Cand ne gandim la semnificatia culorii albastre, primele lucruri care ne vin in minte sunt cerul si marea. Albastrul este o culoare caracterizata prin faptul ca este calmant sau rece si este de obicei asociata cu cea mai intelectuala parte a mintii.

Este important de mentionat ca, in functie de nuanta sa, albastrul poate avea mai multe semnificatii. Acest lucru se intampla cu toate culorile, dar in cazul albastrului au o schimbare foarte radicala. Desi majoritatea nuantelor de albastru au o semnificatie pozitiva, in unele cazuri pot deveni negative. De exemplu, prea mult albastru inchis poate provoca depresie, in timp ce meditatia timp de 10 minute privind aceasta culoare poate calma sistemul nervos.

Ce inseamna culoarea albastra in functie de nuanta sa?

Albastrul bleumarin reprezinta noaptea . In cele mai vechi timpuri, culoarea era asociata cu nemurirea, infinitul, sacrul si regalitatea. Aceasta era culoarea divinitatilor, a fecioarelor si a faraonilor. Pe de alta parte, in prezent, bleumarinul este o culoare care este asociata cu relaxarea si linistea , de parca am fi cufundati in noapte.

Principalele semnificatii ale acestei culori sunt stabilitatea si linistea , deoarece este direct legata de mare si cer atunci cand sunt calme. Pe de alta parte, aceasta culoare este adesea legata de sinceritate si de a nu ascunde emotiile, precum si de a avea o minte deschisa.

In ceea ce priveste imbracamintea, timp de sute de ani a fost o culoare care a fost asociata cu statutul economic al oamenilor. Asta pentru ca era o culoare foarte dificil de sintetizat, ceea ce o facea foarte scumpa. In acest fel, reprezenta putere economica si statut social inalt. Acest lucru s-a schimbat pana in secolul al XIII-lea. In prezent, imbracamintea albastra nu mai este asociata cu statutul economic al oamenilor, acum a capatat alte semnificatii precum linistea si singuratatea . De asemenea, reprezinta de obicei culoarea legii si a justitiei, deoarece intr-un numar mare de tari politia are o uniforma albastra.

Psihologia culorii albastre

Oamenii care se identifica cu culoarea albastra si o considera culoarea lor preferata tind sa aiba o minte stabila si calma . Cu toate acestea, acest lucru poate varia foarte mult in functie de nuanta de albastru cu care se identifica. Adica, daca este bleumarin sau albastru inchis, de obicei sunt oameni relaxati, in timp ce oamenii care se identifica cu albastru deschis sunt de obicei mai intelectuali .

Din punct de vedere al marketingului, culoarea albastra este adesea folosita pentru a indica potentialilor cumparatori precizia sau o descoperire tehnologica. S-a dovedit chiar ca folosirea culorii albastru combinata cu alte culori precum negru sau gri poate marca o crestere semnificativa a vanzarilor.

Daca ne uitam la semnificatiile din Feng Shui , albastrul reprezinta prima chakra , Vishuddh i. De obicei este legat de securitate, libertate, organizare, independenta si loialitate. Cu toate acestea, conform semnificatiilor chakrelor, este mai mult legat de vointa.

Ce personalitate este asociata cu culoarea albastra?

Diferitele studii care au fost facute asupra starilor de spirit au aratat ca albastrul are o relatie directa cu bunatatea, rabdarea si seninatatea . Aceasta culoare este de obicei asociata cu claritatea mintii si creativitatea. Cu toate acestea, supraexpunerea la culoarea albastra, in special tonurile sale inchise, poate provoca depresie si oboseala .

In cazul albastrului deschis si al albastrului deschis, acestea sunt culori care inspira liniste si protejeaza oamenii de toata agitatia si activitatile zilnice. De asemenea, poate fi de mare ajutor in caz de insomnie. Pe de alta parte, albastrul inchis poate avea un efect sedativ asupra mintii, permitandu-ti sa te conectezi cu partea ta intuitiva si feminina .

Din punctul de vedere al Tarotului, Meditatiei si Astrologiei, culoarea bleumarin serveste pentru a reprezenta mintea, capetele ganditoare, maturitatea si inteligenta. Cartea de Tarot pustnic poate fi vazuta imbracata in albastru, la fel ca si Papissa. In ceea ce priveste religia, fecioara poarta culori albastre, reprezentand divinitatea.

Aspecte pozitive legate de culoarea albastru

Desi are semnificatii diferite, semnificatiile generale ale albastrului sunt: ​​profunzime, stabilitate, loialitate, intelepciune, inteligenta, incredere, credinta, eternitate si adevar .