24 iunie a fost o zi istorica pentru SUA, in cel mai rau sens. Curtea Suprema a anulat decizia „Roe v Wade”, pronuntata in 1973, care pana acum a recunoscut avortul ca un drept constitutional. Anularea acestei sentinte presupune ca nu mai exista nicio protectie federala cu privire la modul in care fiecare stat poate reglementa sau interzice avortul, fiind potrivit CNN cea mai importanta decizie a Curtii Supreme din ultimele decenii” si „una care va transforma peisajul sanatate sanatatea reproductiva a femeilor din SUA”. Memorandumul de decizie a declarat ca „este timpul sa tinem cont de Constitutie si sa returnam chestiunea avortului reprezentantilor alesi ai poporului”.

Dreptul la avort va fi, prin urmare, determinat de fiecare stat, 21 avand deja legi sau amendamente constitutionale pentru a interzice dreptul de a intrerupe o sarcina (cum ar fi Mississippi, Oklahoma, Utah, Wyoming sau Kentucky). Missouri si Texas au inceput deja procesul de promovare a interdictiei, iar populatia americana este consternata de aceste evolutii. Michelle Obama , fosta Prima Doamna, a declarat ca are inima franta. „Asa au trait mamele, bunicile si strabunicile noastre, iar acum suntem din nou aici. Aceasta decizie oribila va avea consecinte devastatoare . ” Cateva figuri de la Hollywood, asa cum era de asteptat, s-au alaturat acestor lamente.

Rita Moreno , castigatoarea Oscarului pentru West Side Story , si-a amintit cand fostul ei partener Marlon Brando a angajat un medic sa-i faca un avort, ceea ce a fost periculos si stricat pentru ea. Abrogarea Roe v Wade ar determina multe femei sa se confrunte cu aceeasi situatie: „Acesta se intoarce in strada. Sunt nervos, speriat si ingrozit ca se intampla asta. Nu pot sa cred ca vor sa ne spuna ce sa facem cu corpul nostru”, a spus ea pentru Variety .

La randul ei, actrita Alyssa Milano a postat pe Twitter: „Decizia Curtii Supreme de anulare a lui Roe v Wade va avea consecinte mortale, iar prejudiciul va cadea cel mai greu asupra persoanelor de culoare care se confrunta deja cu o discriminare disproportionata in tara noastra si care se confrunta cu o mortalitate materna grava. criza.”

Hotararea de astazi a Curtii Supreme de anulare a #RoeVsWade va avea consecinte mortale, raul fiind cel mai greu asupra persoanelor de culoare care se confrunta deja cu o discriminare disproportionata in tara noastra si se confrunta cu o criza grava a mortalitatii materne.

– Alyssa Milano (@Alyssa_Milano) 24 iunie 2022

Keke Palmer , care va fi vazuta in curand in filmul lui Jordan Peele Nope  , este „dezgustata de tara ei si de esecul constant de a proteja drepturile altora si de a-si tine cuvantul”.

Am fost dezgustat de tara mea si de incapacitatea lor constanta de a-si proteja unul altuia dreptul si de a-si tine cuvantul. Cum rasturnati lucrurile gresite? Atatea lucruri de rasturnat care au sens. Dar asta ai ales??

– Keke Palmer (@KekePalmer) 24 iunie 2022

Viola Davis  pretinde ca „a fi distrusa” . Patricia Arquette  crede ca „aceasta Curte Suprema este un dezastru absolut”. „Ofera oamenilor dreptul de a purta arme si le ia femeilor dreptul la autonomie asupra propriului corp”. 

Aceasta Curte Suprema este un dezastru absolut. De la acordarea oamenilor dreptul de a purta arme la luarea drepturilor femeilor la autonomie asupra propriului corp. Nu am fost reactivi, am vazut-o venind.

– Patricia Arquette (@PattyArquette) 24 iunie 2022

Producatorul Shonda Rhimes a scris socata: „Se intampla cu adevarat”.

Acest lucru se intampla de fapt.

— shonda rhimes (@shondarhimes) 24 iunie 2022

Actrita si cantareata Bette Midler scrie pe  Twitter: „Au facut-o, ne-au facut-o noua. Curtea Suprema a anulat Roe v Wade, consacrat in Constitutie ca lege stabilita de peste 50 de ani. Cum indraznesc ei?” Aceasta instanta nu este ascultand vointa si nevoile reale ale poporului american”.

Au reusit. NE-A FACUT! #SCOTUS a rasturnat #RoevWade, consacrat in Constitutie ca lege stabilita de peste 50 de ani. Cum indraznesc ei? Acest #SCOTUS este absolut surd la vointa si chiar la nevoile reale ale poporului american. #WakeUpAmerica

— bettemidler (@BetteMidler) 24 iunie 2022

Elizabeth Banks ironic: “Toata lumea are o arma, dar nimeni nu are autonomie asupra corpului sau. America”.

Toata lumea primeste o arma, dar nimeni nu obtine autonomie corporala. America.

– Elizabeth Banks (@ElizabethBanks) 24 iunie 2022

Ariana DeBose, recent castigatoare a Oscarului, „nu are nimic frumos de spus in acest moment”. 

Nu am nimic frumos de spus in acest moment.

— Ariana DeBose (@ArianaDeBose) 24 iunie 2022

In cele din urma, Amy Schumer  incurajeaza oamenii sa „iasa in strada”.