Desfiintarea contractului Rosia Montana nu este posibila decat in ipoteza in care apare o culpa a Rosia Montana Gold Corporation sau Gabriel Resurce, a declarat Dan Sova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura si investitii straine, la dezbaterea din comisiile reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului privind aprobarea proiectului Rosia Montana.
“Pentru situatia in care apar aceste culpe articolul 39 din Legea minelor prevede anularea licentei. Nu exista alta modalitate de desfiintare a acestui proiect. Daca nu incalca licenta sau nu gresesc din punct de vedere al mediului nu exista posibilitatea de a anula licenta”, a declarat Sova, informeaza Agerpres.
Potrivit acestuia, in textul de lege este prevazuta posibilitatea statului de a primi in orice moment productia in natura.”Achizitia de aur de pe piata interna presupune plata TVA, este o livrare de bunuri in sensul Codului Fiscal. BNR cumpara aur de pe pietele reglementate nu direct. Daca BNR ar lua aur de pe piata interna ar trebui sa plateasca TVA iar in doilea rand nu prea ar avea nevoie in rezerva de aur a tarii”, a explicat ministrul DPIIS.
Organizarea unei dezbateri pe tema proiectului Rosia Montana este benefica pentru a vedea daca societatea romaneasca este pregatita pentru astfel de dezbateri, a declarat recent, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, intr-o conferinta de presa.”Mi se pare putin ciudata decizia de a chema ministrii la audieri (in comisia parlamentara – n.r.). Trebuie chemat tot Guvernul. Voi spune ca opinia mea este opinia Guvernului, iar alte opinii le voi spune la dezbaterile din Parlament”, a afirmat Vosganian. Potrivit acestuia, trebuie rezolvate trei intrebari pana la inceperea dezbaterilor parlamentare.”In primul rand, trebuie sa fim toti de acord daca resursele trebuie sa fie fructificate sau nu. Eu sustin ca orice resursa trebuie exploatata. Apoi trebuie sa fim de acord ca exploatarea sa se faca in conformitate cu Constitutia, unde se precizeaza ca trebuie respectat interesul national. Trebuie sa ne punem de acord ce vom face cu aurul, trebuie sa definim interesul national. In al treilea rand, trebuie stabilit care este cadrul tehnic cu care vom exploata resursele”, a subliniat ministrul.
Guvernul a adoptat, in data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Rosia Montana. Actul normativ prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al companiei. Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga, astfel, la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte proiecte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura. De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.
In 9 si 10 septembrie, senatorii Comisiei juridice si cei ai Comisiei de administratie au dat un vot negativ, in unanimitate, proiectului de lege. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat ca in cazul in care Parlamentul respinge proiectul de la Rosia Montana licenta de exploatare nu se va pune in aplicare.In cazul in care proiectul aurifer ar primi unda verde, Romania devine primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia.