilizarea foarfecelor cu varf fin pentru a ajunge confortabil la toate curbele si pliurile imaginii. O parte din tehnica decoupage consta in taierea imaginilor foarte la nivel de desen, lasand o margine subtire de hartie in jurul sau.

Aceste forme pot fi decupate si cu degetele, astfel incat sa se potriveasca mai bine cu fundalul. Acest lucru va depinde de fiecare situatie particulara.

Lipici de utilizat

Pentru a aplica tehnica decoupage, pot fi utilizate cleiuri de tip adeziv vinilic. Ar trebui dizolvat cu o parte de apa pentru fiecare trei parti de lipici.

In plus, trebuie luat in considerare faptul ca trebuie sa fie tipul de lipici care ramane transparent odata ce se usuca. Cel mai recomandabil este sa cumperi un asa-numit decoupage mediu, care este deja comercializat cu densitatea potrivita.

Pensule

Sugestia cu privire la aceste instrumente este de a avea doua de un fel diferit. Una va fi subtire, astfel incat sa nu lase amprente pe hartie atunci cand o treceti sau nu o rupeti. Celalalt va fi plat si cu peri fini pentru a aplica ceara sau lacul si cleiurile alese.

Foaie de hartie sau acetat rezistenta la grasimi

Procedura de utilizare a hartiei rezistente la grasimi in tehnica decoupage este recomandata pentru lucrul cu servetele si consta din urmatorii pasi:

Asezati lipiciul ales la suprafata si lasati-l sa se usuce.
Odata ce lipiciul este uscat, asezati servetelul deasupra suprafetei.
Puneti hartia rezistenta la grasime pe servetel.
Treceti fierul cu un nivel de caldura moderat.

In acest fel, cu ajutorul caldurii fierului, lipiciul este topit. O alta optiune pentru lucrul cu servetele este utilizarea unei foi de acetat. Pentru a face acest lucru, foaia este asezata pe servetel si degetele aluneca peste el pentru a elimina ridurile.