Care sunt cele mai bune sfaturi pentru a pune dieta in practica? Cum ar fi compuse diferitele mese ale zilei cu acest tip de dieta?

Formulata la inceputul secolului XX de medicii nord-americani Hay si Shelton, dieta disociata se bazeaza pe urmatorul fundament: la fel cum nu toate alimentele sunt compuse din aceiasi nutrienti, procesul lor digestiv de-a lungul tractului intestinal nu este acelasi. . O imprejurare care inseamna ca exista combinatii „bune” de alimente (care produc o digestie buna si o buna utilizare a nutrientilor), si combinatii „rele” (vinovate nu doar de digestie proasta, ci si de alte procese patologice precum aerofagia, aciditatea sau constipatia). ).

Pe baza acestor ‘precepte’, ceea ce propune dieta disociata este separarea alimentelor apartinand grupului de proteine ​​(carne, peste, pui, oua si branza) si a celor apartinand grupului de glucide sau carbohidrati (paine, orez, paste). , cartofi si leguminoase) in mesele principale. Cand aceasta separare are loc in timp (pe tot parcursul zilei), mecanismele functionale ale digestiei sunt intrerupte si astfel se impiedica utilizarea eficienta a nutrientilor. Din punct de vedere energetic, acest tip de digestie este foarte costisitor, fortand organismul sa-si foloseasca rezervele de grasime si, prin urmare, se realizeaza scaderea in greutate. Acestea sunt sfaturile pe care medicul si expertul in nutritie le propune pentru a profita la maximum de aceasta dieta:

  • Este mai bine sa consumati carbohidrati la pranz, deoarece au o rata mai mare de satietate si previn senzatia de foame.

Carbohidratii nu trebuie amestecati: de exemplu, daca mancati orez, nu trebuie sa mancati cartofi. Se pot face mese din doua feluri: de exemplu, salata de andive si spaghete cu rosii si busuioc sau salata de nasturel si orez cu ciuperci, sau puteti face si o singura mancare, precum o salata verde mixta cu sparanghel si cartofi fierti. Este esential sa nu sari peste nicio masa, pentru ca, desi toti nutrientii necesari sunt asigurati separat pe parcursul zilei, in caz contrar este posibil sa suferi de un deficit nutritional. Cina va fi pe baza de proteine. Se pot face si in doua feluri de mancare sau doar una, precum salata de ardei copti cu burta de ton sau fasole verde cu creveti si ou fiert tare.

Aceasta dieta se bazeaza pe separarea alimentelor apartinand grupei proteice si a celor apartinand grupei carbohidratilor in diferitele mese ale zilei.

Pastele (consumate de preferinta la pranz deoarece este un produs bogat in carbohidrati) pot fi amestecate cu legume dar niciodata cu alimente proteice.

Exemplu de zi de dieta disociata

Mic dejun

  • Cafea sau ceai. Doua felii de paine cu o lingura de ulei de masline.

Mijlocul diminetii

  • Doua caise uscate si nuci.

Alimente

  • Primul fel: salata cruda (nu include porumb sau sfecla), asortata (sapata verde, nasturel, rucola, inimioare de salata verde, lollo rosso…) imbracata cu o lingura de ulei de masline, mustar si praf de ceapa.

Felul doi: Alegeti o farfurie de paste, orez, cartofi sau leguminoase gatite cu legume.

Gustare

  • Una sau doua bucati de fructe: kiwi, portocala, capsuni.

Cena

  • Primul fel: legume fierte sau sotate, sau supa/piure de legume. Puteti folosi o lingura de ulei de masline pentru dressing.

Felul doi: alegeti intre carne, peste, pui sau oua, gatite intr-un mod simplu.