Pentru cei care nu o cunosc deja, Sabina Elena este o tanara eleva a Liceului “Korosi Csoma Sandor”, din Covasna. Nimic neobisnuit pana acum, insa eleva a “indraznit” sa poarte o bentita cu tricolorul romanesc la liceu. Gestul ei i-a infuriat la culme pe profesorii maghiari si chiar pe toata comunitatea de maghiari din Romania, eleva primind zeci de amenintari cu moartea si fiind cat pe ce sa fie exmatriculata.

Dupa reactia atat de dura a maghiarilor, tot mai multi elevi si studenti romani au fost alaturi de Sabina si au organizat mitinguri de solidaritate in mai multe orase din tara. UDMR raspunde intamplarilor cu un comunicat, prin care ii indeamna pe oameni sa fie intelepti si cumpatati.

„UDMR a adresat un apel ferm participanţilor la viaţa publică să se raporteze cu înţelepciune, cumpănire şi simţul echilibrului la situaţia care s-a creat în jurul elevei de la Liceul «Kőrösi Csoma Sándor», din Covasna. Exagerând artificial, cu scopul de a aţâţa, semnificaţia gestului elevei din Covasna, unii au stârnit şi au amplificat la nivelul întregii ţări o atmosferă antimaghiară care împinge societatea românească înapoi în anii ‘90.

Respingem cu fermitate orice tentativă de a aţâţa la diferende şi vrajbă între majoritate şi minoritate. Membrii comunităţilor naţionale care trăiesc în România sunt cetăţeni cu drepturi egale ai acestei ţări, au aceleaşi îndatoriri şi aceleaşi drepturi ca membrii naţiunii majoritare. UDMR îi asigură de sprijinul său pe toţi cei care, în zilele din urmă, nevinovaţi fiind, au devenit ţinta acuzaţiilor sau jignirilor.

Este foarte important ca toată lumea să înţeleagă că, în zilele următoare, acest gest amplificat în mod artificial nu va mai avea valoare de ştire, însă şi de acum înainte, elevii şi profesorii Liceului «Kőrösi Csoma Sándor», maghiari şi români, se vor duce, zi de zi, în aceeaşi şcoală, se vor întâlni pe coridoarele şcolii şi în sălile de clasă. Demoralizarea pe care au provocat-o prin acest scandal mediatic nu reflectă realitatea cotidiană din Ţinutul Secuiesc”, se arată în comunicat.