Periuța de dinți poate influența semnificativ sănătatea dentară și gingivală, fiind considerată un instrument de bază în îngrijirea cavității orale. Tipul periuței utilizate poate avea un impact direct asupra sănătății generale a dinților și gingiilor, deoarece folosirea unei periuțe nepotrivite poate duce fie la curățarea ineficientă a dinților, fie la deteriorarea smalțului dentar. Dimensiunea capului sau forma periuței sunt doar câteva dintre caracteristicile care trebuie luate în considerare înainte de achiziția unei periuțe de dinți. Următoarele sfaturi pot fi utile în alegerea periuței de dinți potrivite.

Nu utiliza periuțe cu peri duri

Periuțele cu peri duri sunt recomandate în cazuri foarte rare și specifice. În general, periuțele cu peri duri nu sunt recomandate pentru uzul zilnic, deoarece pot fi prea aspre și pot provoca daune țesuturilor moi ale cavității bucale și ale dinților. În plus, utilizarea incorectă a periuțelor cu peri duri poate cauza daune semnificative asupra dinților și gingiilor. Purtătorii de proteze dentare fixe, cât și persoanele cu depuneri excesive de tartru, se află printre cei care pot avea nevoie de o periuță cu peri duri. Dacă aveți coroane dentare și folosiți o periuță cu peri duri, nu ar trebui să vă faceți griji pentru acestea. Cu toate acestea, utilizarea unei astfel de periuțe poate afecta gingiile.

Optează pentru periuțe electrice, dacă ai o dexteritate redusă

Periuțele electrice pot oferi o curățare cel puțin la fel de eficientă ca periuțele manuale, fiind totodată mai ușor de utilizat. Din acest motiv, dacă ai probleme de dexteritate sau de mobilitate, poate fi recomandată utilizarea unor periuțe electrice. Pe de altă parte, periuțele manuale sunt mai ieftine și pot fi la fel de eficiente, dacă sunt utilizate corect. 

Alege o periuță cu cap mic

Capul periuței de dinți trebuie să fie suficient de mic pentru a putea ajunge în toate zonele gurii, inclusiv în regiunea interioară a premolarilor, cât și în jurul coroanelor dentare și a fațetelor, dacă ai astfel de restaurări dentare. Pentru a avea grijă de fatete, este important ca periuța de dinți să permită curățarea marginilor fațetelor, suprafețe predispuse la acumularea de placă bacteriană și resturi alimentare. 

Optează pentru o periuță cu mâner ergonomic

Alegerea unei periuțe cu un mâner confortabil și ergonomic este crucială pentru a asigura o priză stabilă și confortabilă în timpul periajului. Un mâner prea mic sau alunecos poate face periajul dificil și inconfortabil. În condițiile în care periuța de dinți are un capăt de dimensiuni mici sau medii, dar și un design ergonomic, va fi semnificativ mai ușor de ajuns în zonele mai dificil accesibile cu o periuță de dimensiuni mari.