In umbra stilului masculin-feminin si a geometriilor acestui sezon, se strecoara o tendinta care propune o silueta in cel mai pur stil Madelman. Este vorba despre oversize – care, tradus in limba modei, inseamna „haine prea mari pentru corpul care le poarta”–.
Ceea ce acum este semnalat ca o noutate are deja un curriculum lung. Era un mod de a se imbraca de zi cu zi in anii 1980 , dar relevanta sa actuala se datoreaza modelului studiat al articolelor de imbracaminte, care nu numai ca sunt mari, ci si deseneaza cu precizie siluete structurate care plutesc in jurul corpului fara a-si pierde puritatea geometrica.
Facand un pic de istorie, oversize -ul a venit din mana umerilor, care in anii 80 au marit umerii yuppies –care in subconstientul lor combinau volumul cu puterea si atribuiau ambele efecte pantalonilor croiti Giorgio Armani.
Intre timp, cel mai tanar si-a petrecut deceniul infasurand jambiere si incalzitoare pentru picioare in parka si jachete fara forma – cu exceptia celei cu umeri pronuntate – care pluteau peste pulovere confortabile pana la genunchi. Erau vremurile Famei si acea silueta moale si multicolora se misca cu incredere in sine, desi fara margini ascutite. Era ca si cum te-ai imbraca in plapuma.
Totodata, intreg acest volum a coexistat cu o silueta senzuala, care lauda cultul trupului si care era codul preferat al majoritatii creatorilor francezi… pana cand, la mijlocul anilor 1980, japonezul Rei Kawakubo a ajuns la Paris si Yohji Yamamoto, cu deconstructia sa revolutionara.
Revolutia japoneza . Acolo unde altii apreciau cadavrul, Kawakubo si Yamamoto l-au ascuns. De asemenea, au pus un interes deosebit in experimentarea cu supradimensionare ; desi, cu viziunea lor radicala asupra volumetricului, l-ar putea aplica pe un spate, dar nu pe un fata; la maneci, dar nu la corp si asa mai departe la infinit.
Mai tarziu, cand anii 1990 au rafinat silueta pana la anatomie – iar ingustimea unei maneci a fost un punct fundamental si chiar filozofic – au aparut belgienii si au decretat siluete moi, dar supradimensionate. Era maxi-ideea de abandon, de maneci pana la genunchi, de fuste excesiv de lungi care matura podeaua sau de pulovere purtate ca rochii.
Dar acum vorbim despre geometrie. Cu linii drepte si structurate care cauta efecte volumetrice cu perspicacitate studiate, precum costumele pantaloni, jachetele sau paltoanele lui Stella McCartney, care creeaza o silueta impresionanta in care pare ca sacoul a cazut din cer pe model si atarna de umerii ei ca si hainele unei marionete. Capul, ca un chibrit, accentueaza o disproportie dorita cu coafura sa fara volum. Umerii sunt deschisi la extrem, formele plutesc, dar manecile se termina unde trebuie si buzunarele raman la inaltimea lor normala.
Inspiratia Stella vine de la David Byrne, liderul Talking Heads, care a facut celebru un costum cu aceste caracteristici enorme care a ramas in istorie pe afisul filmului Stop Making Sense (1984). O referinta asemanatoare cu cea a lui Celine, care propune si paltoane cu un volum ascutit pe umar, intr-o silueta care se ingusteaza in partea de jos si pe care Phoebe Philo sustine ca le-a luat de la cantareata si basistul rock Suzi Quatro, regina glam rock-ului.
La Miu Miu, Miuccia o aplica la moda anilor 1940 si mareste proportiile topului; in timp ce Raf Simons in Jil Sander papusa si se rotunjeste pentru a umfla forma corpului ca cea a unei papusi Michelin.
Perlele sezonului – cum ar fi tricotajele XL de la Missoni, maxi jumperele de la Riccardo Tisci pentru Givenchy, jachetele enorme de la Isabel Marant, jachetele de la Chanel sau redingotele de la Dolce & Gabbana – aduc trendul mai aproape de strada datorita la libertatea si spatiul lor si completeaza un aspect perfect pentru avatarurile urbane. Se poarta cu fuste creion sau pantaloni skinny care rafineaza volumul in partea inferioara a corpului (si sunt esentiale pentru a nu arata ca un camion).
Puterea: cea a unei siluete care impacteaza.
Libertatea: aceea a unui corp care se misca. Si, de asemenea, o scanteie de umor pentru purtarea unei siluete imprumutate. Ca nu exista corp pentru mai multa ingustime.