Visele sunt o interpretare pe care creierul nostru o face atat din lumea noastra constienta, adica din realitatea cu care traim si ne confruntam in fiecare zi, cat si din lumea noastra inconstienta, care include dorintele noastre, manifestate sau nu, frici, sperante etc. Exista o serie de vise care ne sunt comune tuturor. In continuare vom vedea unul cate unul semnificatia celor mai frecvente vise si cum pot fi interpretate pe baza variabilelor lor.

Visul mortii

Desi de obicei interpretam acest vis ca fiind ceva negativ, ceea ce exprima creierul nostru este o dorinta de schimbare , mai ales atunci cand visam la moarte in sine. In acest caz, vrem sa schimbam o anumita zona din viata noastra, deoarece nu suntem multumiti de ea. Un vis care este comun cu 48% dintre noi.

Visul ca vei cadea

Caderea libera in prapastie este un vis atat de infricosator, incat de multe ori ne porneste pana la punctul de a ne trezi si chiar putem observa cum trupurile noastre sar pentru a nu cadea. Este un vis care se produce de obicei atunci cand dormim si, potrivit expertilor, este legat de relaxarea care se produce in muschii nostri inainte de a intra in faza profunda a somnului ( faza REM ). Se pare ca este o resursa pe care creierul nostru s-a dezvoltat cand am trait in salbaticie pentru a reveni la starea constienta, daca vreun pericol ne-a amenintat.

Serpi

Conform teoriilor interpretarii viselor, visarea serpilor sau a altor elemente alungite poate fi legata de o conduita sexuala reprimata sau multumita. Exista diferite tipuri de serpi, iar actiunile si emotiile care apar in vis trebuie de asemenea luate in considerare pentru a face o interpretare mai exacta. In articolul urmator, veti gasi mai multe informatii despre sensul de a visa la serpi .

Visul ca esti gravida

Un alt dintre cele mai visate evenimente este sarcina. Interpretarea visarii despre o sarcina va depinde de multi factori abordati intr-un articol dedicat acesteia: aici veti gasi totul despre semnificatia visarii ca sunteti gravida . Dar, in linii mari, visarea unei sarcini proprii poate fi legata de dorinta de a fi mama sau de dorinta de a face schimbari mari in viata ta, de a atinge noi obiective sau de a incepe proiecte noi.

Visul ca dintii cad

Unul dintre cele mai frecvente vise. Visarea despre caderea dintilor tai este legata de nesiguranta, fragilitate , frica si neliniste. Cu toate acestea, interpretarea lor poate varia in functie de circumstantele visului. In functie de daca este vorba despre un dinte de sus, o tuse sau chiar toti dintii. Pentru a cunoaste interpretarea fiecarui caz, puteti citi aici semnificatia visarii ca un dinte cade .

Pisici

In general, sensul viselor cu pisicile este legat de intuitie si incredere . Totusi, sa visezi la pisici negre nu este acelasi lucru ca sa visezi pisici albe, pisici pentru copii sau pisici care te ataca. Aici puteti vedea sensul de a visa la pisici in functie de atitudinea si caracteristicile lor.

Visul la fostul tau iubit / iubita

Importanta sensului viselor este conditionata de subiectivitatea cuiva. Adica, in timp ce o persoana viseaza la fosta ei ramane ganditoare la ceea ce poate insemna aceste date, dimpotriva, multe altele nu acorda o importanta mai mare decat situatia anecdotica. Adica este o greseala sa crezi ca o cauza si un efect ca, deoarece o persoana a visat fostul ei, este inca indragostita. In multe cazuri, acest lucru se poate datora circumstantelor specifice care au determinat memoria acelei persoane dintr-un anumit motiv. De exemplu, coincidenta unei intalniri intamplatoare pe strada.

Sa visezi despre fostul tau poate insemna, intr-un fel, ca ai o amintire buna a acelei etape. Sau chiar ca vindeci rana de arsuri cardiace, mai ales daca te trezesti simtindu-te calm. Visarea despre fostul tau poate fi chiar un simptom al schimbarii personale , adica nu ar trebui sa interpretezi neaparat ca esti inca legat de ieri. De fapt, uneori se intampla ca atunci cand o persoana este pe cale sa faca un pas important in viata ei, de exemplu, pe punctul de a trai o noua iubire, apare o anumita amintire a trecutului, deoarece este referinta pentru prezentul.

Pe de alta parte, nici nu trebuie sa analizam sensul unui vis in termeni absoluti. De exemplu, ca visezi la fostul tau si ca te trezesti cu un sentiment de nostalgie nu trebuie sa insemne ca esti inca indragostit, dar poate, exista o parte din tine care lipseste acel sentiment de dorit ca in acel moment sau acea experienta de tineretul acelei etape.

Ceea ce determina cu adevarat sensul visarii cu fostul tau nu este atat aceasta reverie in sine, cat frecventa cu care apare acest fapt si chiar mai important, tipul de emotii pe care le experimentezi atunci cand te trezesti. Cu alte cuvinte, nu doar interpretati sensul visului in entitatea sa izolata, ci il puteti pune in legatura cu propria viata. De exemplu, o persoana care este inca indragostita de fostul sau, poate suferi foarte mult daca experimenteaza acest tip de vise intr-un mod obisnuit si atunci cand se trezeste, devine constienta de mirajul acelor reverii si sufera pentru ca atunci apare dorinta.

Intelesul repetarii viselor

Cu siguranta, ai avut un vis care se repeta din nou . Uneori este un vis in care toate detaliile va sunt familiare, faptele si locurile in care se intampla sunt identice si secventa acelorasi. Cu alte ocazii, desi scenariile nu sunt aceleasi, exista un fapt sau o experienta care se repeta in vis, intr-o mie de feluri, dar care ne este familiar din nou si din nou.

De ce se repeta visele?

Frecventa cu care se repeta poate varia. Uneori le visam zilnic, alteori alte ori pe saptamana, o luna etc. Indiferent de periodicitatea lor, tema se repeta din nou. Uneori, aceste vise sunt pozitive si ne fac sa ne simtim bine, dar in cele mai multe cazuri, visele care se repeta sunt cosmaruri. Cand sunt foarte recurente sau neplacute, chiar pot provoca insomnii, deoarece le este frica sa adoarma si sa aiba din nou visul, mai ales cand experientele pe care le avem in el sunt foarte vii.

In mod normal, aceste vise raspund la un conflict pe care nu l-am rezolvat , la o teama sau la o situatie pe care nu stim sa o facem. Reaparitia somnului se datoreaza faptului ca inconstientul nostru doreste sa acordam atentie acestui conflict pentru a-l rezolva, cu siguranta pentru ca ne limiteaza in viata noastra de zi cu zi sau ne provoaca suferinta in plus.

Ce inseamna?

Pentru a sti ce ne spune visul, primul lucru pe care trebuie sa-l amintim este ca inconstientul nostru comunica cu simboluri, iar conflictul poate sa nu fie cu cei care apar in vis sau in locul in care se dezvolta. Trebuie sa ne concentram pe simboluri si nu pe emotii si trebuie sa incercam sa le interpretam fara sa gandim prea mult, adica salvand interpretarea intuitiva a viselor. Odata ce descoperim sensul, visul va disparea.

Daca cei mai multi dintre noi avem dificultati in a ne aminti ce am visat cand am fost treziti, cu siguranta ne-ar fi cu atat mai dificil sa raspundem daca am fi intrebati daca ceea ce visam este in alb si negru sau in culori. Chiar si atunci cand imaginile sunt foarte vii in memorie, nu putem raspunde cu siguranta completa, asa ca ne putem intreba daca, in mod obisnuit, visam in alb si negru sau in culori.

Cand Freud a intrebat pacientii sai la mijlocul anilor 1920 daca viseaza in culori sau alb si negru, au optat pentru a doua optiune, care a fost curios, cel putin, deoarece este mai comun sa visezi la culoare, dar nu pentru totdeauna.

Daca visam in culori, visul poate fi dat intr-o singura culoare sau cu aceleasi culori pe care obiectele le au in realitate. Potrivit cercetatorilor, alegerea culorilor pe care creierul nostru le face in timp ce visam nu este fortuita , deoarece acestea au si o componenta simbolica deosebita atunci cand apar in somn, adesea legate de starea emotionala provocata de ceea ce am experimentat in timpul somnului. Prin urmare, ele pot fi un ajutor suplimentar atunci cand le interpretam.

Albastru . Daca visam la obiecte albastre, acest lucru simbolizeaza ca ne simtim calm, senin si fericit.

Galben . Visarea obiectelor galbene ne transmite ca avem incredere in noi insine si in posibilitatile
noastre, desi suntem constienti de obstacolele care pot exista pe parcurs.

Alb . Daca visam in alb, indica faptul ca suntem de incredere, in acelasi timp in care ne simtim plini de energie.

Gri . Daca, dimpotriva, visele noastre devin cenusii, indica faptul ca ne aflam intr-o perioada de schimbare si tranzitie. Daca griul este intunecat, indica faptul ca suntem speriati de consecintele acestei schimbari.

Negru . Visarea in negru poate schimba sensul viselor si poate indica faptul ca ne aflam intr-o perioada de conflict cu familia si prietenii.