Unii oameni aleg sa ia prima serie din doua fotografii necesare atat pentru vaccinarile Pfizer, cat si pentru cele Moderna, dar renunta la a doua lovitura. Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) raporteaza ca aproximativ 8% dintre persoanele care au primit o prima vaccinare cu doua vaccinuri au ratat a doua lovitura.

Oficialii cerceteaza situatia si vorbesc despre motivul pentru care obtinerea ambelor fotografii in seria cu doua fotografii este esentiala. Ei spun ca a doua doza nu numai ca creeaza imunitatea efectivului, dar intareste si protectia impotriva bolilor grave COVID-19 si a complicatiilor.

,,Multi au iluzia ca sunt complet protejati (cu una dintre cele doua fotografii), dar nu sunt” , a declarat pentru Healthline dr. William Schaffner , expert in boli infectioase la Scoala de Medicina a Universitatii Vanderbilt din Nashville, Tennessee. ,,Unii isi pot pierde capacitatea de prevenire mai devreme si nu o vor sti”. Prima lovitura este ,,amorsarea pompei”, a spus Schaffner, si ,,a doua doza aduce apa”.

Puterea unei a doua lovituri

Dr. John Zaia , directorul Centrului de Terapie Genica al Orasului Sperantei din zona Los Angeles si specialist in cercetarea vaccinurilor, a declarat pentru Healthline ca tendinta de a sari peste a doua doza il priveste.

El a explicat ca virusul si variantele sale cauta ,,gazde”. Asta inseamna ca, cu mai multi oameni vaccinati, virusul se poate perfectiona pe cei care nu sunt complet vaccinati. Cu variante puternice care merg, a adaugat Zaia, spera sa vada pe toata lumea luand ambele doze.

El a murit din cauza COVID-19, pare a fi aproape pe deplin evitabil cu doua fotografii.

Zaia atrage atentia asupra unui studiu realizat de o echipa de la Spitalul Metodist din Houston, care a aprofundat sansele de a dezvolta COVID-19 sau de a muri din cauza acestuia pentru vaccinarea completa si partiala.

In cadrul studiului, care nu a fost inca evaluat de colegi, mai putin de 1 la suta dintre cei care au luat ambele fotografii au fost spitalizati. Acest numar a crescut la peste 3 la suta pentru cei care au optat doar pentru unul dintre cele doua fotografii.

In plus, studiul a constatat ca doza totala cu doua focuri este 98 la suta eficienta in prevenirea decesului prin COVID-19, in timp ce alege sa se opreasca dintr-o singura lovitura scade pana la 64 la suta.

De ce omit oamenii a doua doza?

Schaffner il considera ,,nu un motiv mare”, ci multe motive mici. El indica lucruri precum a crede ca o singura lovitura ii protejeaza suficient, temandu-se de boala din a doua doza, preocuparea si dificultatea de programare si ,,oboseala COVID”.

Nu este prea tarziu

Expertii spun ca, daca ati primit prima lovitura si – din orice motiv – nu ati programat o secunda, acum este momentul sa faceti acest lucru. ,,Nu este prea tarziu”, a spus Zaia.

Potrivit CDC, atat vaccinurile Pfizer, cat si cele Moderna pot fi administrate pana la 6 saptamaniSursa de incredere dupa prima doza. Nu sunt disponibile inca date daca obtinerea unei a doua fotografii dupa acea perioada de 6 saptamani este suficient de eficienta.

Zaia a spus ca cel mai bun plan al unei persoane este sa ajunga atat in   intervalul de timp cat si cat mai aproape de el. Daca decideti sa luati a doua doza, asigurati-va ca stiti ce vaccin ati avut prima data. Majoritatea site-urilor va vor cere sa va vada cardul de vaccinare pentru a confirma acest lucru pe site.

Schaffner spera ca publicul sa asculte pledoaria expertilor in boli infectioase si sa regandeasca a doua lovitura daca au decis sa o omita.