Finala Eurovision 2021 a avut loc si asta ne face sa ne intrebam – de cate ori Marea Britanie a castigat acest concurs de melodii? Si ce melodii ne-au impresionat cel mai mult?

Anul acesta, Irlanda nu va castiga pentru a opta oara, deoarece au fost demarate impreuna cu Australia in prima runda de semifinale de marti (18 mai). De asemenea, am fost tratati cu un spectacol de la Flo Rida , mult spre confuzia oamenilor.

Marea Britanie a castigat Eurovision de 5 ori si in acest an, actul britanic James Newman ar putea face al saselea, nu se stie niciodata.

Iata o lista cu toti castigatorii Marii Britanii la Eurovision de cand a inceput spectacolul in 1956.

Sandie Shaw, 1967 – ,,Papusa pe coarda”

La 11 ani de la lansarea concursului Eurovision, Marea Britanie a castigat in cele din urma, iar Sandy Shaw a fost responsabil.

Castigul ,,Puppet on a String” a facut ca Marea Britanie sa fie gazda anului urmator, iar versiunea Shaw a piesei a ajuns pe primul loc in topuri.

Desi Shaw nu a fost ea insasi un fan al melodiei, scriind in autobiografia ei ca ,,a urat-o de la prima oompah pana la bang-ul final de pe tamburul mare. [Ea] a fost respinsa instinctiv de drivelul sau sexist si de ceasul cu cuc. ton.”

Sandy Shaw a primit un MBE in 2017 pentru serviciile sale muzicale. Acum locuieste in Oxfordshire impreuna cu sotul ei si practica psihoterapie – schimbarea de la a fi cantareata numarul unu.

Lulu, 1969 – ,,Boom Bang-A-Bang”

In singura egalitate pe care a vazut-o vreodata competitia, Lulu a trebuit sa-si imparta titlul castigator in patru moduri cu Franta, Spania si Olanda, din cauza modului in care a functionat sistemul de votare si a lipsei de reguli pentru aceasta eventualitate.

Acest Bang-er pentru finala din 1969 a fost inregistrat in franceza, italiana si germana, dar in ciuda acestor eforturi, a ajuns doar pe locul doi in topurile din Marea Britanie.

Lulu a primit un OBE in 2000 de catre regina. Ultima pe care am auzit-o , senzatia anilor ’60 traia in Londra in 2019 cu nepoata si nepotul ei.

Fratia omului, 1976 – ,,Salvati-va sarutarile pentru mine”

Terminand cu 17 puncte in fata Frantei, Brotherhood of Man a fost castigatorul definitiv al concursului Eurovision in 1981. Membrii au fost Martin Lee Nicky Stevens Lee Sheriden Sandra Stevens.

Melodia lor castigatoare, ,,Salvati-va sarutarile pentru mine”, este inca una dintre cele mai recunoscute melodii care au venit din competitie si ramane printre cele mai vandute melodii Eurovision din toate timpurile.

Nu e de mirare ca aceasta melodie a ajuns pe locul 1 in Marea Britanie atunci. In plus, a fost singurul hit al trupei in SUA, care a castigat o respectabila pozitie 27 pe Billboard Hot 100 in acel an.

Bucks Fizz, 1981 – ,,Making Your Mind Up”

Una dintre inregistrarile preferate la nivel national la Eurovision a venit de la castigatorii din 1981. ,,Making Your Mind Up” a venit, de asemenea, cu cateva miscari de dans stelare si tinute clasice din anii ’80.

Stiati ca acest grup a fost format in 1981 special pentru Eurovision?

Grupul trebuie sa multumeasca Eurovision pentru cariera lor de succes si chiar au stabilit o tendinta cu rutina de tip skirt-rip, care a fost copiata de alte inregistrari Eurovision de atunci.

Katrina si valurile, 1997 – ,,Dragostea straluceste o lumina”

Ultima data cand Marea Britanie a castigat Eurovision a fost in 1997, cu Katrina and the Waves, care sunt cel mai bine cunoscuti pentru succesul lor ,,Walking on Sunshine”, care ridica instantaneu starea de spirit a oricui il asculta.

Aparent, trupa intentiona doar sa vina cu o melodie pentru Eurovision si nu avea intentia sa o interpreteze singura. Dar promisiunea unui acord disc de la Warner Brothers, daca au reusit, a fost o ocazie prea buna pentru a renunta.

“Melodia noastra a fost uitata rapid pentru ca nu aveam niciun truc senzational ca Bucks Fizz”, a declarat Katrina pentru trupa Metro .

“Am crezut ca piesa este trucul pentru ca era un numar atat de placut, mai usor, mai usor in aer, ar fi fost jenant sa nu castige. Avea scris” Sunt un castigator “peste tot. aceasta.”

In ciuda castigarii concursului, Katrina nu este ea insasi fana a emisiunii, numind-o ,,o gluma”.

Cine a castigat Eurovision de cele mai multe ori?

Irlanda a castigat cel mai mult Eurovision cu un record de 7 ori. In secunda comuna vin Luxemburg, Franta si Marea Britanie, care au castigat cu totii de 5 ori. Suedia si Olanda au castigat de 4 ori.