Cresterea sub umbra narcisismului este traumatizanta si o cicatrice pe viata. Fiicele mamelor narcisiste au crescut sub o umbra feminina amenintatoare. Este un stil parental bazat pe control si lipsa de empatie, in care o femeie incearca sa-si modeleze o versiune a ei insisi in fata, dar, la randul sau, isi proiecteaza propriul ego si nesigurante asupra ei. Sunt stiluri educationale locuite de lepadare de sine, dependenta si suferinta.
Voi fi vreodata suficient de bun pentru mama mea? Aceasta este una dintre intrebarile puse cel mai des de fiicele acestui profil de personalitate bazat pe narcisism.
Totusi, ceva pe care multe dintre aceste femei au crescut in astfel de medii ajung sa presupuna ca mamelor lor le lipsea complet instinctul matern. Experta in suprimarea identitatilor si in boicotarea oricarei incercari de independenta, mama narcisista formeaza, fara indoiala, unul dintre cele mai complexe si nocive profiluri pe care le putem gasi.
„Imbatranesc si ce am? O fiica care nu poate avea grija de mine, o fiica care nu apreciaza tot ce am facut pentru ea”.
– Cea mai draga mama (1981)-
In anii 1980, a fost lansat un film care avea sa serveasca drept un exemplu excelent al acestei realitati. Mommie Dearest a fost o productie bazata pe o carte best-seller scrisa de Christina Crawford, fiica celebrei actrite Joan Crawford.
In acele pagini, care au cautat initial sa transcrie biografia uneia dintre femeile cu cea mai mare putere si impact in cinematograf, a fost explicita povestea abuzului, a abuzului psihologic aproape constant. Aceea a unei mame narcisiste care, sfidand standardele traditionale parentale, a vrut sa creeze o alta versiune a ei in fiica ei. Efectele au fost fatale…
Fiicele unor mame narcisiste, cand nu esti niciodata suficient de bun
Ceva care ar trebui clarificat de la inceput este ca nu toate femeile cu modele de comportament narcisist prezinta o tulburare de personalitate narcisica asa cum este definita in DSM-5 (Manualul de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale) . Ele pot prezenta anumite trasaturi si raman totusi functionale la nivel social si personal. Totusi, la aceasta se adauga un alt aspect: incompetenta totala in educatie si crestere.
Astfel, ceea ce realizeaza acest narcisism matern este sa scurtcircuiteze complet legatura mama-fiica , impiedicand complet capacitatea acelei fete de a deveni o femeie independenta si increzatoare in sine.
Pe de alta parte, daca ne intrebam cum este relatia cu fiii, se poate spune ca nici aceasta nu este adecvata. In general , in aceste familii toate dinamicile sunt centrate in jurul mamei narcisiste, iar uzura, impactul personalitatii ei patrunde aproape in orice aspect.
Cu toate acestea, fiicele mamelor narcisiste sufera mult mai mult de aceasta influenta din diverse motive. In primul rand, pentru ca se folosesc de fete pentru a se proiecta . Sunt ca un apendice al propriului ego, dar in acelasi timp ii vad ca pe o amenintare.
Pentru ca este posibil sa le depaseasca in orice dimensiune: frumusete, inteligenta, rezolutie, autonomie… Sa vedem, totusi, ce dinamice definesc de obicei acest tip de legaturi daunatoare.
Mentinerea unei relatii cu o mama narcisica este pe cat de complicata, pe atat de epuizanta: nu putem ignora faptul ca acestor persoane le lipseste empatia fata de propriile fiice.
Neputinta fiicelor mamelor narcisiste
Mama narcisista aplica o disciplina necrutatoare. Ea este mai preocupata de modul in care fiica ei este perceputa din exterior decat de intelegerea cum se simte fiica ei, ce isi doreste sau care sunt nevoile ei . Prin urmare, ea incepe de la o varsta foarte frageda sa anuleze emotiile fiicei sale prin indiferenta sau critica.
Aceste dinamici submineaza complet dezvoltarea identitara a acestor fete. Stima de sine scazuta se adauga la increderea in sine scazuta, neputinta si nevoia de a avea aprobarea materna in aproape orice aspect.
Aceasta dependenta este de asa natura incat, pe masura ce trec anii, i se adauga si sentimentul de rusine. Acest sentiment ajunge sa devina toxic, pentru ca in multe cazuri ajung sa presupuna ca nu sunt demni de a fi iubiti.
Nu concura niciodata cu o mama narcisica
Dupa cum am subliniat, fiicele mamelor narcisiste sunt acea oglinda in care acestea din urma vor sa se vada reflectate . Isi doresc ca fetele lor sa fie o extensie a lor, sa arate perfect lumii si sa faca alegerile pe care le-ar face ei insisi. Prin urmare, ii conditioneaza din punct de vedere al gusturilor, studiilor, prieteniilor si relatiilor.
Cu toate acestea, exista de obicei un efect pe cat de contradictoriu, pe atat de nociv. Invidia este mereu prezenta, ca un val sufocant, ca o umbra persistenta. Prin urmare, uneori pot fi traite situatii suprareale: interziceti-le sa iasa cu anumite persoane, dar, la randul sau, nu ezitati sa flirteze cu acesti pretendenti. De asemenea, ceva despre care fiicele mamelor narcisiste stiu este ca nu vor fi niciodata acolo pentru a le apara sau a le proteja.
Fiicele nascute pentru a sluji si multumi mamei narcisiste
O mama narcisica va cere o atentie constanta din partea fiicei. Va fi obligata sa satisfaca nevoi, sa raspunda asteptarilor si sa nu iasa prea mult in evidenta pentru a nu-si umbri mama. Pentru ca toate acestea sa aiba efect, aceste mamici nu ezita sa manipuleze, sa umileasca si sa slabeasca stima de sine.
Cum sa vindeci rana provocata de o mama narcisica?
Multe dintre fiicele mamelor narcisiste au de-a face cu traume. Este rana generata de cresterea cu o identitate nedefinita, cu o multime de emotii ingropate, convulsive si negate. Trebuie sa infrunti sentimentele de rusine si sa te eliberezi de efectele codependentei, lucru care, dupa cum putem ghici, nu este usor.
Cu toate acestea, poate fi supravietuit, iar recuperarea este posibila atata timp cat avem ajutorul potrivit. Exista terapeuti specializati in aceste cazuri, care au fost pregatiti sa ne ajute in fiecare dintre pasi. Prima este sa inlocuim vocea materna negativa si critica interiorizata cu una noua: a noastra . O voce care ar trebui tratata cu dragoste, cu respect si cu o mentalitate de crestere.
Un al doilea aspect crucial este sa invatam sa ne detasam de ele, sa ne punem limite. Trebuie sa invatam sa ne acordam prioritate si sa ne pozitionam in locul pe care il meritam. Acela unde sa-ti asume propriile proiecte, acela in care sa poti fi, actiona, trai si respira cu autonomie si libertate totala fara a fi supus influentei narcisiste.
Realizarea ei necesita timp. Mai mult decat atat, in multe cazuri implica nevoia sa ne distantam de acea mama narcisica si sa presupunem ca, pentru prima data, vom face in mod deschis ceea ce ne-a stresat atat de tare: o dezamagiti . Cu toate acestea, a face acest pas va insemna investitii in sanatatea mintala si calitatea vietii.