Presedintele rusVladimir Putin a vorbit direct cu presedintele american Joe Biden, in ultimaincercare de a dezamorsa tensiunile. Tot mai multe guverne le spun cetatenilorlor sa paraseasca Ucraina.

Ucrainenii s-auadunat la Kiev pentru a protesta la amenintarea razboiului. Presedinteleamerican Joe Biden si presedintele rus Vladimir Putin au vorbit sambata,deoarece tensiunile din Ucraina au atins cote inalte dupa ce o invazie rusa afost iminenta. Biden a vorbit lui Putin din Camp David, retragereaprezidentiala americana in Maryland. Apelul a durat peste o ora.

Biden aavertizat ca SUA si aliatii sai ar “raspunde decisiv si se vor impunemasuri rapide si severe”, daca Rusia invadeaza Ucraina, potrivit CasaAlba. El a spus lui Putin ca invadarea Ucrainei ar cauza “suferinta umanaraspandita”. Statele Unite sunt gata sa se angajeze in diplomatie cu Rusiadespre situatia din Ucraina, dar este “pregatita in mod egal pentru altescenarii”, a declarat Biden.

Un oficialamerican, vorbind sub conditia anonimatului, a declarat reporterilor caconversatia a fost “profesionala si materiala”, dar ca nu a existat”nici o schimbare fundamentala a dinamicii care se desfasoara acum timp decateva saptamani”.

Guvernele UEsfatuiesc cetatenii sa paraseasca Ucraina

Este prima datacand cei doi lideri au vorbit din decembrie. In urma apelului, Kremlinul adenuntat “Hysteria de varf” din jurul crizei Ucrainei, dar a spus caPutin si Biden au convenit sa continue dialogul. Consilierul de politicaexterna al lui Kremlin, Yury Ushakov, a declarat ca Putin s-a plans caOccidentul a armat Ucraina si ca autoritatile din Kiev au facut un”sabotaj”.

Macron, Scholz,Zelenskyy au facut de asemenea unele declaratii

Acesti lideri auindemnat cetatenii sa paraseasca Ucraina cat mai curand posibil. Situatia nupare sa se imbunatateasca si prin urmare oamenii au inceput deja sa paraseascaUcraina intr-un numar destul de mare. Fiecare s-a indreptat catre o alta tara,unde au rude sau unde pur si simplu considera ca vor fi protejati.

Purtatorul decuvant al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova a declarat, deasemenea, ca personalul diplomatic rus ar parasi Ambasada Kievului din tara,lasand un personal “optimizat” in capitala ucraineana.

Inainte deapelul cu Biden, Putin a vorbit de asemenea prin telefon cu presedintelefrancez Emmanuel Macron. Cei doi s-au intalnit la Moscova pentru a incerca sarezolve ceea ce este considerat cea mai mare criza de securitate dintre Rusiasi Occident, de la razboiul rece.

Dar un rezumatal apelului prezentat de Kremlin a sugerat ca progresul nu a fost facut fata derezolvarea situatiei. Macron a spus, intre timp, ca Putin si-a exprimat dorintade a continua dialogul, insa fara absolut nici un rezultat pozitiv. Indiferentde discutiile care s-au purtat, Putin nu pare sa fie induplecat de nici unadintre acestea. Pare sa nu il intereseze catusi de putin de suferintaoamenilor.

Discutiile vorcontinua, in masura in care mai multi presedinti doresc sa ajunga la oincheiere amiabila cu Vladimir Putin. Este intr-adevar o situatie destul dedelicata, la nivel global. Insa, nu putem stii cum vor evolua lucrurile. Tot ceputem face este sa asteptam sa vedem care vor fi urmatoarele decizii.