Poate suna ca un cosmar, dar inregistrarile arata ca aceasta forma de consiliere matrimoniala in Transilvania a fost destul de eficienta.

Pitorescul Biertan, unul dintre cele sapte sate sasesti din Patrimoniul Mondial Unesco din Transilvania, se simte inghetat in timp. Carutele trase de cai fac inca parte din viata de zi cu zi, iar localnicii se aduna pentru a-si face schimb de marfuri intr-o piata pietruita a satului. In inima satului, o biserica fortificata din secolul al XV-lea se inalta peste structurile din jur, de pe bibanul sau de pe deal.

In interiorul bisericii, de-a lungul unuia dintre zidurile sale de fortificatie, se afla o cladire mica cu o camera in interior abia mai mare decat o camara. Timp de 300 de ani, cuplurile ale caror casatorii erau pe stanci s-au gasit aici, inchise pana la sase saptamani de episcopul local in speranta ca isi vor rezolva problemele si vor evita divortul. 

In interiorul bisericii din secolul al XV-lea a lui Biertan se afla o „inchisoare conjugala” veche de 300 de ani, folosita pentru a preveni divortul .

Poate suna ca un cosmar – dar inregistrarile arata ca aceasta „inchisoare conjugala” a fost destul de eficienta.

In cei 300 de ani a existat un singur divort

„Datorita acestei cladiri binecuvantate, in cei 300 de ani in care Biertan a avut scaunul de episcop, am avut un singur divort”, a spus Ulf Ziegler, actualul preot al lui Biertan.

Astazi, inchisoarea mica si intunecata este un muzeu complet cu manechine indelungate. Camera are tavane joase si pereti grosi si este putin dotata cu masa si scaun, cuda de depozitare si pat traditional sasesc care pare suficient de mic pentru a apartine unui copil. Pe masura ce cuplurile incercau sa-si repare casniciile in acest spatiu mic, totul a trebuit sa fie impartit, de la o singura perna si o patura pana la masa singuratica.

Inchisoarea era putin echipata cu o masa, un cufar si un pat de o persoana.

Luteranismul, religia sasilor transilvaneni, a guvernat majoritatea aspectelor vietii si, desi divortul era permis in anumite circumstante – cum ar fi adulterul – se prefera ca cuplurile sa incerce sa-si salveze uniunea. Asa ca un cuplu care solicita divortul il vizita in mod voluntar pe episcop, care ii trimitea la inchisoarea conjugala pentru a vedea daca diferentele dintre ele puteau fi impacate inainte de a se desparti.

„Inchisoarea a fost un instrument pentru a mentine societatea in vechea ordine crestina”, a explicat Zielger, care a remarcat ca protejeaza si femeile si copiii, care erau dependenti de unitatea familiala pentru a supravietui. Daca a avut loc un divort, sotul trebuia sa-i plateasca fostei sotii jumatate din castiguri, dar daca se recasatoreste si divorta din nou, a doua sotie nu avea dreptul la nimic.

In secolul al XII-lea, colonistii sasi ‒ originari din zone care astazi sunt Franta, Belgia, Luxemburg si Germania ‒ au fost invitati de regele Ungariei Geza al II-lea sa stabileasca Transilvania rurala si sa o protejeze impotriva amenintarilor invadatorilor tatari si otomani, precum si sa dezvolte zona. din punct de vedere economic. Sasii ardeleni erau mesteri harnici; Biertan a devenit un oras de piata important si un centru cultural cu o populatie de 5.000 de locuitori in 1510. 

Mergand pe strazile din Biertan in timp ce soarele incepe sa dispara in spatele dealurilor, cativa localnici stau afara si beau bere, iar un fermier isi muta caruta cu fan prin sat. Biserica impunatoare, cu cele noua turnuri de fortificatie inconjuratoare, este iluminata de lumini stralucitoare si scopul ei este evident: a fost un punct central pentru primii colonisti sasi – un loc de siguranta si de cult. 

Privelistea de la zidurile de fortificatie inalte de aproape 11 m ale bisericii de langa inchisoarea conjugala se extinde peste sat si pe teritoriul rural din jur. Multi rezidenti actuali isi lucreaza pamantul folosind tehnici agricole vechi si isi schimba marfa pentru a-si castiga existenta. Pastorii uzati de vreme pot fi observati in dealurile verzi din jur, pastorind oi – o scena care probabil nu s-a schimbat prea mult in ultimele cateva secole.

Viata continua sa se miste intr-un ritm lent, meditativ; cu toate acestea, in zilele noastre exista mai putine presiuni economice si religioase asupra cuplurilor care se lupta sa ramana impreuna.

„Motivul pentru a ramane impreuna nu a fost probabil dragostea. Motivul a fost sa lucrez si sa supravietuim”, a spus Ziegler. „Daca un cuplu a fost inchis inauntru timp de sase saptamani, le-a fost foarte greu sa aiba suficienta mancare in anul urmator, asa ca a existat presiune sa iasa si sa continue sa lucreze impreuna.” 

Trebuie sa vorbim mai mult, ca sa putem afla ce este important pentru noi si ce ne leaga

Ziegler considera ca, chiar si astazi, conceptul de inchisoare conjugala are potentiale lectii pentru orice casatorie moderna. Si nu este singurul: spune ca a primit solicitari de la cupluri care doresc sa foloseasca inchisoarea pentru a-si repara propriile casnicii aflate in dificultate.

„In familiile moderne, avem din ce in ce mai putin timp unul pentru celalalt, suntem mai egoisti decat stramosii nostri”, a spus Ziegler. „Suferim de singuratate, motiv pentru care astazi trebuie sa vorbim mai mult, ca sa putem afla ce este important pentru noi si ce ne leaga.”