Exista numai doua tipuri de mesaje pentru viitorime:unul al creatorului, iar celalalt , al tainelor pe care cei de dupa el vor stii sa le dezlege(R.W.Emerson)
Galeria FANART specializata in exercitiul plasticii contemporane instaureaza un dialog novator intre artist si public, intre traditie si modernitate . Particularitatea actualei simeze colective o reprezinta modul personal de relationare cu natura si timpul interior al umanitatii , practicat de artisti . Insasi titulatura manifestarii reflecta o anume transfigurare a realitatii prin intermediul variilor forme de expresie plastica ( pictura, sculptura, fotografie ) .
Semnificatia majora a acesteia poate fi condensata in urmatoarea formula : forme individualizand spatiul, culori dezvaluind tensiuni ale sentimentelor, si atitudini ce recompun o configuratie ideatica a creatorului in raport cu lumea. Fiecare artist devine in acest exercitiu spiritual exponentul unei stilistici specifice : de la amalgamarea elementelor suprarealiste cu un fovism atent dozat, in lucrarile lui Eugen Craciun, trecand prin analiza lucida , echilibrata a culorii la Mihaela N-Craciun, sau prin decantarile de lumina si umbra juxtapuse subtil in panzele lui Daniel Craciun se poate ajunge la maniera clasicizanta de redare a chipului uman, la Nicolae Hilohi sau la originalele situari cromatice, acoperind simboluri astrale viabile in creatia F. Hilohi ; la acestea se adauga dialogul imaginii cu metafizicul, cu o anume aptitudine exersata spre abisalul culorii, observabila la Victor Bratu , dialog ce se amplifica in cazul lui C. Sinescu, al carui balet imagistic al formelor refac o intreaga gama emotionala, potrivit unei dinamici personale a temelor alese ( v. lucrari precum Geneza , Tors , Ospitalitate , Tata si fiu , Cosmopod ).
Asociata acestor optiuni plastice, pictura A. Rusu se remarca printr-un vitalism al culorii, rod al influentelor impresioniste pe are autoarea a stiut sa le asimileze. De asemenea, lucrarile lui Vinicius Tomescu se disting prin acuratete a tratarii subiectului ales ( v. Omagiu manierismului ) si prin puterea de a sensibiliza acel ochi interior al imaginii, prin sugerarea anumitor metamorfoze afective petrecute in intimitatea tabloului .
Linia unificatoare a creatiei artistilor participanti la acest banchet vizual o reprezinta dialogul cu natura si propriile ei nostalgii , ca un joc imaginar cu reflexele inspiratiei . Manifestarea va avea drept decor, arpegii clasice si moderne ( Clayderman, Chopin, Vangelis, Mozart ) urmate de un micro-recital poetic ( din lirica universala si autohtona ) cu reverberatii in portretul de grup al autorilor acesteia O astfel de rapsodie in imagini ( dezvaluitoare de sensuri si idei novatoare, sub cupola generoasa a bibliotecii OSIM ) a beneficiat de o fasta receptare mediatica , realizata a litalienne, cu interventii liric-muzicale , bine temperate ( printre participanti , remarcandu-se Paul Dudea , Magda Antoniu , Sorana Georgescu-Gorjan , Grid Modorcea, Ana-Luiza Toma , I. Rosianu , Doina Ghitescu , M. Raducanu , M. Tita ) . O contributie definitorie in conturarea reusitei acestei simfonii in do-majorul inspiratiei a avut-o coordonatoarea galeriei FANART , Speranta Stefanescu care a stiut sa imprime intregii manifestari ,vivacitate estetica si respiratie emotionala .
La intalnirea artistilor cu baletul mecanic al realului , cum ar spune Andre Maurois nu vor veni decat cei ce stiu sa priveasca . Tot astfel , o asemenea reuniune de joyeux esprits deschisa oricaror interpretari sau ecuatii imagistice poate dezvalui privitorului nu doar o lume de cucerit , ci cu trecerea timpului , o imperceptibila senzatie de vis privit prin lentila ( Pierre Jean Jouve ) .