Andrea Bocelli , (nascut la 22 septembrie 1958, Lajatico, langa Pisa, Italia), tenor italian remarcat pentru amestecul sau unic de opera si muzica pop.

     De mic Bocelli a fost afectat de glaucom congenital . A inceput sa ia lectii de pian la varsta de sase ani si mai tarziu a cantat la flaut si saxofon. La 12 ani a devenit orb total dupa ce a suferit o hemoragie cerebrala in urma unui accident de fotbal. Nedescurajat de lipsa vederii, a studiat dreptul la Universitatea din Pisa in timp ce canta la baruri cu pian si cluburi de noapte pentru a-si finanta educatia. Dupa ce si-a obtinut diploma, a practicat dreptul ca avocat de stat timp de un an, inainte de a se decide asupra unei cariere muzicale si de a studia vocea cu tenorul Franco Corelli.

Descoperirea lui Bocelli

     Descoperirea lui Bocelli a venit in 1992, cand a fost rugat de starul pop italian Zucchero Fornaciari sa inregistreze un demo al „Miserere”, o melodie destinata unui vocalist renumit Luciano Pavarotti. Pavarotti a fost foarte impresionat de vocea lui Bocelli, iar cei doi s-au imprietenit. In anul urmator, Bocelli a semnat un contract de inregistrare, iar albumul sau de debut, Il mare calmo della sera (1994), i-a adus si mai multa atentie in Europa. In 1995 a lansat Bocelli, care continea single-ul „Con te partirò”.

     Ulterior, a inregistrat cantecul in duet in engleza („Time to Say Goodbye”) cu Sarah Brightman, iar ambele versiuni au devenit hituri. Popularitatea lui Bocelli in Statele Unite a crescut in 1997 odata cu lansarea Romanza — care a adunat cantece de pe albumele sale anterioare si, in cele din urma, a vandut peste 15 milioane de copii in intreaga lume — si cu difuzarile repetate de PBS ale show-ului sau live Romanza in Concert: A Night in Tuscany .

     Desi a pretins opera ca prima sa dragoste, Bocelli a amestecat arii cu muzica populara in inregistrarile sale (un gen numit de presa „popera”) in efortul de a-si extinde baza de audienta. Criticat de unii recenzenti ca fiind prea usor pentru a fi luat in serios de lumea operei, Bocelli a jucat totusi in The Merry Widow in 1999, cantand trei arii si si-a facut debutul in opera americana mai tarziu in acel an, in rolul principal al lui Jules Massenet , Werther.

  Lansările lui Bocelli

La Teatrul de Opera din Michigan. Totusi, in timp ce Sacred Arias (1999) sa vandut remarcabil de bine pentru o inregistrare strict clasica, el a gasit un succes comercial mai mare cu Sogno (1999), care a prezentat un duet cu starul pop Céline Dion („Rugaciunea”).

     Printre lansarile lui Bocelli de la inceputul secolului XXI se numara Cieli di Toscana (2001; „Skies of Tuscany”); Amore (2006), axat pe pop , care a inclus aparitii ale lui Christina Aguilera si Stevie Wonder ; colectia de sarbatori Craciunul meu (2009); albumul live Concerto: One Night in Central Park (2011). Pe langa inregistrari, a facut turnee extinse, facandu-si debutul la Filarmonica din New York in 2006 si la Metropolitan Opera in 2011.

     In anii 2010, Bocelli a continuat sa inregistreze albume de studio, inclusiv Passione (2013), care a inclus un duet cu Jennifer Lopez. Cinema (2015), o colectie de teme de film, Si (2018), care a prezentat duete cu fiul sau si Josh Groban. Acesta din urma a debutat pe primul loc in topul Billboard pentru toate genurile. Memoriile Musica del silenzio ( Muzica tacerii ) a fost publicata in 2001.