Hrana sănătoasă pentru copiii de vârstă școlară include o mare varietate de alimente proaspete din cele cinci grupe de alimente: legume, fructe, cereale, lactate cu conținut redus de grăsime si proteină. Fiecare grup alimentar are diferite substanțe nutritive, de care corpul copilului dumneavoastră are nevoie să crească și să funcționeze corect. De aceea, trebuie să mănânce o gamă de produse alimentare din toate cele cinci grupe de alimente.

Fructe și legume

Sa ai un copil nu inseamna doar sa ii faci poftele si sa ii cumperi jucarii de pe https://ibebe.ro/jucarii-copii. Modul in care copiii sunt hraniti si activitatile pe care le practica au un impact important asupra vietii lor. Fructele si legumele dau energie copilului, vitamine, anti-oxidanți, fibre si apa. Aceste substante nutritive ajuta la protejarea copilului dumneavoastră de boli mai tarziu in viata, inclusiv boli cum ar fi boli de inima, accident vascular cerebral si unele forme de cancer.

Încurajați copilul să aleagă fructe și legume la fiecare masă și pentru gustări. Aceasta include fructe și legume de diferite culori, texturi si gusturi, atât proaspete, cât și gătite. Se spală fructele pentru a îndepărta murdăria sau substanțele chimice, și se lasă orice piele comestibilă deoarece pielea conține nutrienți foarte buni pentru sanatate. Mulți copii par a fi „agitati“ cu privire la consumul de fructe și legume.

Puteți ajuta prin a fi un model de alimentatie sanatoasa. În cazul în care copilul dumneavoastră vede ca mănânci o gamă largă de legume și fructe, sunt sanse foarte mari ca si el sa manance la fel.

Alimentele din cereale nu trebuie sa lipseasca din alimentatie

Alimentele din cereale includ pâinea, pastele, tăițeii, cerealele pentru micul dejun, cuscusul, orezul, porumbul, quinoa, mamaliguta, ovăzul și orzul. Aceste alimente dau copiilor energia de care au nevoie să crească, să se dezvolte și să învețe. Alimentele din cereale, cu un indice glicemic scăzut, cum ar fi pastele din cereale integrale și pâinea, vor da copilului pe durata mai lunga, energie. Pe iraf.ro ai cele mai utile recomandari de dieta sanatoasa pentru copilul tau.

Lactate cu conținut redus de grăsime

Lactatele cheie sunt laptele, brânza și iaurtul. Aceste alimente sunt surse bune de proteine ​​si calciu. Încearcă să oferi copilului diferite tipuri de produse lactate în fiecare zi – de exemplu, băuturi din lapte, felii de brânză sau boluri de iaurt.

Proteină

Alimente bogate în proteine ​​includ carne slaba, peste, pui, oua, fasole, linte, năut, tofu si nuci. Aceste alimente sunt importante pentru dezvoltarea creșterii și musculaturii copilului. Aceste alimente conțin și alte vitamine și minerale utile, cum ar fi fier, zinc, vitamina B12 si omega-3 acizi grași. Fier și acizi grași omega-3 din carnea roșie și pește gras sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea creierului copilului. Încercați să includeti câteva grupe diferite de alimente la fiecare masa si gustare.

Alternative sănătoase pentru gustări și deserturi

Încurajați-vă copilul să aleagă gustări de la grupele de alimente sănătoase. Acest lucru poate include lucruri cum ar fi nucile, branza, iaurtul degresat scăzut și fructele proaspete sau legumele – de exemplu, morcov si telina cu sosuri precum hommus, guacamole sau tzatziki. Același lucru este valabil și pentru desert, la sfârșitul unei mese. Felii de fructe sau iaurt sunt opțiuni sănătoase. Dacă doriți să servească ceva special, încercați pâine de casă cu banane.